10 voordelen van een extravert mens zijn

Extraverte mensen kunnen sneller reageren, zijn uitstekende sprekers, en passen zich gemakkelijk aan tegenslag aan zonder angst voor verandering. Leer hier meer voordelen van extravert zijn!
10 voordelen van een extravert mens zijn

Laatste update: 11 mei, 2022

Mensen die zich soepel bewegen in een vergadering en die energie hebben rond mensen genieten voordelen. In dit artikel vertellen we je wat goed is aan extravert zijn en, voor het geval je het niet bent en het wel wilt zijn, wat je eraan kunt doen om het te bereiken.

Wat is het om extravert te zijn?

Volgens de gebruikelijke definitie is een extravert mens iemand die graag in de buurt van andere mensen is en zich, als hij alleen is, zich verveelt of verdrietig voelt.

Je converseert bijvoorbeeld liever met een vreemde dan dat je alleen in een restaurant zit. In deze zin is extraversie synoniem met plezier met sociale interactie en het zoeken naar gedeelde momenten.

Een ander kenmerk van extravert zijn is dat je denkt terwijl je spreekt. Dit type persoon verbaliseert wat in zijn hoofd opkomt en maakt niet altijd een inwendige bespiegeling, zoals bij een introvert mens gebeurt.

Sommigen vragen zich af wie gelukkiger zijn: extraverte mensen of introverte mensen, want men gelooft dat zij degenen zijn die omringd door vrienden leven en van feest naar feest gaan. Anderzijds genieten de meeste verlegen of teruggetrokken mensen op hun eigen manier van het leven; ze zijn selectief in hun interacties omdat eenzaamheid voor hen geen probleem is.

Momenteel werkt de Nationale Raad voor Onderwijs in Onderzoek in de Psychologie een studie uit (Spaanse link) waarin onderscheid gemaakt werd tussen de reacties die beide persoonlijkheidstypen hadden als ze met gezondheidsproblemen, zoals angst, geconfronteerd werden.

Hieruit bleek dat je aandacht moet besteden aan het karakter van de patiënt om effectieve behandelingen te kunnen adviseren. Laten we eens kijken welke voordelen extravert zijn heeft.

Voordelen van extravert zijn

Extravert zijn heeft bepaalde voordelen ten opzichte van het sociale leven en het contact met mensen. Ook met betrekking tot het uiten van gevoelens en creativiteit. Dit zijn enkele van de belangrijkste voordelen.

1. Genieten van het samenzijn met mensen door extravert te zijn

Vrolijk gezelschap

Een extravert mens wordt meestal niet moe van het bijwonen van vergaderingen, evenementen, feestjes of diners… Hij is altijd voorbereid op een uitstapje, vooral naar plaatsen waar mensenmassa’s zullen zijn.

Dit kan gunstig zijn voor hun mentale en emotionele toestand, want het helpt hen bezig te blijven en veilig te zijn in gezelschap.

2. Hebben veel vrienden

Extravert zijn betekent een open karakter hebben om overal waar je komt nieuwe vrienden te maken. Zo doen ze elke keer dat ze iemand ontmoeten moeite om hem tot vriend te maken.

3. Ze kunnen een sterker immuunsysteem hebben

Immuunsysteem

Het feit dat je energie put uit ontmoetingen of ontmoetingen met andere mensen heeft ook op lichamelijk niveau zijn voordelen.

Blij zijn kan je afweer helpen verbeteren. Zozeer zelfs dat een onderzoek dat gepubliceerd werd in het Journal of Psychiatry and Mental Health  (Spaanse link) concludeerde dat het belangrijk is je met dit soort mensen te omringen. Op die manier zul je waarschijnlijk minder ziek worden.

4. Ze zijn vrolijk

Dit wil niet zeggen dat introverte mensen dat niet zijn. Maar extraverte mensen geven meer uiting aan hun geluk, waar ze ook zijn. Daarom zie je ze met een glimlach op hun lippen en zijn ze “het middelpunt van het feest.”

5. Ze gaan met verschillende mensen om

Drie blije mensen

Met deze eigenschap wordt rekening gehouden, bijvoorbeeld in die banen waar contact met allerlei soorten mensen nodig is. Of ze nu met een leidinggevende, een werknemer of een klant praten, een extravert mens zal geen moeite hebben het gesprek aan te passen en vloeiend te spreken.

