21 citaten van Simone de Beauvoir: de belangrijke feministische filosofe

Simone de Beauvoir was een Franse filosofe en schrijfster die de leefregels van haar tijd uitdaagde en streed voor gelijkheid van mannen en vrouwen. Laten we eens kijken naar haar beroemdste citaten.
21 citaten van Simone de Beauvoir: de belangrijke feministische filosofe

Laatste update: 10 juni, 2023

Simone de Beauvoir was een Franse schrijfster, professor en filosofe die in de 20e eeuw streed voor gendergelijkheid en de rechtvaardiging van vrouwenrechten. Ze schreef verschillende teksten over politieke, sociale en filosofische kwesties. Ze wordt beschouwd als de moeder van het feminisme en de vrije liefde.

Haar denken is ingekaderd binnen de filosofische stroming van het existentialisme. Haar beroemdste werk, getiteld De tweede sekse, is een van de fundamentele wortels van het moderne feminisme. In deze tekst probeert ze antwoord te geven op de vraag “Waarom zijn vrouwen niet zo vrij als ze zouden moeten zijn?”

Het was destijds zo’n controversieel werk dat het zelfs op de lijst van door het Vaticaan verboden boeken stond. Laten we vervolgens kijken wie deze grote denker was en kennismaken met haar beroemdste zinnen.

Simone de Beauvoir’s korte biografie

Simone de Beauvoir werd geboren op 9 januari 1908 in de stad Parijs, in het hart van een burgerlijke familie met een zeer strenge christelijke moraal. Daarom kreeg ze in haar jeugd en een deel van haar adolescentie een katholieke opvoeding in een school van nonnen, wat haar ertoe bracht te overwegen een van hen te worden.

Op 14-jarige leeftijd bracht haar intellectuele nieuwsgierigheid haar er echter toe te rebelleren tegen het religieuze geloof, waarbij ze zichzelf tot atheïst verklaarde en verdedigde dat religie een manier was om mensen te onderwerpen.

Studies

Jean Paul Sartre
Met Sartre beleefde ze een ontwrichtende liefdesrelatie ten opzichte van de canons van die tijd.

 

Op 15-jarige leeftijd was Simone de Beauvoir al vastbesloten dat ze schrijfster wilde worden. Nadat ze in 1925 was geslaagd voor het baccalaureaat, begon ze haar hogere studies aan het Institut Catholique de Paris, waar ze haar wiskundige opleiding voltooide, terwijl ze haar literaire opleiding voortzette aan het Institut Sainte-Marie de Neuilly.

In 1926 begon ze haar studie filosofie aan de Sorbonne. Daar zou ze de filosoof Jean Paul-Sartre ontmoeten, met wie ze een romantische relatie aanging die voor haar tijd zeer twijfelachtig was.

Ze weigerde Sartre’s huwelijksaanzoek, vroeg nooit onder hetzelfde dak te wonen en vrij te zijn om andere minnaars te hebben. Met deze afspraken bleven ze dus samen tot zijn dood in 1980.

Werken

Ze werkte als hoogleraar literatuur en filosofie, maar toen de Tweede Wereldoorlog kwam, kon ze niet doorgaan met lesgeven. Dus richtte ze zich op haar literaire carrière en publiceerde haar eerste roman: She Came to Stay (1943), waarin ze de complexiteit van interpersoonlijke relaties aan de orde stelt in een existentialistisch kader.

In de jaren veertig richtte ze met Sartre het tijdschrift Les temps modernes op. Dat diende om haar ideologie te verspreiden. In dit tijdschrift presenteerde ze De tweede sekse (1949), Beauvoirs belangrijkste werk, dat beschouwd wordt als een van de belangrijkste fundamenten van het moderne feminisme.

Later, in de jaren vijftig, werkte ze samen met Sartre en steunde ze de onafhankelijkheid van Algerije en Hongarije. In de jaren 1970 nam ze deel aan demonstraties voor abortusrechten en gelijkheid van vrouwen.

Naast haar bijdragen aan het feminisme zijn haar beschouwingen over literaire creatie, de ontwikkeling van links voor en na de Tweede Wereldoorlog, pijn en de perceptie van het zelf, de grenzen van de psychoanalyse en de diepe premissen van het existentialisme het vermelden waard.

Aan het eind van haar carrière wijdde ze zich aan de studie van ouder worden, ouderdom en dood. Ze stierf in Parijs op 14 april 1986, op 78-jarige leeftijd. Ze deelt een graf met Sartre op het kerkhof van Montparnasse.

De beste citaten van Simone de Beauvoir

Hier zijn de beroemdste citaten van Simone de Beauvoir, die heel goed haar existentialistische en feministische denken weergeven.

Zinnen over vrije liefde

In deze citaten zien we hoe Simone de Beauvoir de vrije, onafhankelijke en ongebonden liefde verdedigt. Maar vooral liefde voor zichzelf. Bovendien zien we dat deze grote denker niet alleen voorstander was van liefde tussen een man en een vrouw, maar ook tussen mensen van hetzelfde geslacht.

