Zes manieren om je gezondheid te verbeteren

Om je gezondheid te verbeteren, moet je zowel op je voeding als op je dagelijkse gewoonten letten. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging en houd je geest actief door te lezen of met andere gezonde hobby's.
Zes manieren om je gezondheid te verbeteren

Laatste update: 12 mei, 2022

Heb je je ooit afgevraagd wat je kunt doen om je gezondheid te verbeteren? De meesten van ons vergeten dit kritieke aspect van onze gezondheid. Het is echter nodig om dagelijks goede levensgewoonten te beoefenen om voor de gezondheid van het hele lichaam te zorgen, dus ook voor het zenuwstelsel.

Het zenuwstelsel is de meest complexe structuur van het menselijk lichaam. Het bestaat uit een groep cellen die gespecialiseerd zijn in de geleiding van elektrische signalen, zoals neuronen en neuroglia.

Dit systeem regelt alle functies van het menselijk lichaam. Het is betrokken bij voorbereidende en uitvoerende taken met betrekking tot deze functies. Bovendien ontvangt het de zintuiglijke prikkels die je dagelijks krijgt via neuronen. Deze zenden elektrische impulsen uit die alle informatie van je lichaam vervoeren, zodat het zijn taken normaal kan uitvoeren.

Het kan ook omschreven worden als een georganiseerd netwerk van het zenuwweefsel van het lichaam. Het omvat het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg), het perifere zenuwstelsel (zenuwen die van het ruggenmerg naar de rest van het lichaam lopen), en andere zenuwweefsels.

Zes manieren om je gezondheid te verbeteren

Hieronder gaan we je vertellen over de gewoonten en trucs die je kunt gebruiken om je gezondheid te verbeteren. Zo kun je goed voor je lichaam zorgen en het ondersteunen om zo lang mogelijk in goede conditie blijft.

1. Verbeter je gezondheid met een gezond dieet

Gezonde voedingsmiddelen, noten, zalm, avocado en olijven

Het is bewezen dat een goed dieet meer dan heilzaam kan zijn voor het lichaam. Mede daarom leggen instellingen als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) er zoveel nadruk op. Zonder een evenwichtige voeding en goede leefgewoonten is het moeilijk van je gezondheid en welzijn te genieten.

Om het zenuwstelsel te versterken en je hersenen in optimale conditie te houden, zorg je voor afwisseling en evenwicht op je bord. Je moet ook voedingsmiddelen opnemen die essentiële vetzuren, calcium en B-vitaminen bevatten. Dat zullen we hieronder nader toelichten.

Calcium

Calcium is essentieel (Spaanse link) voor de spieren om te bewegen en voor de zenuwen om boodschappen van de hersenen naar verschillende delen van het lichaam door te geven. Daarom is het belangrijk om voedingsmiddelen met calcium in je dieet op te nemen.

  • Enkele mogelijkheden zijn eieren, sardines, amandelen, zuivelproducten, groenten, en chocolade.

Vitamine B-complex

Vitaminen B-complex zijn in water oplosbare vitaminen die essentieel zijn voor de ontwikkeling van het lichaam en van rode bloedcellen. Bovendien helpen ze je lichaam bij de stofwisseling van voedingsmiddelen. Dat is heel belangrijk als je doel is het zenuwstelsel te versterken.

  • Enkele aanbevolen bronnen zijn gist, weekdieren, noten, granen en pseudo-granen, groenten, vlees, kaas, en eigeel.

Essentiële vetzuren

Essentiële vetzuren (Spaanse link) zijn nodig om het zenuwstelsel normaal te laten functioneren.

  • Enkele aanbevolen bronnen zijn zalm, avocado’s, amandelen, olijfolie, broccoli, en vlaszaad.

2. Ontdoe je van giftige gewoonten

Het is algemeen bekend dat het consumeren van stoffen als alcohol en tabak zeer giftig is voor je gezondheid. Daarom behoren ze tot de belangrijkste risicofactoren voor verschillende ziekten.

