Hoe krijg je je matras en kussens weer wit

Vraag je je wel eens af waarom je kussens en matras geel worden met de tijd? Leer er in dit artikel meer over! Leer hoe je ze weer wit maakt en hoe je ze schoon en mooi houdt. Het helpt bovendien stofmijt te voorkomen.
Hoe krijg je je matras en kussens weer wit

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Alles in je huis moet onderhouden worden, of in ieder geval, de meeste van de spullen moeten schoon gemaakt worden. Je kussens en matras dus ook. Je kussens en matras zijn erg kwetsbaar voor zichtbare vlekken en verkleuringen. Ook kunnen ze een broedplaats zijn voor huisstofmijt en nare luchtjes.

Wil je ook graag af van deze vlekken en achterblijven met mooie, schone witte stof? Natuurlijk! Leer vandaag hoe je je kussens en matras weer wit kunt krijgen.

 Waarom zijn mijn kussens zo geel?

Gele Kussens

Je vraagt je misschien af waarom je kussens zo verkleuren met de tijd. Geloof het of niet, een van de grootste oorzaken is zweet.

Wanneer we slapen, zweet ons lichaam. Afhankelijk van het materiaal waar je kussen van is gemaakt, trekt dit zweet hier in. Wanneer het zweet opdroogt, laat het een gele vlek achter op het kussen. 

Het maakt niet uit wat voor kussenhoes je gebruikt, je zweet gaat er doorheen en trekt in het kussen. Dit veroorzaakt die gele vlekken en kan een broedplaats creëren voor huisstofmijten. Dit alles gebeurt doordat zweet een bepaalde vochtigheid creëert. Dit maakt het de perfecte omgeving voor huisstofmijten. Deze diertjes kunnen zowel ademhalingsproblemen als allergische reacties veroorzaken. Daarom is het erg belangrijk om je kussen schoon te houden.

Het schoonhouden van je kussens is belangrijker dan je misschien denkt. Lees verder om te zien in welke staat jouw kussens zijn en hoe je mogelijke problemen in de toekomst kunt voorkomen.

Wees voorzichtig met blootstelling aan zonlicht

Een andere reden dat je kussen misschien verandert van kleur, is door het blootstellen aan de zon. Dit gebeurt wanneer de kussens lange tijd worden blootgesteld aan de zon. Hierdoor kunnen je kussens ook geel worden.

Het probleem is het proces waarmee de kussens wit zijn gemaakt. Deze middelen breken af zodra ze blootgesteld worden aan zonlicht, waardoor de kleur van je kussens geleidelijk aan verandert. Dus wees voorzichtig met het blootstellen van je kussens aan zonlicht.

Hoe maak je je kussen weer wit?

Slapen

Je kussens moeten eigenlijk drie keer per jaar worden gewassen. Dit is genoeg om ze er fantastisch uit te laten zien.

Laten we kijken hoe je ze kunt wassen.

Als eerste, moet je er zeker van zijn dat je kussens nog geen gele vlekken hebben of in elk geval grotendeels nog wit zijn. Anders zal je niet de gewenste resultaten bereiken. Vervolgens bereid je een huisgemaakte witmaker.

Ingrediënten

Bereiding

 • Mix alle ingrediënten door elkaar.
 • Vervolgens zet je het even apart om je kussens wit te maken.

Laten we eens een kijkje nemen naar het gehele wit-maak proces. 

Ingrediënten

 • Heet of gekookt water
 • 1 kopje (200 g) wasmiddel (het beste als dit biologisch afbreekbaar is)
 • 1 kopje (250 ml) zelfgemaakte witmaker (zie boven)
 • 1/2 kopje (125 g) borax

Bereiding

 • Als eerste kijk je op de labels om er zeker van te zijn dat je kussen kan worden gewassen in de wasmachine.
 • Vervolgens haal je de kussenhoes eraf.
 • Stel je wasmachine in op hete of witte was. Je kan een aantal koppen gekookt water toevoegen als je wilt. Als het mogelijk is, programmeer je de wasmachine op twee spoelbeurten.
 • Voeg de ingrediënten toe aan de wasmachine.
 • Vervolgens zet je de machine aan. Laat het water goed ronddraaien, zodat alle wasmiddel oplost.
 • Doe nu je kussens in de machine en laat het water ronddraaien. Op deze manier kan je huisgemaakte wit-maker goed zijn werk doen op de kussens.

Hoe maak je je matras schoon?

Matras Reinigen

Hetzelfde dat gebeurt met je kussens, kan ook gebeuren met je matras. Daarom is het erg belangrijk om je matras te beschermen met hoeslakens. Natuurlijk moeten deze lakens ook regelmatig schoongemaakt worden.

Ook is het erg belangrijk om je matras wekelijks te ventileren. Ook zou je deze zo nu en dan moeten reinigen om hem in goede conditie te houden.

 • Om je matras op je de juiste manier te reinigen, moet je deze eerst stofzuigen aan beide kanten, om alle stof en viezigheid te verwijderen. Vervolgens kan je hem wassen door de volgende stappen te volgen.
 • Als er vlekken op zitten, kun je deze met een mix van water en baking soda reinigen. Na het aanbrengen van deze pasta op de vlek, scrub je het met azijn en waterstofperoxide in water.
 • Uiteindelijk moet je dit laten drogen.
 • Als er een vieze lucht is die niet weg gaat, kun je altijd een kleine beetje sprayen met luchtverfrisser. Echter is dit een persoonlijk kwestie die afhangt van de voorkeur van jou en je gezin.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.