Een stijve nek? Probeer deze huismiddelen!

Om de pijn te verlichten, kun je proberen het gebied te masseren met etherische oliën. Om de flexibiliteit te herstellen is het belangrijk om langzaam en zachtjes de spieren te bewegen.
Een stijve nek? Probeer deze huismiddelen!

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Heb je wel eens last gehad van een stijve nek? Wil je weten hoe je dit veelvoorkomende probleem kunt behandelen? Blijf dan lezen.

Een stijve nek wordt gekarakteriseerd door moeilijkheden met bewegen of het draaien van de nek doordat het pijn en ongemak veroorzaakt.

Het kan samengaan met andere symptomen zoals hoofdpijn, pijn in de schouders of armen, een tintelend gevoel of onverdraaglijke pijn in de nek, slaapproblemen door het ongemak enzovoort.

Meer informatie over een stijve nek

De pijn kan van het ene op het andere moment verschijnen en dan weer net zo snel verdwijnen. Als het een terugkerende pijn is die niet na een paar dagen verdwijnt of die meerdere keren per maand voorkomt, kan het gaan om een chronisch geval waar aandacht aan besteed moet worden.

Waardoor ontstaat nekpijn? Een stijve nek kan veel oorzaken hebben, zoals:

  • Verstuiking of spierblessure
  • Slechte houding
  • Veel tijd doorbrengen in dezelfde houding (vooral zitten)
  • Stress
  • Spanning
  • Slecht slapen
  • Veel gewicht op je nek
  • Plotselinge bewegingen
  • Gewichtheffen
Stijve nek van werken achter de computer

Het kan voorkomen als gevolg van een ernstigere aandoening die medische aandacht nodig heeft. Hersenvliesontsteking en een hernia veroorzaken bijvoorbeeld beiden een stijve nek. Het is belangrijk de symptomen niet te negeren, vooral als ze toenemen in hevigheid.

Huismiddelen tegen een stijve nek

Zoals we al hebben vermeld, kan een stijve nek mild zijn of intens (chronisch). In het laatste geval kun je je hoofd niet draaien zonder intense pijn te voelen. Sommige behandelingen die je nuttig zult vinden als je hier last van hebt, zijn:

Massages

Nek en schouders

Dit is het populairste huismiddel. Je kunt een massagetherapie laten doen bij een specialist of iemand thuis vragen om voorzichtig je nek te masseren. Voor een beter effect kun je etherische oliën gebruiken. Je hoeft ze niet per se te kopen, je kunt ook de oliën gebruiken die je al hebt, zoals olijfolie of amandelolie.

Verwarm ze een beetje in de magnetron, maar wees voorzichtig dat je je huid niet verbrandt. De warmte en beweging zijn goed om de spieren los te maken, of ze zich nu in de nek of andere delen van het lichaam bevinden.

Neem een paar druppels olie (als je etherische oliën gebruikt, kies dan voor lavendel of rozemarijn) en breng het aan op het getroffen gebied door het met een circulaire beweging in te masseren. Het zal de pijnlijke spieren ontspannen en de bloedstroom bevorderen, wat de stijfheid vermindert.

Warmte

Warmte aanbrengen op een stijve nek is een geweldige manier om de pijn te verlichten. Je kunt bijvoorbeeld een hete douche nemen en het water over je nek laten stromen, een handdoek nat maken met kokend water en het als kompres gebruiken of zelfs een elektrisch kompres gebruiken.

Als deze mogelijkheid niet beschikbaar is, kun je een deken of iets vergelijkbaars warm maken in de magnetron (maar wees wel voorzichtig) en die om de nek leggen. Kussens gevuld met rijst of zaden kunnen ook gebruikt worden om op te warmen in de magnetron om hetzelfde resultaat te bereiken.

Kou

IJs tegen een stijve nek

Een bad nemen met Epsomzout (of Engels zout) is een ander geweldig middel tegen een stijve nek. Dit zout bevat veel magnesium, dat de bloedstroom bevordert en in staat is om spierspanning te verminderen.

Vul de badkuip met warm water en voeg daar een handvol Epsomzout aan toe. Wacht tot het is opgelost en ga dan in bad zitten, zodat de nek zich onder water bevindt. Het goede nieuws is dat dit middel of deze techniek je zal helpen om je meer ontspannen en los te voelen in het algemeen.

Misschien ook interessant:
Leer nekkrampen te behandelen

Appelazijn

Appelazijn tegen een stijve nek

Appelazijn is goed voor de gezondheid. Het kan helpen om de zwelling te verminderen bij spierpijn. Doordrenk gewoon een doek met appelazijn en houd hem tegen de nek als een kompres. Een andere optie is om appelazijn in te wrijven in het getroffen gebied. 

Radijs

Snijd een paar plakjes rauwe radijs en breng die aan op het getroffen gebied. Laat het een paar minuten intrekken en spoel het dan af met warm water. Het heeft een kalmerende werking en het is een verfrissend en betaalbaar middel.

Beweging

Hoewel het kan zijn dat je je nek niet kunt bewegen, of het nu uit pijn of uit angst is, is het belangrijk om de flexibiliteit van de spieren te herstellen. Begin met rustige en langzame oefeningen, maar wees voorzichtig met pijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.