7 redenen om bietensap aan je dieet toe te voegen

Bietensap is een ontstekingsremmende en reinigende drank die je lichaamsfuncties kan verbeteren. Het wordt aanbevolen om de bloeddruk te reguleren en de spijsvertering te versnellen.
7 redenen om bietensap aan je dieet toe te voegen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het toevoegen van bietensap aan je dieet kan je lichaam een aantal interessante voordelen bieden. De meeste mensen eten deze groente gekookt of rauw in salades. Toch is het drinken van bietensap een effectievere manier op alle voedingsvoordelen te krijgen.

Bietensap is de laatste jaren populair geworden dankzij de reinigende werking. Zo helpt het de leverfunctie verbeteren en bevordert het de afvoer van gifstoffen. Afgezien hiervan levert het ook veel energie. Daarnaast bevat het antioxidanten die verschillende aspecten van je gezondheid verbeteren.

Al valt het sap niet bij iedereen in de smaak, het is wel een belangrijke bron van onder andere vitamines en mineralen. Ook bevat het veel voedingsvezels en aminozuren. Dat helpt je immuunsysteem versterken en het tegengaan van het ontstaan van meerdere ziekten. Heb jij het al geprobeerd?

7 redenen om bietensap aan je dieet toe te voegen

Verse bieten

Tot een paar jaar geleden werden bieten niet aanbevolen voor consumptie vanwege hun hoge gehalte aan koolhydraten en suikers. Tegenwoordig is dit echter een van de meeste gewilde groenten en eten mensen zonder enige aarzeling bieten.

Het toevoegen van bietensap aan je dieet heeft interessante effecten. Dit geldt zowel voor het beheersen van je gewicht als het voorkomen of zelfs behandelen van bepaalde aandoeningen. Vandaag bespreken we de 7 belangrijkste voordelen dat bietensap voor je kan hebben.

Aangeraden om ook te lezen:
Wat zijn de voordelen van rode bieten?

1. Bietensap helpt de bloeddruk reguleren

Dankzij de natuurlijke concentratie van stikstofoxide in bieten helpt bietensap bij het reguleren van de bloeddruk. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot stikstofmonoxide, wat de bloedvaten verwijdt en de bloedcirculatie verbetert.

2. Het verbetert je spijsvertering

Bietensap bevat de hoeveelheid vezels van de groente, dus het is niet verwonderlijk dat het je spijsvertering verbetert. Regelmatige consumptie kan daardoor obstipatie voorkomen. Daarnaast versnelt het ook het proces van opname van voedingsstoffen.

3. Het voorkomt vroegtijdige veroudering

Vroegtijdige veroudering

Door de aanzienlijke hoeveelheden gezonde betalaïnen en polyfenolen, kan dit sap de negatieven effecten van vrije radicalen op de cellen van je lichaam neutraliseren. Deze antioxidanten dragen bij aan het voorkomen van vroegtijdige veroudering en andere ernstige aandoeningen.

4. Bietensap beschermt je schildklier

Mensen met problemen met de schildklier kunnen hun gezondheid verbeteren door bietensap aan hun dieet toe te voegen. Hoewel het geen wondermiddel is, kan de hoeveelheid jodium aandoeningen als een te langzaam werkende schildklier en struma helpen voorkomen.

5. Het bestrijdt ontstekingen

De betaïne in bieten helpt je cellen, enzymen en eiwitten te beschermen tegen verslechtering door oxidatieve stress. Bietensap vermindert daarom ontstekingen en helpt je organen te beschermen tegen chronische aandoeningen.

6. Het helpt gewichtsverlies te bevorderen

Het hoge gehalte essentiële voedingsstoffen maakt dat bietensap op de lijst van dranken staat die helpen om gewicht te verliezen. Allereerst verbetert het vezelgehalte de spijsvertering. Daardoor kunnen ontstekingen in de buik ook verminderen. Daarnaast is het erg vullend en helpt het de processen te versnellen die ervoor zorgen dat vet afgebroken wordt.

7. Bietensap biedt verlichting bij vochtretentie

Vochtretentie kan veel andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Je kunt het tegengaan door middel van vochtafdrijvende dranken, zoals bijvoorbeeld bietensap. Het zal het verwijderen van overtollig vocht vergemakkelijken. Ook je nierfunctie kan erdoor verbeteren en het minerale zoutgehalte van je lichaam reguleren.

Hoe kun je zelf bietensap maken?

Zelf bietensap maken

Het is heel gemakkelijk om bietensap te maken. Je kunt het zelfs combineren met het sap van andere groenten en fruit, zoals wortels of zelfs appels. Vandaag delen we het klassieke recept met je, zodat je zeker kunt profiteren van alle goede eigenschappen.

Ingrediënten

  • 1 grote rode biet
  • 1 kop water (200 ml)

Bereiding

  • Was de biet en snijd hem in grote stukken.
  • Doe de stukken in de blender samen met de kop water.
  • Zet de blender vervolgens een paar minuten aan tot dat je een homogene drank zonder klontjes hebt.
  • Serveer deze drank meteen.

Wijze van consumptie

  • Drink een kop bietensap op een lege maag of in de ochtend bij je ontbijt.
  • Herhaal dit minstens drie keer per week.

Dit is ook interessant om te lezen:
5 veelvoorkomende symptomen van vochtretentie

Tot slot

Bietensap is een caloriearme drank die helpt om je lichaam op te laden voor optimale prestaties. Bovendien bevat het antioxidanten en essentiële voedingsstoffen die het lichaam beschermen tegen verschillende ziekten. Heb jij het al geprobeerd? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Carlevari I. Cultivos Industriales. La Argentina, Estruct Humana y Económica. 2010.
  • FEN. Remolacha. Verduras y Hortalizas. 2014.
  • Cermak, N. M., Res, P., Stinkens, R., Lundberg, J. O., Gibala, M. J., & Van Loon, L. J. C. (2012). No improvement in endurance performance after a single dose of beetroot juice. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. https://doi.org/10.1123/ijsnem.22.6.470
  • Janiszewska, E. (2014). Microencapsulated beetroot juice as a potential source of betalain. Powder Technology. https://doi.org/10.1016/j.powtec.2014.05.032

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.