4 wetenschappelijk onderbouwde, op specerijen gebaseerde remedies

Veel van de eigenschappen van op specerijen gebaseerde remedies zijn nu wetenschappelijke onderbouwd. Desondanks zijn ze geen eerstelijnsbehandeling en moet je ze met de nodige voorzichtigheid gebruiken. Waar moet je nog meer op letten? Lees meer in dit artikel!
4 wetenschappelijk onderbouwde, op specerijen gebaseerde remedies

Laatste update: 07 september, 2021

De meesten van ons kennen specerijen vanwege hun culinaire en medicinale toepassingen. Wist jij echter dat er naast culinaire toepassingen ook wetenschappelijk onderbouwde, op specerijen gebaseerde remedies zijn? Lees snel verder!

Aangezien specerijen smaak en geur aan voedsel toevoegen, hebben we de neiging om ze te gebruiken bij het bereiden van vlees, groenten en stoofschotels, evenals bij een grote verscheidenheid aan andere recepten.

Daarnaast bereiden mensen traditioneel specerijengeneesmiddelen voor om bepaalde pijnen en ziekten te bestrijden. Maar hoeveel waarheid zit er in het geloof in deze geneeskrachtige eigenschappen? Wat leren de onderzoeken ons?

Gelukkig hebben specialisten de afgelopen jaren veel onderzoeken uitgevoerd om de effecten van dit soort ingrediënten op onze gezondheid te analyseren (Engelse link). Veel van de voordelen die mensen aan specerijen toeschrijven, worden inmiddels wetenschappelijk ondersteund. Dus laten we ontdekken wat deze op specerijen gebaseerde remedies zijn!

Door de wetenschap ondersteunde op specerijen gebaseerde remedies

De meeste op specerijen gebaseerde remedies komen uit populaire literatuur en anekdotische gegevens die over de voordelen verhalen. In de hoop te bepalen of specerijen echt effect hebben, hebben veel onderzoekers hun tijd besteed aan het bestuderen van deze eigenschappen.

Een recensie gepubliceerd in het tijdschrift Critical Reviews in Food Science and Nutrition wijst er bijvoorbeeld op dat de specerijen die chemische verbindingen bevatten een potentieel therapeutisch effect hebben (Engelse link). Denk hierbij aan stoffen zoals:

Bovendien beweren veel mensen dat bepaalde specerijen ook antioxiderende, pijnstillende, ontstekingsremmende en antimicrobiële activiteit hebben. Dit zou hun vermogen om onze gezondheid te verbeteren kunnen verklaren. Desondanks mogen we niet vergeten dat geen enkel middel van dit soort een eerstelijnstherapeutische optie of een vervanging voor medische behandeling is.

We kunnen stellen dat specerijen door hun specifieke eigenschappen een positief effect kunnen hebben wanneer we met bepaalde gezondheidsproblemen worden geconfronteerd. Aangezien ze niet vrijgesteld zijn van het mogelijk veroorzaken van bijwerkingen, moet je ze met de nodige voorzichtigheid gebruiken en van tevoren een arts raadplegen. Laten we eens kijken wat deze 4 remedies zijn.

4 op specerijen gebaseerde remedies

1. Kurkuma tegen pijn en ontsteking

Gemalen kurkuma op een houten tafel met kurkumawortel erachter

Kurkuma heeft een enorme ontstekingsremmende kracht.

De laatste jaren is kurkuma een van de meest bestudeerde specerijen met therapeutisch potentieel. Specifiek kunnen we het gebruiken om op specerijen gebaseerde remedies tegen pijn en ontsteking te bereiden. Het bewijs hiervoor blijkt uit een pilotstudie gepubliceerd in Phytotherapy Research (Engelse link). Mensen met artritis gaven aan dat hun pijn was afgenomen na het innemen van 500 mg kurkuma.

Andere studies, zoals deze (Engelse link), gepubliceerd in het tijdschrift Foods ondersteunen dezelfde effecten en suggereren dat het even effectief kan zijn tegen de pijn als ibuprofen als het gaat om pijn door artrose in de knieën. Er is echter nog nader onderzoek nodig.

