5 oorzaken van nekpijn en de behandeling
Ieder van ons heeft wel eens last gehad van nekpijn (of zal er last van krijgen ). Je hebt alleen maar een slechte houding nodig, je hoeft maar te veel gewicht te dragen of zelfs maar op een onhandige manier te bewegen om nekpijn te krijgen. In dit artikel hebben we 5 van de belangrijkste oorzaken van nekpijn samengebracht, samen met enkele behandelingen voor elk van die oorzaken.
In sommige gevallen kan wat in het begin een licht ongemak is, chronisch worden. Aandoeningen zoals artrose of degeneratieve discushernia kunnen de pijn hardnekkiger en daardoor invaliderend maken.
We raden je aan het probleem altijd in handen te geven van de juiste professionals. Soms kan een goede fysiotherapeut wonderen doen. Bijna 90% van de nekpijn verdwijnt uiteindelijk vanzelf. In feite zijn soms een goede nachtrust of een goede nachtrust veel beter dan een pijnstiller. Hier zijn 5 oorzaken van nekpijn, en mogelijke manieren om ze te behandelen.
5 oorzaken van nekpijn en de behandeling
1. Nekpijn en duizeligheid
Duizeligheid kan allerlei oorzaken hebben. Zwakte, verlies van evenwicht of desoriëntatie bij patiënten tussen 60 en 70 jaar is echter bijna altijd te wijten aan een veelvoorkomende oorzaak: nekpijn.
Duizeligheid wordt vaak veroorzaakt door neurologische stoornissen die samengaan met mechanische nekaandoeningen, die vaak met de leeftijd samengaan. Dit soort duizeligheid wordt cervicogene duizeligheid (Engelse link) genoemd.
Soms associëren mensen dit soort duizeligheid met zwakte, een slechte dag of vermoeidheid. De oorzaak ligt echter in een probleem met de ruggengraat. Zo kan bijvoorbeeld een scherpe bocht of een slechte beweging duizeligheid of flauwvallen veroorzaken.
Verder kun je ook last krijgen van gezichtsproblemen, misselijkheid en overgeven. Hoewel dit geen ernstig gezondheidsprobleem is, veroorzaakt het toch veel leed en angst. Daarom moet je naar een dokter gaan voor je nog meer problemen krijgt.
Lees ook dit artikel:
Duizeligheid bij het opstaan: wat is de oorzaak?
2. Spierkrampen en stress
Je hebt bijna zeker hoofdpijn en een stijve nek aan het eind van een dag hard werken. Wat zijn dan de oorzaken van nekpijn in dit geval?
Dit zijn klassieke symptomen van een spierkrampprobleem, dat bijna altijd te wijten is aan de volgende fatale combinatie: stress en een slechte lichaamshouding.
- Dit probleem duurt meestal tussen een paar dagen of hooguit een week. In die tijd kunnen we echter bijna niets doen.
- We mogen dit belangrijke feit niet vergeten: stress zelf kan nekpijn uitlokken.
Die verhoogt de stijfheid van de nekspieren, belemmert de soepelheid en spant de zenuwen in dit gebied aan tot ze zich uiteindelijk uitbreiden naar het hoofd. Bovendien, als we urenlang een slechte houding aanhouden, dan verergert het probleem.
3. Cervicale artrose
Een van de belangrijkste oorzaken van nekpijn is artritis in de nek. Dit treft een klein deel van de jongere bevolking; maar bijna 90% van de 65-plussers heeft er last van.
- Cervicale artrose is een veelvoorkomende degeneratieve ziekte. De gewrichten in dit gebied slijten en het is heel gewoon om stijfheid, duizeligheid en nekpijn te voelen.
- Bovendien gaat dit probleem gepaard met een tintelend gevoel en krachtsverlies in een arm of hand.
- Het enige positieve aan deze ongeneeslijke ziekte is dat het langzaam vordert. Bovendien zijn er behandelingen die ons een goede kwaliteit van leven kunnen bieden.
4. Hernia’s: invaliderend en pijnlijk
Hoewel hernia’s minder vaak voorkomen dan lumbale hernia’s, kan het ontstaan ervan even problematisch zijn.
- Wanneer je aan een hernia lijdt betekent dit dat je wervelkolom zijn soepelheid en elasticiteit verliest. Bovendien worden de ligamenten die de schijven omringen broos en scheuren, wat nekpijn, rugpijn en moeilijkheden bij het bewegen veroorzaakt.
- Behalve pijn en stijfheid in de nek kun je ook het verlies van gevoeligheid in de bovenste ledematen voelen en je kunt last krijgen van duizeligheid.
- Volgens deskundigen (Engelse link) zijn effectieve behandelingen voor hernia medicijnen, rust en revalidatie. In ernstiger gevallen is een operatie echter de enige optie.
Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Zes gewoontes die nekpijn veroorzaken
5. Zorg voor voldoende slaap om nekpijn te voorkomen
Een diepe en rustgevende slaap van tussen de 8 en 10 uur verlicht vooral de klassieke spierkrampen die met stress gepaard gaan. Bedenk bovendien dat chronische slapeloosheid het risico op verschillende aandoeningen van het bewegingsapparaat verhoogt. Probeer dus voor je slaapregime te zorgen door geschikte kussens te gebruiken en een stevige matras die zich naar je lichaam vormt.
Dat gezegd hebbende, is het ook nodig dat je in een comfortabele houding slaapt als je nekpijn hebt. Hier zijn enkele eenvoudige richtlijnen.
- Slaap niet op je buik.
- Vermijd het gebruik van een kussen dat je nek verdraait.
- Specialisten raden aan een opgerolde handdoek te gebruiken en die net onder je schouders te leggen. Je zult zien hoe opgelucht je je voelt als je de volgende ochtend wakker wordt.
Conclusie
Tot slot hoewel nekpijn een veelvoorkomende aandoening is, kan het altijd behandeld worden.
Iets zo eenvoudig als zorg dragen voor onze houding, onze slaaphygiëne en altijd het advies inwinnen van de juiste gezondheidsdeskundigen, als dat nodig is, kan ons allemaal helpen om een betere kwaliteit van leven te hebben.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Wrisley, D. M., Sparto, P. J., Whitney, S. L., & Furman, J. M. (2000). Cervicogenic Dizziness: A Review of Diagnosis and Treatment. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, 30(12), 755–766. https://doi.org/10.2519/jospt.2000.30.12.755
- Blanpied, P. R., Gross, A. R., Elliott, J. M., Devaney, L. L., Clewley, D., Walton, D. M., … Robertson, E. K. (2017). Neck Pain: Revision 2017. Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy, 47(7), A1–A83. https://doi.org/10.2519/jospt.2017.0302
- Hoy, D. G., Protani, M., De, R., & Buchbinder, R. (2010). The epidemiology of neck pain. Best Practice and Research: Clinical Rheumatology. Bailliere Tindall Ltd. https://doi.org/10.1016/j.berh.2011.01.019
- Kim, S. H., Lee, D. H., Yoon, K. B., An, J. R., & Yoon, D. M. (2015). Factors Associated with Increased Risk for Clinical Insomnia in Patients with Chronic Neck Pain. Pain Physician, 18(6), 593–598. https://doi.org/10.1097/MD.0000000000004698