6 redenen waarom huilen goed is

Je voelt je meer ontspannen nadat je gehuild hebt, omdat je lichaam stoffen zoals cortisol afscheidt met je tranen. Daarnaast genereert huilen endorfines en natuurlijke pijnstillers.
6 redenen waarom huilen goed is

Laatste update: 13 juni, 2018

Wat is huilen? Het wordt beschouwd als een normale menselijke emotionele uitdrukking. Het is de reactie die je lichaam heeft op een fysiek, cognitief, emotioneel en sociaal niveau wanneer het geconfronteerd wordt met verschillende situaties. Vanuit wetenschappelijk oogpunt zijn er aanwijzingen waarom huilen goed is voor een mens. Het stelt je in staat om hormonen aan te maken die ervoor zorgen dat je weer in balans komt.

De afscheiding van tranen is nodig om je ogen in goede staat te houden:

  • Het biedt de mogelijkheid om je optische en metabole functies te ontwikkelen. Daarnaast fungeren tranen om je ogen vochtig te houden.
  • Het helpt bij het verwijderen van vreemde voorwerpen en irriterende stoffen die zich in of rond je ogen kunnen bevinden.
  • Op deze manier beschermen tranen je ogen tegen microbiële infecties.

Daarom is het nooit goed om je emoties te onderdrukken omdat deze op de lange termijn schade aan je lichaam kunnen veroorzaken.

Wanneer je je tranen tegenhoudt, kan dit ongemakkelijke samentrekkingen in je spieren, bloedvaten, maag en darmen veroorzaken.

Wil je weten waarom huilen goed is?

Huilen en lachen zijn allebei even goed. Deze twee emoties helpen om positieve en negatieve energie vrij te laten.

Dit helpt je om je gemoedstoestand in balans te houden. Als je huilt, komen er adrenaline en noradrenaline vrij. Deze hormonen zorgen ervoor dat je lichaam in een staat van ontspanning en opluchting komt.

Oxytocine aan de andere kant geeft een gevoel van rust. Daarom heb je nadat je gehuild hebt een vredig gevoel dat vergelijkbaar is met het gevoel wanneer je uit de douche komt.

1. Huilen verlicht spanning en stress

Huilen verlicht spanning en stress

Emotionele tranen zijn de tranen die je lichaam produceert tijdens gelukkige of verdrietige momenten.

Wanneer je vol zorgen zit, geeft stress je niet de gelegenheid om na te denken.

Wanneer je huilt, voel je je echter meer ontspannen omdat elke traan grote doses adrenocorticotropine afscheidt. Dit hormoon scheidt cortisol en corticosteron uit, die door je lichaam worden aangemaakt als je stress hebt.

Bovendien bevordert huilen de productie van prolactine en leucine, hormonen die natuurlijke pijnstillers zijn.

Kortom, huilen is een chemische reactie die de pijn kalmeert en stress vermindert. Daarnaast zorgt huilen ervoor dat je gezichtsspieren en de hoeken van je ogen samentrekken.

Hierdoor kan het bloed je oculaire slijmvliezen bereiken en vloeistoffen afleveren.

2. Hydratatie

  • Basale tranen worden onafhankelijk van je emoties gegenereerd. Ze zijn eenvoudigweg een product van je traanklieren, bereiken het oog en verlaten het oog als tranen.

Tranen dienen om je ogen te beschermen en om vreemde stoffen zoals stof en vuil te verwijderen. Ze houden ook je ogen gehydrateerd door zuurstof naar de hoornvliezen te brengen en voor je gezichtsvermogen te zorgen.

  • Hetzelfde gebeurt met reflextranen, die worden geactiveerd wanneer een vreemd voorwerp in het oog komt. Deze kunnen in grote hoeveelheden worden geproduceerd en bevatten antilichamen die je beschermen tegen ziektekiemen en mogelijke virussen.

3. Huilen vermindert je slechte humeur

Huilen vermindert je slechte humeur

Zodra je tranen aanmaakt, scheid je mangaan uit. Als je lichaam teveel van dit metaal bevat, kan het gevoelens van geïrriteerdheid, vermoeidheid, depressie en angst veroorzaken.

Tegelijkertijd verhoogt huilen je productie van endorfines die je in een goed humeur houden. Nog een reden dus, waarom huilen goed is.

4. Huilen helpt je om met verdriet om te gaan

Een manier om je verdriet te kanaliseren is door middel van tranen. Je kunt je kwetsbaarheid uiten en ook communiceren met anderen.

Huilen is een hulpmiddel waarmee je je negatieve emoties kunt loslaten en je pijn kunt overwinnen. Door jezelf op te vrolijken, krijg je een gevoel van welzijn.

5. Huilen is een mogelijkheid om empathie te tonen

Samen huilen

Wanneer iemand waar je om geeft huilt, dan nodigt het je uit om jezelf in diegene te verplaatsen, wat betekent dat je je automatisch inleeft.

Een emotionele band wordt gecreëerd omdat het de interpersoonlijke relaties van mensen verdiept. Het stelt je ook in staat om naar binnen te kijken en de positieve en negatieve gevolgen van elke situatie te analyseren.

6. Een natuurlijke pijnstiller

Een van de redenen waarom huilen goed is, is dat het het vermogen heeft kracht om je pijn te verzachten. Sterke emoties kunnen heel intens zijn.

Wanneer huilen diep gerechtvaardigd is (bijvoorbeeld na de dood van een geliefde), is het normaal om te huilen op een manier die ontroostbaar is, zelfs als je hart meer bloed pompt.

Als huilen echter gepaard gaat met de volgende symptomen, moet je op je hoede zijn:

  • Niet slapen
  • Niet eten
  • Gewichtsverlies
  • Apathie
  • Gedachten over zelfmoord

Als deze situatie zich voordoet, is het noodzakelijk onmiddellijk medische hulp in te roepen, omdat huilen een teken kan zijn van een mentaal probleem.

Hoe kun je huilen op een gezonde manier?

Lachen en huilen
  • Neem dingen niet zo serieus en leer om jezelf te lachen.
  • Houd je problemen op afstand en vermijd drama.
  • Leer van dingen terwijl je in een goede stemming bent.
  • Zoek naar activiteiten die je emoties verbeteren: lezen, zingen, dansen of naar de bioscoop gaan.
  • Analyseer elke situatie en evalueer wat je dwars zit.
  • Houd dingen niet binnen en spreek uit wat je voelt.

Nu je weet waarom huilen goed is, zit er nog maar een ding op: lekker laten vloeien die tranen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.