6 etherische oliën om een bijholteontsteking te bestrijden

Sinusitis is een ziekte die wordt veroorzaakt door een ontsteking van je neusbijholten. Hoewel het normaal gesproken zonder medicijnen beter wordt, zijn er een aantal etherische oliën de het kunnen helpen beheersen.
6 etherische oliën om een bijholteontsteking te bestrijden

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Sinusinfecties of een bijholteontsteking kunnen het gevolg zijn van een virale of bacteriële aanval. In feite ontwikkelen ze zich in veel gevallen door hetzelfde virus dat een verkoudheid veroorzaakt. Weet jij hoe je een bijholteontsteking op natuurlijke wijze kunt bestrijden? Ontdek de voordelen van etherische oliën.

Een bijholteontsteking treedt op wanneer de neusbijholten geïrriteerd of ontstoken raken. Hierdoor kun je vervelende symptomen krijgen, zoals een verstopte neus, verminderd reukvermogen en hoofdpijn. Hoewel de symptomen licht kunnen zijn, veranderen ze soms in een chronisch probleem.

Gelukkig zijn er enkele natuurlijke remedies die je kunt gebruiken, zoals etherische oliën, die je herstel helpen versnellen. Als je ze in aromatherapie of plaatselijk gebruikt, dan kun je veel van je symptomen verlichten. In dit artikel delen we enkele opties met je.

6 etherische oliën om een bijholteontsteking te bestrijden

Etherische oliën zijn een natuurlijk alternatief om een bijholteontsteking te bestrijden. Hoewel je in chronische gevallen een arts moet raadplegen, kun je met deze ingrediënten acute of lichte gevallen verlichten. Waarom zijn ze zo effectief?

De vluchtige verbindingen van etherische oliën worden vanwege hun ontspannende werking in aromatherapie-sessies gebruikt. In dit specifieke geval kan het inademen van deze stoffen je verstopping minimaliseren en je symptomen zoals hoofdpijn verminderen. Laten we een paar opties bekijken.

1. Tea tree olie

Een flesje tea tree olie

Tea tree olie kan worden gebruikt om een bijholteontsteking te bestrijden. Het maken van dampen met verschillende etherische oliën kan helpen om de symptomen van een bijholteontsteking te verlichten.

De ontsmettende, antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen van tea tree olie maken het een geweldig hulpmiddel om een bijholteontsteking te bestrijden. Dit komt doordat ontsteking van de neusbijholten en bacteriegroei de oorzaak van het probleem zijn.

Hoe te gebruiken

 • Voeg om te beginnen ongeveer 20 druppels tea tree olie aan een pan met kokend water toe.
 • Leun dan boven de pan en adem de stoom in.
 • Doe dit ongeveer 5 minuten, totdat je verlichting voelt.

Misschien ook interessant om te lezen:
Symptomen van sinusitis: van oorzaak tot diagnose

2. Eucalyptusolie

Eucalyptusolie wordt gebruikt om veel ademhalingsproblemen te behandelen. In dit geval kan het dankzij het cineolgehalte helpen bij het behandelen van een bijholteontsteking.

Het wordt zelfs door de National Association of Holistic Aromatherapy (NAHA) (Engelse link) aanbevolen om de lucht te zuiveren en bacteriën en ook andere ziektekiemen te verwijderen.

Hoe te gebruiken

 • Voeg, net als bij de vorige olie, eerst ongeveer 20 druppels eucalyptusolie aan een pan met kokend water toe en inhaleer de stoom.
 • Als je wilt dan kun je de dampen gebruiken om de kamer en andere ruimtes te zuiveren.
 • Een andere optie is ook om het met olijfolie of kokosolie te combineren om op je borst te masseren.

