Zes gewoontes die nekpijn veroorzaken

Om nekpijn te vermijden, kun je even kijken naar de gewoontes in dit artikel en deze gewoontes afleren als je ze bij jezelf herkent. Enkele van deze gewoontes zijn roken en een slechte lichaamshouding.
Zes gewoontes die nekpijn veroorzaken

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ongeveer 67% van de wereldbevolking heeft last van nekpijn. Hoor jij hierbij? Weet jij welke gewoontes allemaal nekpijn veroorzaken? En wat je kunt doen om dit ongemak te behandelen? 

Nekpijn wordt doorgaans veroorzaakt door bezigheden waarbij je voortdurend dezelfde handelingen moet uitvoeren of gedurende lange tijd in dezelfde houding moet zitten of staan. Nekpijn kan spanning, gewrichtsbandletsels en spasmen in de nekspieren veroorzaken.

Veelal zijn je gewoontes de boosdoeners van nekpijn. Misschien heb je er nooit bij stilgestaan. Of misschien ben je je juist volledig bewust van het feit dat de gewoontes die je aanhoudt schadelijk zijn voor je gezondheid, maar heb je ze gewoon nooit in verband gebracht met je nek.

In dit artikel vertellen we je welke gewoontes allemaal kunnen leiden tot pijn in je nek. Let dus goed op en verander gewoontes die jou ervan weerhouden een aangenaam en plezierig leven te leiden.

Een sedentaire levensstijl kan nekpijn veroorzaken

Een sedentaire levensstijl kan nekpijn veroorzaken

Een gebrek aan lichaamsbeweging is zeer schadelijk voor je hele lichaam.

Onvoldoende aan lichaamsbeweging doen is een gewoonte die je nek flink kan beschadigen. Dit heeft te maken met het metabolisme van de tussenwervelschijf. Deze heeft beweging nodig om de cellen in balans te houden.

Doordat de opbouw van je ruggengraat je in staat stelt je lichaam met gemak te bewegen, leidt een gebrek aan beweging juist tot letsels. Het gevolg hiervan is pijn langs de ruggengraat. Dit zal vooral problematisch zijn rond de nek.

Je kunt dit voorkomen door voldoende te bewegen. Elke vorm van lichaamsbeweging zal goed zijn:

Onthoud echter wel dat je jezelf in het begin niet te veel moet pushen. Als je lange tijd weinig tot niet hebt bewogen en dan plotseling begint aan een zeer intens trainingsschema, dan kan dit niet alleen leiden tot nekletsels, maar ook tot knie- en rugletsels.

Je hebt een slechte lichaamshouding

Een slechte lichaamshouding kan nekpijn veroorzaken. Veel mensen worden gekweld door nekpijn en voor velen van hen wordt dit probleem veroorzaakt door hun geliefde vriend: de computer.

Bureaustoelen zijn namelijk vaak helemaal niet ondersteunend voor de natuurlijke buigingen in de ruggengraat. Doordat de onderrug en armen helemaal niet goed ondersteund worden, worden veel mensen die achter de computer werken gedwongen voorover te buigen en over hun bureau te hangen.

Deze gewoonte is zeer schadelijk voor de nek. Er ontstaat hierdoor namelijk een bocht in de vorm van een ‘C’ in de ruggengraat. Het gevolg hiervan is dat er meer spanning op de nek komt te staan.

Het zou dus het beste zijn om te kunnen werken met voorzieningen die ergonomisch ontworpen zijn. Op die manier kun je je houding ondersteunen. En het heeft geen negatieve gevolgen voor je gezondheid. Je kunt ook proberen om een alarm in te stellen dat je er om de dertig tot veertig minuten aan herinnert om even van houding te verwisselen.

Dit is goed voor:

  • De bloedstroom
  • Een betere bloedsomloop
  • De ruggengraat

Je lichaamshouding wordt ook beïnvloed door andere factoren. Denk bijvoorbeeld aan dingen als het dragen van slecht schoeisel en het tillen van zware tassen of voorwerpen die je houding negatief veranderen.