We kunnen deze specerij consumeren in doseringen van 2 tot 5 gram. Het kan worden ingenomen als tablet, extract of thee. Je kunt het zelfs op de meer traditionele manier bereiden als “kurkumamelk,” waarbij je een halve eetlepel kurkumapoeder toevoegt aan een kopje warme melk.

2. Gember tegen pijn en misselijkheid

Specialisten hebben de actieve component in gember, gingerol, bestudeerd vanwege zijn potentieel als pijnstiller, antioxidant en ontstekingsremmer. Een systematische review gepubliceerd in Nutrition Journal (Engelse link) benadrukt dat gemberextracten nuttig zijn voor het verminderen van chronische subjectieve pijn zonder de risico’s van niet-steroïde anti-inflammatoire medicatie (NSAID’s).

Een studie gepubliceerd in Integrative Medicine Insights heeft op zijn beurt vastgesteld dat deze specerij een remedie kan zijn met zijn anti-emetische potentieel (Engelse link).

Het is een goedkope optie die kan helpen om misselijkheid en braken te beheersen. Er zijn echter meer studies nodig om de juiste dosering te bepalen.

Voorlopig kun je het in matige hoeveelheden gebruiken. Voeg eenvoudig een theelepel geraspte gember toe aan een kopje water. Als je wilt, kun je een beetje honing toevoegen om de drank te zoeten, of citroensap om een citrussmaakje toe te voegen. Je kunt deze op specerijen gebaseerde remedie 2 of 3 keer per dag drinken.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
De eigenschappen en toepassingen van gember

3. Kaneel om de bloedsuikerspiegel te verlagen

Kom gemalen kaneel op een houten tafel met kaneelstokjes

Het gebruik van kaneel om je glucosespiegel onder controle te houden is een therapeutische optie, als en wanneer je het combineert met geschikte, door een arts voorgeschreven medicatie.

Wees voorzichtig met deze remedie! Voordat je deze natuurlijke, op specerijen gebaseerde remedie probeert, is het belangrijk om eventuele medische aanbevelingen in gedachten te houden en advies aan je arts te vragen.

Hoewel bepaalde studies suggereren dat kaneel gunstig is als het gaat om het reguleren van de glucosespiegels, moet je het niet in overmatige hoeveelheden innemen en ook niet gebruiken als vervanging voor medicijnen die je gebruikt om je bloedsuikerspiegel te reguleren.

Zelfs als je een andere medische behandeling ondergaat, is het beter om je arts te raadplegen om interacties te vermijden. Dat gezegd hebbende, laten we eens kijken naar wat de onderzoeken zeggen. Kaneel bevat een stof die kaneelaldehyde wordt genoemd (Engelse link). Dit is het bestanddeel waarvan specialisten zeggen dat kaneel zijn eigenschappen geeft.

  • Een andere studie, gepubliceerd in het Journal of Diabetes Science and Technology, benadrukt dat kaneel bijdraagt aan het verhogen van de gevoeligheid van het lichaam voor insuline- en glucosetransport (Engelse link).
  • Ook verbetert het de glucosespiegel bij gezonde proefpersonen en heeft het gunstige effecten op patiënten met het metabool syndroom.
  • Daarnaast vermeldt een publicatie in het medische tijdschrift Diabetes, Obesity and Metabolism dat studies hebben aangetoond dat deze specerij de bloedsuikerspiegel bij vasten tussen 10 en 29% kan verlagen bij diabetespatiënten (Engelse link).

De aanbevolen dosering hierbij varieert tussen 1 en 6 gram per dag. Je kunt kaneel in je dieet opnemen als een infusie, een shake of op een andere manier. Wat belangrijk is, is dat je het niet te veel consumeert.

