3 menu's voor de preventie van cellulite

Recente studies hebben aangetoond dat cellulitis bij sommige etnische groepen vaker voorkomt dan in andere. In ieder geval komt het wereldwijd voor bij de vrouwelijke bevolking. Vandaag willen we je enkele tips geven voor de preventie van cellulitis.
3 menu's voor de preventie van cellulite
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je verschillende preventie technieken voor cellulite hebt geprobeerd en je hebt nog steeds geen goed resultaat behaald dan is het misschien tijd om een dieet ter preventie van cellulite te implementeren.

Ten eerste is het echter belangrijk om te onthouden dat cellulite een veel voorkomende en normale aandoening bij vrouwen is. Recente studies hebben aangetoond dat cellulite bij sommige etnische groepen vaker voorkomt dan in andere.

Het percentage vrouwen met deze esthetische aandoening is bijvoorbeeld in China minimaal. Daarentegen is er bij 90% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd in Latijns-Amerika sprake van van cellulite.

Wat is cellulite?

Iemand laat cellulite op been zien

Cellulite is een aandoening waarbij de huid een oneffen, bobbelig uiterlijk heeft. Het beïnvloedt meestal de billen en dijen, maar kan ook in andere gebieden voorkomen. Deze toestand treedt op wanneer er vetophopingen ontstaan.

Over het algemeen is het een esthetische huidaandoening die vooral bij vrouwen voorkomt. Het is te wijten aan de ophoping van vet onderhuids weefsel in bepaalde delen van het lichaam. Deze concentratie veroorzaakt het verschijnen van dikke knobbeltjes. Lees er in dit Engelse artikel meer over.

Hoewel velen dat lijken te denken, heeft cellulite niets met overgewicht te maken. In feite hebben veel dunne vrouwen het ook. Niettemin is dit een van die aandoeningen die bijna iedereen veracht en probeert te verbergen. Daarom geven we hier enkele ideeën om het te voorkomen en verminderen.

Cellulite versus sinaasappelhuid

Strakke huid versus sinaasappelhuid

Goede voeding en regelmatige lichaamsbeweging zijn de basispijlers van de preventie van cellulite. Mensen noemen een huid die er oneffen uit ziet vaak een sinaasappelhuid.

Deze esthetische aandoening verschijnt als gevolg van de ophoping van onderhuids vetweefsel. Deze ophopingen duwen vervolgens tegen de huid totdat er uiteindelijk een soort netwerk bestaande uit kleine oneffenheden te zien is.

Zoals bij elk gezondheidsprobleem, moet je voor je hele lichaam zorgen om cellulite te voorkomen en verminderen. Een goed dieet, evenals een actief leven, zijn de sleutels om het voor eens en voor altijd te beëindigen.

Het beste dieet voor de preventie van cellulite

 • Allereerst moet je bladgroenten, komkommers en groenten aan je dieet toevoegen. Spinazie is bijzonder goed. Deze voedingsmiddelen hebben namelijk ontstekingsremmende effecten en zijn uitstekende vochtafdrijvers.
 • Daarnaast is tomatenpuree een ideale bondgenoot om cellulite te verminderen. Je weet het misschien niet, maar tomaat bevat lycopeen, een krachtige antioxidant die oxidatieve schade voorkomt. Het filtert ook de gifstoffen die vaak je huid beschadigen.
 • Aubergine bevat veel kalium. Dit stimuleert de lymfedrainage en elimineert vochtretentie, een van de belangrijkste oorzaken van cellulite.
 • Ananas kan je ook helpen om het verschijnen van cellulite te verminderen, omdat het bromelaïne bevat. Dit is een enzym dat onder andere helpt om vet af te breken. Ananas is een natuurlijke vochtafdrijver.
 • Tot slot neem veenbessen, bramen, aardbeien en artisjokken in je dieet op. Deze voedingsmiddelen zijn een goede bron van antioxidanten en hun consumptie kan leiden tot een stralende, gladde huid.

3 menu’s voor de preventie van cellulite

Ananas ter preventie van cellulitis

Neem natuurlijke antioxidanten en vochtafdrijvende voedingsmiddelen zoals ananas op in je dieet om cellulite te voorkomen. Hieronder volgen 3 menu’s om te proberen.

Ontbijtjes

 • Gember-citroen infusie, havermout en Kefir.
 • Melk met pure cacao en volkoren brood met tomaat en olie.
 • Een kom yoghurt met Chia-zaden en aardbeien en groene thee.

Tussendoortjes

 • 5 aardbeien en rogge toast met hummus.
 • Abrikozen en rauwe amandelen.
 • 2 pruimen.

Lunches

 • Linzen met spinazie en quinoabladeren.
 • Spinaziecannelloni met tomaat en tofu.
 • Plantaardige bouillon, tofu en vegetarische paella.

Snacks

 • Ananasplakken en yoghurt.
 • Melk met volkoren ontbijtgranen en kaneel.
 • Kefir met cacaobonen of pure chocolade en een sinaasappel.

Diners

 • Omelet met champignon en courgette
 • Gevulde courgette met wortel en ui, heekfilet en 2 pruimen.
 • Juliennesoep met prei, selderij en wortelen met een gekookt ei en een peer gerold in kaneel.

Volg deze aanbevelingen in je dieet en je zult de resultaten zien. Onthoud: je kunt het misschien niet elimineren, maar je kunt cellulite verminderen. Wees gewoon consistent en vergeet niet om bewegingsroutines aan je dieet toe te voegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Cheng HM., Koutsidis G., Lodge JK., Ashor A., et al., Tomato and lycopene supplementation and cardiovasculr risk factors: a systematic review and meta analysis. Ahterosclerosis, 2017. 257: 100-108.
 • Dave S., Kaur NJ., Nanduri R., Dkhar HK., et al., Inhibition of adipogenesis and induction of apoptosis and lipolysis by stem bromelain in 3T3-L1 adipocytes. PLoS One, 2012.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.