Onthoud dat het nooit de bedoeling is om meer dan tien procent van je lichaamsgewicht te tillen. Hoewel dit niet altijd haalbaar is, is het toch belangrijk om het niet te vergeten. Dit is met name belangrijk in het geval van kinderen. Vaak moeten die namelijk een veel te zware schooltas met zich mee zeulen.

Je rookt

Roken kan nekpijn veroorzaken

De derde gewoonte die nekpijn kan veroorzaken, waar je misschien helemaal niet aan had gedacht, is roken. Longkanker en diabetes zijn al in verband gebracht met roken. En nu kun je nog iets toevoegen aan je lijstje met redenen om te stoppen met roken: chronische nekpijn.

Roken zorgt ervoor dat je tussenwervelschijven uitgedroogd raken, waardoor het degeneratieproces versneld raakt. Dit kan leiden tot een hernia of compressie, wat ervoor zorgt dat je ruggengraat niet naar behoren kan functioneren.

Deze gewoonte zorgt er ook voor dat je bloedvaten verstopt raken. Dit is een ernstig probleem. Dit zorgt er uiteindelijk namelijk voor zorgt dat er minder zuurstof terecht komt bij je ruggengraat en tussenwervelschijven.

Zit je vastgeroest aan je smartphone?

Berichtjes versturen via je telefoon is niet alleen zwaar voor je duimen. Het kan ook nekpijn veroorzaken. Elke keer dat je namelijk omlaag moet kijken om iets op je telefoon te doen, belast je ook de spieren in je nek.

Je kunt dit vergelijken met een balletje bovenop een golf tee. Je hoofd weegt ongeveer vier à vijf kilo. Dit betekent dat het een hoop moeite kost om ervoor te zorgen dat dat balletje bovenop de tee blijft liggen.

Minder tijd aan je scherm geplakt zitten en je telefoon op ooghoogte houden zijn twee manieren om dit probleem op te lossen.

Je drinkt te veel alcohol

Het is niet vreemd dat je de volgende dag last hebt van nekpijn als je de nacht daarvoor in een ongemakkelijke houding hebt geslapen. Toch gebeurt dit nu eenmaal van tijd tot tijd. Sommige mensen zeggen dat de kans hierop groter is wanneer je de avond van te voren alcohol hebt gedronken.

Dit komt doordat normaalgesproken mensen gedurende de nacht vaak meerdere keren van houding veranderen. Wanneer ze gedronken hebben zijn ze echter geneigd minder te bewegen tijdens het slapen. Dit betekent dat je lichaam lange tijd in een rare houding kan liggen die zwaar is voor de nek.

Om dit te voorkomen, is het verstandig om de gepaste hoeveelheid alcohol te drinken, die je ook aankunt. Als het mogelijk is, zou het nog beter zijn om alcoholische dranken volledig te vermijden.

Een slecht matras of slechte kussens kunnen nekpijn veroorzaken

Een slecht matras of slechte kussens kunnen nekpijn veroorzaken

Nog iets dat nekpijn kan veroorzaken, is slapen met te veel kussens of op kussens die veel te zacht zijn. Dit heeft namelijk invloed op de lijn van je hoofd naar je ruggengraat, waardoor je nek gespannen raakt.

Daarnaast is het ook slecht om op een te zacht matras te slapen, aangezien er hierdoor bepaalde drukpunten ontstaan in je ruggengraat. Een te hard matras is ook niet goed, omdat je ruggengraat van nature gebogen is en je matras zich hieraan moet aanpassen.

Het zou dus het beste zijn om een stevig matras en ergonomisch ontworpen kussens te kopen die bedoeld zijn om ervoor te zorgen dat je hoofd in één rechte lijn met je ruggengraat ligt.

Vermijd gewoontes die slecht zijn voor je nek en nekpijn veroorzaken. Heb je al een vinger kunnen leggen op de slechte gewoontes die bij jou nekpijn veroorzaken? Dan is het nu tijd om deze gewoontes af te leren en je nek wat rust te gunnen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.