Ook hebben deze mensen er geen moeite mee een presentatie of conferentie te geven voor honderden mensen, een lunch te organiseren voor potentiële investeerders of naar de andere kant van de wereld te reizen voor een belangrijke ontmoeting met mensen die ze niet kennen.

6. Ze nemen graag risico’s

De hersenen van extraverte mensen zouden gevoeliger zijn voor dopamine, een hormoon dat verantwoordelijk is voor het regelen van beloningsmechanismen.

Dit kan gunstig zijn vanuit werk of academisch oogpunt, maar ook persoonlijk: ze zullen hun best doen om vooruit te komen en hun doelen te bereiken.

7. Ze hebben de neiging creatief te zijn

Mensen die extravert zijn, zijn vaak creatief

Dit wil niet zeggen dat introverte mensen niet in staat zijn om dingen te creëren. Maar de vindingrijke passen zich gemakkelijk aan tegenslag aan en vinden praktische oplossingen. Dit kan ideaal zijn voor sommige banen of beroepen waar creativiteit essentieel is.

8. Ze hebben de “gave” van het woord

Een ander voordeel van extravert zijn is dat je anderen van bijna alles kunt overtuigen. Hun vermogen om meningen te geven en “goed” te spreken is zo groot dat ze uitstekende sprekers worden en anderen in enkele minuten hun uitspraken doen geloven en van gedachten doen veranderen.

Het is voor hen meestal niet moeilijk om hun ideeën te laten opvallen en ze boven die van de rest te stellen, dankzij de charme die ze gebruiken bij het beginnen van een gesprek.

9. Ze hebben mogelijkheden om zich te ontplooien

10 voordelen van een extravert mens zijn

Vooral op het werk hebben ze de neiging charmant te spreken en zijn ze omringd door mensen. Daardoor is het voor hen gemakkelijker de deuren te openen en te krijgen wat ze willen.

Dit kan ook naar de persoonlijke sfeer overgebracht worden, want ze kunnen met hun manier van zijn veroveren.

10. Ze denken vaak sneller

Omdat extraverte mensen spreken terwijl ze denken (of omgekeerd) is het gebruikelijk dat ze in elke situatie meteen een beslissing nemen.

Als ze geconfronteerd worden met een nieuwe ervaring of iets dat uit het niets opdoemt, reizen de prikkels snel naar het verstand en verwerken alles in enkele minuten. Daarom zijn ze meestal goed in het oplossen van problemen, handelen in noodgevallen of plannen.

Tips om een extravert mens te worden

Het is waar dat deze persoonlijkheidseigenschap bij de geboorte met mensen “meekomt,” maar het kan ook bereikt worden door bepaalde veranderingen in gewoonten:

  • Praat met mensen die je elke dag ziet (een winkelmedewerker, de schoonmaker van het gebouw, enz.).
  • Maak oogcontact met iemand om hem aan te moedigen dichter bij je te komen.
  • Stel jezelf voor aan een vergadering of groep en probeer zo vriendelijk mogelijk te zijn.
  • Stel open vragen om de ander meer aan het praten te krijgen.
  • Prijs de outfit of een of andere eigenschap van degene die je voor je hebt.

Bedenk dat als je het benauwd krijgt van een extraverte persoonlijkheid, die levensstijl misschien niets voor jou is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Valderrama Hernández, Roberto; Campos Azuara, Alejandro; Vera Ramírez, Julieta; Castelán Rojas, Gladys Patricia. Comparación entre introvertidos y extrovertidos en el nivel de ansiedad al escuchar música relajante Enseñanza e Investigación en Psicología, vol. 14, núm. 1, enero-junio, 2009, pp. 61-76. Consejo Nacional para la Enseñanza en Investigación.
  • Ripoll, RM y Casado, IQ (2010). Risa y terapias positivas: enfoque moderno y aplicaciones prácticas en medicina. Revista de Psiquiatría y Salud Mental, 3 (1), 27–34. https://doi.org/10.1016/s1888-9891(10)70006-9

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.