6 bijwerkingen van overmatig gebruik van appelazijn

Het overmatig gebruik van appelazijn heeft bepaalde negatieve effecten. Dus hoewel het een product is dat veel voordelen heeft, moet het met mate worden gebruikt. In dit artikel vertellen we je er meer over.
6 bijwerkingen van overmatig gebruik van appelazijn

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Sommige  mensen zijn zich totaal niet bewust van de mogelijke bijwerkingen van het overmatige gebruik van appelazijn. Hoewel men veel gezondheidsaspecten aan dit product toekent, kan het gebruik ervan in grote hoeveelheden leiden tot ongewenste reacties die zelfs een gevaar voor de gezondheid kunnen vormen. 

Tot dusver is er niet genoeg bewijs over de veiligheid en werkzaamheid van dit natuurlijke ingrediënt. Om deze reden, hoewel we het in onze voeding kunnen opnemen, raden experts een matige en incidentele consumptie aan. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder!

Wat is appelazijn?

Appelazijn is een biologisch product dat wordt verkregen door appels te combineren met gist. Tijdens het proces zet de gist de suikers van de appels om in alcohol. Vervolgens fermenteert de alcohol door toevoeging van bacteriën tot azijnzuur met een concentratie van 5 à 6% (Engelse link).

Dit zuur is geclassificeerd als een ‘zwak zuur’ en dit is verantwoordelijk voor veel van de gunstige effecten ervan. Het product bevat echter ook water en andere micronutriënten.

Volgens onderzoek gepubliceerd in Critical Reviews in Food Science and Nutrition (Engelse link),  draagt het azijnzuur in appelazijn bij aan het vetmetabolisme en verlaagt het risico op obesitas en diabetes type 2. Dus waarom zou je het niet te veel mogen consumeren?

Bijwerkingen van overmatig gebruik van appelazijn

Bijwerkingen van overmatig gebruik van appelazijn

Hoewel bekend als een gezond product, kan overmatig gebruik van appelazijn aanzienlijke bijwerkingen veroorzaken. Daarom moet je het altijd met voorzichtigheid gebruiken en te hoge doses vermijden. Het is ook het beste om het indien mogelijk in water te verdunnen. Dus, welke bijwerkingen kan het hebben?

1. Appelazijn kan het legen van de maag vertragen

Overmatig gebruik van appelazijn kan de symptomatologie van gastroparese verergeren (Engelse link). Dit is een veelvoorkomende aandoening bij mensen met diabetes type 1. Het bestaat uit een storing van de zenuwen in de maag, waardoor het moeilijk is om de maag te ledigen.

Wat er gebeurt, is dat dit ingrediënt de snelheid vertraagt waarmee voedsel de maag verlaat en het onderste spijsverteringskanaal binnendringt. Als gevolg vermindert het hoge pieken in de bloedsuikerspiegel, maar vertraagt het ook de opname van voedingsstoffen in de bloedbaan (Engelse link).

Symptomen omvatten onder andere:

  • Misselijkheid
  • Maagzuur
  • Opgezette buik

2. Het veroorzaakt spijsverteringsproblemen

Sommige mensen vinden dat appelazijn irriterend is en maagklachten veroorzaakt. Hoewel studies appelazijn associëren met een verhoogd gevoel van verzadiging (Engelse link), suggereren verschillende hypothesen dat dit effect het gevolg is van indigestie die het veroorzaakt.

In een gecontroleerde studie gepubliceerd in het International Journal of Obesity (Engelse link), dronk een groep mensen een drankje met 25 ml appelazijn. Aan het eind rapporteerden ze minder eetlust, maar ook een onaangenaam gevoel van misselijkheid.

3. Het wordt geassocieerd met lage kaliumspiegels en botverlies

Tot op heden zijn er onvoldoende gecontroleerde onderzoeken naar de relatie tussen appelazijn en kaliumspiegels in het bloed. Er is ook niet genoeg onderzoek gedaan naar het vermeende verband met verhoogd botverlies. Er is echter een gepubliceerd casusrapport van dergelijke effecten.

Deze casestudie (Engelse link) werd gepubliceerd in Nephron, waar vermeld werd dat een vrouw die gedurende een langere periode grote hoeveelheden appelazijn consumeerde, met lage kaliumspiegels en veranderingen in de bloedchemie in het ziekenhuis opgenomen moest worden.

De vrouw consumeerde gedurende meer dan 6 jaar ongeveer 250 milliliter appelazijn per dag, verdund in water. De diagnose toonde osteoporose en uitloging van mineralen uit de botten. Artsen hebben ook vastgesteld dat overtollig zuur de vorming van nieuw bot kan verminderen.

4. Het kan erosie van het tandglazuur veroorzaken

Overmatige consumptie van zure voedingsmiddelen en dranken veroorzaakt verslechtering van het tandglazuur. Hoewel er meer onderzoek is gedaan (Engelse link) naar de effecten van frisdranken en vruchtensappen, zijn er ook aanwijzingen dat azijnzuur deze laag op de tanden aanpast.