  • “Ik ben te intelligent, te veeleisend en te vindingrijk om iemand in staat te stellen zich volledig over mij te ontfermen. Niemand kent mij of houdt volledig van mij. Ik heb alleen mezelf.”
  • “De dag dat een vrouw niet met haar zwakheid, maar met haar kracht kan liefhebben, niet aan zichzelf kan ontsnappen, maar zichzelf kan vinden, zich niet vernedert, maar zich laat gelden, die dag zal de liefde voor haar, net als voor de man, een bron van leven zijn en geen dodelijk gevaar.”
  • “Er is een geheim om gelukkig te leven met je geliefde: niet doen alsof je het aanpast.”
  • “Op zichzelf is homoseksualiteit even beperkend als heteroseksualiteit: het ideale zou in staat moeten zijn een vrouw of een man lief te hebben; een van beiden, een mens, zonder angst, beperking of verplichting te voelen.”
  • “Waarom alleen een man en niet een ander? Het was vreemd. Je vindt jezelf betrokken bij een kerel voor het leven, alleen maar omdat hij degene was die je ontmoette toen je negentien was.”

Zinnen over vrouwen

Voor Simone de Beauvoir is het de beschaving die gedefinieerd heeft wat het betekent om vrouw te zijn. Zij is het echter zelf, als individu, die haar eigen concept en identiteit moet configureren, en het door iedereen opgelegde en gedeelde begrip achter zich moet laten.

  • “Je wordt niet als vrouw geboren: je wordt er een.”
  • “Een vrije vrouw is juist het tegenovergestelde van een gemakkelijke vrouw.”
  • “De man definieert zichzelf als mens en de vrouw als vrouwelijk. Als ze zich gedraagt als een mens, wordt gezegd dat ze de man imiteert.”
  • “Geen enkele biologische, fysieke of economische bestemming bepaalt de figuur die de menselijke vrouw binnen de samenleving heeft; het is de beschaving als geheel die dat tussenproduct tussen het mannelijke en het gecastreerde, dat als vrouwelijk wordt gekwalificeerd, uitwerkt.”
  • “Vrouwen zijn geen slachtoffers van een mysterieus lot: onze eierstokken veroordelen ons niet tot een leven van onderwerping.”

Zinnen over vrijheid

Het existentialistische denken van Simone de Beauvoir komt duidelijk naar voren in haar nadruk op individuele vrijheid. Een leven onafhankelijk van categorieën die ons a priori definiëren en die ons binden aan vooraf vastgestelde patronen.

  • “Laat niets ons definiëren. Laat niets ons onderwerpen en laat vrijheid onze eigen substantie zijn.
  • “Leef zo dat niets wat je doet het verwijt of de veroordeling van je omgeving verdient.”
  • “Geen enkel bestaan kan geldig gerealiseerd worden als het beperkt is tot zichzelf.”

Zinnen over androcentrisme

Simone de Beauvoir ging ook in op androcentrisme. Dat bestaat uit de op mannen gerichte kijk op de wereld, ten nadele van vrouwen.

  • “De voorstelling van de wereld is, net als de wereld zelf, het werk van mannen; zij beschrijven haar vanuit hun eigen standpunt, dat zij verwarren met de absolute waarheid.”
  • “Zo is de mensheid mannelijk en definieert de man de vrouw niet in zichzelf, maar als relatief ten opzichte van hem.”
  • “Niemand is arroganter tegenover vrouwen, agressiever of minachtender, dan de man die zich bekommert om zijn mannelijkheid.”
  • “Het probleem van de vrouw is altijd het probleem van de man geweest.”

Wellicht ben je ook  geïnteresseerd in dit artikel:
Anaxagoras: bijdragen en 15 beroemde Citaten

Citaten over feminisme en gelijkheid

Gendergelijkheid
Simone de Beauvoir was een voorloper van het moderne feminisme, dat in haar zinnen veel voeding vindt.

Simone de Beauvoir verdedigde gendergelijkheid en streed voor de rechtvaardiging van vrouwenrechten. De volgende beschouwingen laten een deel van haar standpunt in dit verband zien.

  • “De vraag is niet dat vrouwen simpelweg de macht van mannen moeten overnemen, want dat zou niets veranderen in de wereld. Het gaat er juist om dit begrip macht te vernietigen.”
  • “Het is door werk dat vrouwen de afstand die hen scheidt van mannen hebben kunnen overbruggen. Werk is het enige dat haar volledige vrijheid kan garanderen.”
  • “Feminisme is een manier om individueel te leven en collectief te strijden.”
  • “Vergeet nooit dat een politieke, economische of religieuze crisis voldoende is om de rechten van de vrouw ter discussie te stellen.”

Slotgedachten

Simone de Beauvoir was een groot denker die de leefregels van haar tijd ter discussie stelde. Ook sprak ze zich uit tegen het onrecht tegenover vrouwen. Vandaag zijn sommige van haar werken het fundament van de eisen voor vrijheid en gelijkheid van mannen en vrouwen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Delgado Y, Maldonado L. Simone de Beauvoir y las ideas de anclaje en la construcción de mujeres. Observatorio Laboral Revista Venezolana. 2015; 8(13): 30-37.
  • Bergoffen D, Burke M. Simone de Beauvoir [Internet]. California: Stanford Encyclopedia of Philosophy; 2020 [consultado el 2 de sep de 2022]. Disponible en: https://plato.stanford.edu/entries/beauvoir/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.