4. Cayennepeper tegen pijn

Van alle vele op specerijen gebaseerde remedies die er zijn, behoren remedies gemaakt met cayennepeper tot de meest geaccepteerde opties. Tegenwoordig gebruiken zelfs veel fabrikanten extracten van deze specerij bij het maken van farmaceutische producten. Dit komt door het gehalte van de werkzame stof die we kennen als capsaïcine. Dit heeft zowel pijnstillende als ontstekingsremmende effecten.

Een recensie gepubliceerd in het tijdschrift Molecules laat zien dat studies hebben bevestigd dat capsaïcine nuttig is als het gaat om het verlichten van pijn (Engelse link). Het heeft met name bescheiden maar gunstige effecten bij verschillende pijnsyndromen zoals:

Om van deze eigenschappen te profiteren, kun je op recept speciale pleisters met 8% capsaïcine kopen. Daarnaast is het ook verkrijgbaar in extracten en supplementen. Raadpleeg in ieder geval altijd eerst een arts.

Als je wilt, kun je ook een zelfgemaakte remedie maken met cayennepeper. Om dit te doen, moet je een eetlepel cayennepeper mengen met een kopje kokosolie (200 gram). Verwarm dit vervolgens in een waterbad (au bain marie) tot de ingrediënten goed gemengd zijn. Laat dit even rusten en breng het dan plaatselijk aan op de pijnlijke plekken.

Conclusie

Dankzij de onderzoeken die specialisten de afgelopen jaren hebben uitgevoerd, kunnen we tegenwoordig met het volste vertrouwen profiteren van op specerijen gebaseerde remedies. Je moet echter niet vergeten dat deze op specerijen gebaseerde remedies niet bedoeld om een medische behandeling te vervangen.

We moeten duidelijk zijn en benadrukken dat ze geen medische behandeling kunnen vervangen en slechts een hulpmiddel zijn bij een aantal aandoeningen. Voor een veilig gebruik moet altijd de behandelend arts worden geraadpleegd om meer te weten te komen over de mogelijke contra-indicaties, bijwerkingen en interacties.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Tapsell, L. C., Hemphill, I., Cobiac, L., Patch, C. S., Sullivan, D. R., Fenech, M., … Inge, K. E. (2006). Health benefits of herbs and spices: the past, the present, the future. The Medical Journal of Australia. https://doi.org/10.5694/j.1326-5377.2006.tb00548.x
  • Jessica Elizabeth, D. L. T., Gassara, F., Kouassi, A. P., Brar, S. K., & Belkacemi, K. (2017). Spice use in food: Properties and benefits. Critical Reviews in Food Science and Nutrition57(6), 1078–1088. https://doi.org/10.1080/10408398.2013.858235
  • Opara EI, Chohan M. Culinary herbs and spices: their bioactive properties, the contribution of polyphenols and the challenges in deducing their true health benefits. Int J Mol Sci. 2014;15(10):19183–19202. Published 2014 Oct 22. doi:10.3390/ijms151019183
  • Chandran, B., & Goel, A. (2012). A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytotherapy Research26(11), 1719–1725. https://doi.org/10.1002/ptr.4639
  • Hewlings SJ, Kalman DS. Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods. 2017;6(10):92. Published 2017 Oct 22. doi:10.3390/foods6100092
  • Lete I, Allué J. The Effectiveness of Ginger in the Prevention of Nausea and Vomiting during Pregnancy and Chemotherapy. Integr Med Insights. 2016;11:11–17. Published 2016 Mar 31. doi:10.4137/IMI.S36273
  • Qin B, Panickar KS, Anderson RA. Cinnamon: potential role in the prevention of insulin resistance, metabolic syndrome, and type 2 diabetes. J Diabetes Sci Technol. 2010;4(3):685–693. Published 2010 May 1. doi:10.1177/193229681000400324
  • Fattori V, Hohmann MS, Rossaneis AC, Pinho-Ribeiro FA, Verri WA. Capsaicin: Current Understanding of Its Mechanisms and Therapy of Pain and Other Pre-Clinical and Clinical Uses. Molecules. 2016;21(7):844. Published 2016 Jun 28. doi:10.3390/molecules21070844

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.