5 tips om sinusitis tijdens de zwangerschap te bestrijden
Sinusitis is een ontsteking van de neusbijholten. Het is een infectie in de bijholten van de botten van de neus waar de lucht doorheen gaat als je ademt. Enkele van de symptomen van sinusinfectie zijn dus verstopte neus en pijn in het gebied rond de ogen. Sinusitis is vooral vervelend tijdens de zwangerschap.
Als we namelijk de ongemakken en beperkingen van de zwangerschap toevoegen, kan een zwangere vrouw zich nog slechter voelen. Om al deze redenen stellen we vandaag vijf tips voor om sinusitis tijdens de zwangerschap te bestrijden.
Wat is sinusitis?
Zoals we hierboven hebben aangegeven, is het een ontsteking van de neusbijholten. Het kan vele oorzaken hebben, zoals allergieën, een infectie of neusproblemen.
Normaal gesproken zijn er verschillende soorten sinusitis:
- Acuut, als het ongeveer vier weken duurt.
- Subacuut, wanneer het vier tot twaalf weken duurt.
- Chronisch, wanneer het langer dan twaalf weken, maanden of zelfs jaren aanhoudt.
- Terugkerend, als het zich meerdere keren gedurende het jaar manifesteert.
De kenmerkende symptomen zijn pijn rond de ogen en wangen en een verstopte neus. Er kunnen echter ook andere symptomen optreden, zoals:
- Hoesten
- Vermoeidheid en zwakte
- Koorts
- Loopneus
Een arts stelt de diagnose na onderzoek van de neus en het gezicht en een evaluatie van de symptomen. Eenmaal ontdekt, kan de arts als behandeling antibiotica, decongestiva en pijnstillers voorschrijven.
Bij zwangere vrouwen zijn farmaceutische behandelingen echter vaak niet mogelijk. Dit komt omdat een vrouw zwangere bepaalde medicijnen moet vermijden. Ze moet zich dus altijd strikt beperken tot de instructies van haar arts.
Lees ook eens:
6 etherische oliën om een bijholteontsteking te bestrijden
Rinitis tijdens de zwangerschap
Je moet sinusitis niet verwarren met rinitis tijdens de zwangerschap (Engelse link). Terwijl sinusitis een ontsteking is van de benige holtes, de neusbijholten, is rinitis een ontsteking van het neusslijmvlies. Daarom zijn sinusitis en rinitis twee verschillende aandoeningen die niet mogen worden verward.
Er is ook een type rinitis dat zwangerschap-rinitis wordt genoemd, omdat het gewoonlijk optreedt tijdens de zwangerschap en verdwijnt na de bevalling. De symptomen zijn onder meer een verstopte neus, jeuk, niezen en hoesten.
Hoewel experts niet zeker zijn van de oorzaken, vormt het geen enkel gevaar voor de zwangere vrouw of de zwangerschap zelf. Het is echter een vervelende aandoening die zelfs een goede nachtrust kan belemmeren. Dit, toegevoegd aan de symptomen van zwangerschap, zoals vermoeidheid, hoofdpijn of misselijkheid, kan de zwangere vrouw veel ongemak bezorgen.
Lees ook eens:
5 veilige medicijnen voor tijdens de zwangerschap
Tips om sinusitis tijdens de zwangerschap te bestrijden
Aangezien een zwangere vrouw nooit zelfmedicatie mag toedienen en het gebruik van medicijnen moet vermijden zonder medisch toezicht, is het misschien tijd om enkele natuurlijke tips te overwegen die je kunnen helpen je beter te voelen en de vervelende en pijnlijke symptomen van sinusitis te verlichten.
Ook moet een zwangere vrouw natuurlijke remedies op basis van planten, kruiden of alternatieve geneeswijzen vermijden. Om deze reden is het advies dat we hieronder geven absoluut natuurlijk en brengt de zwangerschap niet in gevaar.
Drink veel vloeistoffen
De behandeling van sinusitis is voornamelijk symptomatisch. Daarom is een van de belangrijkste tips om gehydrateerd te blijven. Om deze reden raden experts zwangere vrouwen aan om veel water en natuurlijke sappen te drinken. Op deze manier kunnen nasale afscheidingen gemakkelijker bewegen, waardoor congestie wordt verlicht.
Breng je kussen wat omhoog als je gaat slapen
Een slechte houding in bed kan ervoor zorgen dat je meer gaat hoesten. Een van de tips voor het verlichten van symptomen van nachtelijke sinusitis is dus om je kussen te gebruiken om je hoofd iets hoger te laten rusten.
Op deze manier adem je gemakkelijker en zal je slijm beter kunnen bewegen, waardoor je minder hoest en minder hoeft te niezen.
Neem een stoombad om sinusitis tijdens de zwangerschap te verlichten
Enerzijds kun je ‘s nachts een luchtbevochtiger gebruiken, zodat je neusgangen vrij blijven. Een andere optie is echter om water aan de kook te brengen en met een handdoek over je hoofd boven de bak met water te zitten, zodat je de stoom in kunt ademen. Op deze manier helpt de stoom de neusholtes te openen en opgehoopt slijm op de borst te verlichten.
Zoutoplossing
Om je neusholten te ontlasten, raden experts aan om een natuurlijke zoutoplossing te gebruiken om neusspoelingen te doen. Fysiologische zoutoplossingen die je in de apotheek kunt kopen zijn meestal natuurlijk, wat betekent dat zwangere vrouwen ze zonder problemen kunnen gebruiken. Je kunt echter ook thuis een zoutoplossing maken door het volgende te mengen:
- 1 theelepel gewoon zout (zonder jodium)
- Snufje baking soda
- 0,5 liter gedistilleerd, gefilterd of gekookt water.
Sinusitis tijdens de zwangerschap: neusstrips
Om ongemak tijdens sinusitis te voorkomen, kun je ook neusstrips gebruiken. Deze strips helpen je in feite om je neusholten te openen, waardoor je gemakkelijker kunt ademen en daardoor congestie kunt helpen verminderen. Je kunt ze ook ‘s nachts gebruiken om je neuscongestie te verlichten en goed te kunnen slapen.
Daarom moet je, naast deze tips om een verstopte neus te verlichten, onthouden dat je je tijdens de zwangerschap strikt moet houden aan de aanbevelingen van je arts. Alleen hij of zij kan bepalen of je medicijnen kunt gebruiken, en zo ja, welke.
Aan de andere kant, vermijd kruiden- en alternatieve remedies, omdat de ingrediënten ervan schadelijk kunnen zijn voor de zwangerschap. We hopen dat je genoten hebt van deze tips om sinusitis tijdens de zwangerschap te bestrijden!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Devyani Lal et al. “Management of rhinosinusitis during pregnancy: systematic review and expert panel recommendations”, Rhinology. 2016 Jun; 54(2): 99–104.
- Ellegård, E. and Karlsson, G. (1999), Nasal congestion during pregnancy. Clinical Otolaryngology & Allied Sciences, 24: 307-311. doi:10.1046/j.1365-2273.1999.00264.x
- Gregg Goldstein et al. “Rhinologic issues in pregnancy”, Allergy Rhinol (Providence). 2012; 3(1): e13–e15.