Een publicatie in het Medische tijdschrift Clinical Laboratory (Engelse link) stelt dat azijn na vier uur een verlies van tussen de 1% en 20% aan tandheelkundige mineralen kan veroorzaken.

Het onderzoek werd echter uitgevoerd in een laboratorium en niet in de mond, waar speeksel de zuurgraad lijkt te helpen verminderen. Hoe dan ook, de algemene aanbeveling is in ieder geval om directe blootstelling van tanden en kiezen aan onverdunde pure appelazijn te vermijden.

5. Het zou brandwondjes in de keel kunnen veroorzaken

Overmatig gebruik van appelazijn kan brandwonden aan de slokdarm veroorzaken. Dit blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in Acta Paediatra (Engelse link), waarin de effecten werden waargenomen van de consumptie van schadelijke vloeistoffen die per ongeluk door kinderen werden ingeslikt.

Onderzoekers hebben vastgesteld dat azijnzuur uit azijn het meest voorkomende zuur is dat brandwonden in de keel veroorzaakt. Daarom noemen we het een ‘krachtige bijtende stof’ die buiten het bereik van kinderen gehouden moet worden.

Appelazijn kan brandwondjes in de mond veroorzaken

6. Het kan brandwonden op de huid veroorzaken

Sommige mensen beweren dat het aanbrengen van appelazijn op de huid bepaalde voordelen heeft. De overmatige en onverdunde toepassing ervan lijkt echter het tegenovergestelde effect hebben.

In een casusrapport gepubliceerd in The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, liep een 14-jarig meisje schade op aan haar neus na het volgen van een protocol dat met dit product op internet was gezien. In een ander geval liep een 6-jarige jongen brandwonden op aan zijn benen nadat zijn moeder appelazijn had aangebracht om een infectie te bestrijden.

Deze risico’s lijken af te nemen na het verdunnen van de azijn met water. Een kleine test van het product wordt echter aanbevolen voordat je het op grotere huidoppervlakken gaat gebruiken.

Overmatig gebruik van appelazijn

De sleutel tot het vermijden van deze ongewenste effecten van appelazijn is door het overmatig gebruik ervan te vermijden. Tot nu toe beschouwen experts het in gematigde hoeveelheden als veilig en gunstig voor de meeste mensen.

Het is echter het beste om een arts te raadplegen voordat je het regelmatig gaat gebruiken. Onthoud dat het soms een wisselwerking kan hebben met medicijnen. Daarom moet je het gebruik ervan vermijden als je momenteel voorgeschreven medicijnen gebruikt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Johnston CS, Gaas CA. Vinegar: medicinal uses and antiglycemic effect. MedGenMed. 2006;8(2):61. Published 2006 May 30.
  • Yamashita H. Biological Function of Acetic Acid-Improvement in Obesity and Glucose Tolerance by Acetic Acid in Type 2 Diabetic Rats. Crit Rev Food Sci Nutr. 2016;56 Suppl 1:S171-S175. doi:10.1080/10408398.2015.1045966
  • Liljeberg H, Björck I. Delayed gastric emptying rate may explain improved glycaemia in healthy subjects to a starchy meal with added vinegar. Eur J Clin Nutr. 1998;52(5):368-371. doi:10.1038/sj.ejcn.1600572
  • Hlebowicz J, Darwiche G, Björgell O, Almér LO. Effect of apple cider vinegar on delayed gastric emptying in patients with type 1 diabetes mellitus: a pilot study. BMC Gastroenterol. 2007;7:46. Published 2007 Dec 20. doi:10.1186/1471-230X-7-46
  • Frost G, Sleeth ML, Sahuri-Arisoylu M, et al. The short-chain fatty acid acetate reduces appetite via a central homeostatic mechanism. Nat Commun. 2014;5:3611. Published 2014 Apr 29. doi:10.1038/ncomms4611
  • Darzi J, Frost GS, Montaser R, Yap J, Robertson MD. Influence of the tolerability of vinegar as an oral source of short-chain fatty acids on appetite control and food intake. Int J Obes (Lond). 2014;38(5):675-681. doi:10.1038/ijo.2013.157
  • Lhotta, K., Höfle, G., Gasser, R., & Finkenstedt, G. (1998). Hypokalemia, Hyperreninemia and Osteoporosis in a Patient Ingesting Large Amounts of Cider Vinegar. Nephron, 80(2), 242–243. https://doi.org/10.1159/000045180
  • Willershausen I, Weyer V, Schulte D, Lampe F, Buhre S, Willershausen B. In vitro study on dental erosion caused by different vinegar varieties using an electron microprobe. Clin Lab. 2014;60(5):783-790. doi:10.7754/clin.lab.2013.130528
  • Feldstein S, Afshar M, Krakowski AC. Chemical Burn from Vinegar Following an Internet-based Protocol for Self-removal of Nevi. J Clin Aesthet Dermatol. 2015;8(6):50.
  • Bunick, C. G., Lott, J. P., Warren, C. B., Galan, A., Bolognia, J., & King, B. A. (2012). Chemical burn from topical apple cider vinegar. Journal of the American Academy of Dermatology, 67(4), e143–e144. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2011.11.934

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.