3. Oregano-olie

Flesjes met oregano-olie

Deze etherische olie wordt voor verschillende aandoeningen van de luchtwegen gebruikt. Door de antibacteriële en antischimmelmiddelen in deze olie kan oregano-olie een bijholteontsteking en andere luchtweginfecties bestrijden. Het bewijs dat de effectiviteit in deze gevallen ondersteunt, is echter slechts gering.

Hoe te gebruiken

 • Kook het eerst samen met water om de stoom in te ademen, of breng het plaatselijk na het combineren met kokosolie op je borst aan.
 • Herhaal het gebruik dan totdat je voelt dat je symptomen verminderen.

4. Een bijholteontsteking met lavendelolie bestrijden

Een van de beste etherische oliën voor aromatherapie-sessies is lavendelolie. Door zijn aangename geur is het namelijk erg ontspannend en therapeutisch. Hierdoor kan het als bondgenoot worden gebruikt om een verstopte neus, hoofdpijn en andere symptomen die verband houden met een bijholteontsteking te behandelen.

Hoe te gebruiken

 • Je kunt lavendelolie via de eerder genoemde damp inhalatietechniek inademen.
 • Je kunt het ook in een diffuser gebruiken of met andere oliën verdunnen om het topisch aan te brengen.

5. Geraniumolie

Geraniumolie om een bijholteontsteking te bestrijden

Je kunt met deze etherische olie verkoudheids- en griepsymptomen onder controle houden. Geraniumolie bevat namelijk stoffen die luchtweginfecties helpen te bestrijden.

Hierdoor wordt het niet alleen voor bronchitis en hoest gebruikt, maar ook voor het bestrijden van een bijholteontsteking. Volgens een onderzoek kunnen een paar druppels geraniumolie (Engelse link) de symptomen van een verkoudheid verlichten.

Hoe te gebruiken

 • Gebruik geraniumolie in een diffuser of verdund in je bad.

6. Tijmolie om een bijholteontsteking te bestrijden

Het topisch aanbrengen van tijmolie kan een bijholteontsteking en andere luchtweginfecties helpen bestrijden. Vanwege de antibacteriële en ontstekingsremmende effecten voorkomt het de groei van bacteriën en verlicht het de ontsteking van je neusbijholten.

Hoe te gebruiken

 • Combineer het eerst met een basisolie, zoals kokosolie of olijfolie.
 • Masseer het vervolgens in op je huid in gebieden zoals je borst.
 • Je kunt het ook als damp inademen.

Heb je een bijholteontsteking? Probeer deze natuurlijke remedies dan eens. Vergeet niet om met je arts te overleggen als de symptomen verergeren of enkele weken aanhouden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Carson, C. F., Hammer, K. A., & Riley, T. V. (2006). Melaleuca alternifolia (tea tree) oil: A review of antimicrobial and other medicinal properties. Clinical Microbiology Reviews.
 • Kehrl, W., Sonnemann, U., & Dethlefsen, U. (2004). Therapy for Acute Nonpurulent Rhinosinusitis with Cineole: Results of a Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Trial. Laryngoscope.
 • Kintzios, S. E. (2012). Oregano. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition.
 • Ueno-Iio, T., Shibakura, M., Yokota, K., Aoe, M., Hyoda, T., Shinohata, R., … Kataoka, M. (2014). Lavender essential oil inhalation suppresses allergic airway inflammation and mucous cell hyperplasia in a murine model of asthma. Life Sciences.
 • Lizogub, V. G., Riley, D. S., & Heger, M. (2007). Efficacy of a Pelargonium Sidoides Preparation in Patients With the Common Cold: A Randomized, Double Blind, Placebo-Controlled Clinical Trial. Explore: The Journal of Science and Healing.
 • Herbal Medicine for Cough: a Systematic Review and Meta-Analysis. Luise Wagner, Holger Cramer, Petra Klose, Romy Lauche, Florian Gass, Gustav Dobos, Jost Langhorst Forsch Komplementmed. 2015; 22(6): 359–368. Published online 2015 Dec 14.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.