In feite is alle overdaad schadend voor het lichaam. Je moet dus vermijden dat je overdrijft met koffie, thee, zoetigheid en andere dingen. Anders gaat je gezondheid achteruit.

3. Doe dagelijks aan lichaamsbeweging

Vrouw in de sportschool

Een van de beste manieren om het zenuwstelsel te versterken is regelmatig aan lichaamsbeweging te doen , minstens 30-40 minuten, 5 keer per week. Verder vermelden de deskundigen van de Europese Longstichting het volgende:

“Elke vorm van lichamelijke activiteit telt als lichaamsbeweging. Het kan een geplande sport zijn, zoals hardlopen, zwemmen, tennis, bowlen, een trainingsprogramma, of een hobby, zoals fietsen of wandelen.”

Je kunt de activiteit kiezen die je het leukst vindt: wandelen, dansen, pilates, yoga, hardlopen, zwemmen, tennissen. Het belangrijkste is dat je de zittende levensstijl achterwege laat. Lichaamsbeweging levert niet alleen zuurstof aan je lichaam, maar helpt ook stress te verminderen en je gezondheid te versterken.

4. Wees matig in je koffieconsumptie

Het is geen geheim dat cafeïne een stimulerend middel (Engelse link) is dat merkbare effecten heeft op de gezondheid van de hersenen en andere organen van het lichaam. Daarom raden gezondheidsdeskundigen aan matig te blijven bij het drinken van koffie en thee, de voornaamste bronnen ervan.

Overmatige en langdurige consumptie van cafeïnehoudende dranken kan het cardiovasculaire systeem en het zenuwstelsel sterk aantasten, waardoor ze vatbaarder worden voor ziekten.

Het koffieverbruik minimaliseren is ideaal. Om dit te bereiken kun je vertrouwen op de inname van andere natuurlijke dranken, die je ook een flinke dosis energie kunnen geven, zoals natuurlijke smoothies.

5. Krijg voldoende zonlicht om je gezondheid te verbeteren

Begrijp ons niet verkeerd, overmatige blootstelling aan zonnestralen is beslist giftig voor je huid. Dit betekent echter niet dat het helemaal vermeden moet worden. Om je gezondheid te verbeteren is het aan te bevelen elke dag een beetje zon op te nemen, in de uren met minder straling, en altijd zonnebrandcrème te gebruiken.

Volgens een in 2002 gepubliceerde studie (Engelse link) beïnvloedt zonlicht het serotonine gehalte en het ontstaan van seizoensgebonden affectieve stoornis.

6. Zoek een nieuwe hobby

Lezen als hobby om je gezondheid te versterken

Luisteren naar muziek, lezen, schrijven, schilderen, en schaken zijn uitstekende hobby’s om je hersenen te verzorgen en het zenuwstelsel te versterken. Verder is af en toe nieuwe dingen doen en uit je comfortzone stappen ook heel heilzaam.

Leer bovendien een nieuwe taal, los sudoku’s op en maak kruiswoordpuzzels, test je fijne motoriek met knutselen… Zet je hersenen aan het werk met iets nieuws! Nieuwe dingen zijn namelijk fascinerend!

Kies activiteiten waar je een passie voor hebt en besteed er vervolgens minstens een paar minuten per dag aan aan.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
De 8 beste activiteiten om je hersenen te versterken

Houd steeds een gezonde levensstijl aan

Om een gezond zenuwstelsel te hebben, is het belangrijkste dat je een gezonde levensstijl aanhoudt. Daarom zijn buitengewone maatregelen niet nodig, maar gewoon, gewoonten die je in alle opzichten ten goede komen, zoals goed eten en gehydrateerd blijven.

Onthoud dat je door een gezonde routine aan te houden niet alleen bijdraagt tot een optimale werking van je zenuwstelsel, maar ook ziekten kunt voorkomen. This might interest you...

Woltherapie, de voordelen van breien
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Woltherapie, de voordelen van breien

Vandaag de dag is breien uitgegroeid tot een sociaal fenomeen dat veel voordelen biedt voor zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid.