7 oorzaken van pijn in de knieholte

Pijn in de knieholte wordt meestal veroorzaakt een verrekking of overbelasting van de spieren. Hier zijn 7 oorzaken die medische evaluatie nodig hebben.
7 oorzaken van pijn in de knieholte
Mariel Mendoza

Geschreven en geverifieerd door de arts Mariel Mendoza.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Pijn in de knieholte kan allerlei oorzaken hebben en allen vereisen medische evaluatie voor zowel een juiste diagnose als behandeling. Anatomisch gezien noemt men de achterkant van de knie de fossa poplitea. Deze holte bevat onder andere de popliteale slagader, de popliteale ader en verschillende pezen en spieren.

De meeste oorzaken van pijn in de knieholte vinden hun oorsprong in problemen van het bewegingsapparaat. Daarom is het aan de orthopedisch en traumatologisch arts om het te beoordelen.

De aanpak hangt af van de oorzaak. Ze bestaat bijna altijd uit het voorschrijven van ontstekingsremmende pijnstillers, het inplannen van fysiotherapie en daarnaast het toepassen van plaatselijke methoden om het ongemak te verminderen.

Oorzaken van pijn in de knieholte

Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van pijn in de knieholte. Laten we eens kijken naar 7 mogelijke oorzaken van deze aandoening.

1. Spataderen

Spataderen
Spataderen veroorzaken pijn omdat ze de bloedcirculatie vertragen, wat tot vochtophoping in de omgeving leidt.

De term spataderen verwijst naar de verwijding van de aderen. In de benen komen deze het meeste voor, in de oppervlakkige veneuze kanalen.

Het wordt veroorzaakt door incompetentie van de kleppen die de veneuze terugkeer naar het hart vergemakkelijken, waardoor bloed wordt vastgehouden. Wanneer ze in het knieholtegebied aanwezig zijn, kunnen ze pijn in de knieholte veroorzaken.

Bovendien kunnen ze gepaard gaan met een gevoel van zware benen of jeuk veroorzaken. De behandeling gebeurt door chirurgie of infiltratie. Spataderen hebben echter de neiging terug te komen.

2. Osteoarthrose

Osteoarthrose wordt veroorzaakt door het wegslijten van het kraakbeen dat de uiteinden van de botten opvangt. Het kan elk gewricht aantasten, maar komt het meest voor in de handen, knieën, heupen en wervelkolom.

Als het het kniegewricht aantast, is het de achterkant van de knie die het meest beschadigd is. Het is dus een veelvoorkomende oorzaak van pijn in de knieholte.

Het wordt in verband gebracht met de volgende factoren:

  • gevorderde leeftijd
  • eerdere gewrichtsblessures
  • herhaalde belasting van het gewricht
  • overgewicht

Er is geen definitieve behandeling. De symptomen kunnen onder controle gehouden worden, maar de schade is niet omkeerbaar. Fysieke revalidatie, het behouden van een gezond gewicht, en pijnbestrijding met medicijnen of fysiotherapie worden aanbevolen…

Misschien vind je dit ook leuk:
Knieartrose: probeer deze drie oefeningen

3. Bakerse cyste

Cysten zijn met vloeistof gevulde  uitgroeiingen. Een bakerse cyste noemt men ook wel een popliteale cyste vanwege de anatomische plaats.

Een Bakerse cyste (Spaanse link) bevat synoviaal vocht en wordt in verband gebracht met andere pathologieën van de knie, zoals artritis, meniscusletsel of slijtage van het kraakbeen. De oplossing ervan vereist behandeling van de onderliggende pathologie.

Het manifesteert zich door pijn in de knieholte met de aanwezigheid van een palpabele en beweeglijke massa. Bovendien is er vaak beperking van de kniebuiging, benauwdheid, zwelling en toegenomen gevoeligheid.

4. Tendonitis of slijmbeursontsteking van de hamstringspieren

Tendonitis is een ontsteking van de pezen, terwijl een slijmbeursontsteking een ontsteking van de synoviale zak van een gewricht is. De hamstringpezen liggen achter in de dij en in de knie. Daardoor ben je bij intense lichamelijke activiteit vatbaarder voor peesverrekkingen en daaropvolgende ontstekingen.

Vóór elke vorm van lichamelijke activiteit moet je een warming-up doen.

5. Meniscusletsel

De menisci zijn C-vormige structuren van kraakbeen die de ruimte tussen het scheenbeen, de knieschijf en het dijbeen opvangen. Plotselinge bewegingen, vooral zijwaartse of draaiende bewegingen, kunnen deze weefsels laten breken of inscheuren.

Afhankelijk van de plaats van de verwonding treden vervolgens pijnklachten op. Ze kan ontstaan achter de knie, aan de zijkanten, aan de voorkant maar ook bij het lopen en traplopen.

Bovendien is er stijfheid bij mobilisatie van het gewricht, zwelling, een gevoel van een instabiele knie en onvermogen om het been te mobiliseren.

Dit vind je misschien interessant:
Leer alles over een ontwrichting van de knieschijf

6. Blessure aan de laterale en de kruisbanden

Er zijn 4 ligamenten die verantwoordelijk zijn voor de aanhechting van het dijbeen aan het scheenbeen. Dit zijn:

  • het mediale laterale ligament.
  • het uitwendig lateraal ligament.
  • de voorste kruisband.
  • de achterste kruisband.

Een blessure aan deze structuren kan het gevolg zijn van klappen op de knie, overstrekking van het gewricht, maar ook door verandering van richting bij het rennen of draaien. Men brengt het vaak in verband met voetbal, skiën en basketbal.

Een blessure manifesteert zich door een gevoel van instabiliteit, pijn in de knieholte en zwelling.

7. Tendonitis van de popliteus-spier

Een voetballer
Voetbal is een sport die de knieën aantast door de intensiteit van de klappen en de noodzaak om bijna voortdurend te rennen.

De popliteus-spier is kort, afgeplat en driehoekig. Bij overbelasting of overbelasting van de spieren kan een ontsteking van de pees optreden, waardoor een peesontsteking ontstaat.

Het komt voor bij hardlopen, vooral bergaf of met het been erg gestrekt lopen. Ook bij het scherp draaien van de knie kan het voorkomen.

Diagnose van de oorzaak bij pijn in de knieholte

De definitieve diagnose moet altijd door de arts gesteld worden. Het specialisme van de arts zal daarbij afhangen van de bijbehorende oorzaak. Spataderen worden bijvoorbeeld beoordeeld door de cardiovasculaire arts of fleboloog. Het bewegingsapparaat is het terrein is van zowel de traumatoloog als de orthopeed.

De morfologie van de knie moeten beoordeeld worden. Denk daarbij aan de aanwezigheid van tekenen van ontsteking zoals warmte, roodheid, pijn of toename van volume, de beweeglijkheid en de verschillende manoeuvres die het mogelijk maken de oorsprong van de verwonding te kennen. In sommige gevallen is beeldvormend onderzoek vaak nodig; in het bijzonder via een MRI.

Behandeling van pijn in de knieholte

De behandeling hangt af van de oorzaak. Meestal bestaat de behandeling uit ontstekingsremmende medicijnen, crèmes of gels om de plaatselijke ontsteking te verminderen en, als de pijn niet verbetert, infiltratie met corticosteroïden. Verder gaat het bovendien gepaard met fysieke revalidatie en zelfs kortstondige immobilisatie.

Pijn in de knieholte ontstaat meestal door spier- of peesproblemen en gaat dan ook vaak gepaard met intensieve lichamelijke inspanning. Een arts moet geraadpleegd worden wanneer het symptoom niet verbetert of zo intens is dat het dagelijkse activiteiten verhindert.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.