Leer gemakkelijk zelf tarwebloemtortilla's te maken

Misschien denk je dat tortilla's zo’n stevige structuur hebben, omdat ze gemaakt zijn met boter of reuzel. Maar als je in plaats daarvan (olijf)olie gebruikt, dan worden ze net zo stevig!
Leer gemakkelijk zelf tarwebloemtortilla's te maken

Geschreven door Jose Popoff

Laatste update: 09 augustus, 2022

Tarwebloemtortilla’s zijn een essentieel onderdeel van de Latijns-Amerikaanse keuken. Ook in veel Noord-Amerikaanse gerechten is de tortilla inmiddels niet meer weg te denken. Ze zijn plat van vorm, omdat ze niet met gist gemaakt zijn. Hierdoor lijken ze erg op de Indiase roti.

In het merendeel van de landen in Latijns-Amerika worden ze gebruikt om traditionele gerechten mee te bereiden. Dit geldt met name voor Midden-Amerika. In heel Mexico bijvoorbeeld eten ze tortilla’s gemaakt van tarwebloem. Maar, in de meer zuidelijke regio’s van Mexico, eten mensen doorgaans vaker tortilla’s gemaakt van mais.

De geschiedenis van de tarwebloemtortilla

De tortilla gemaakt van bloem vindt zijn oorsprong in de zestiende eeuw. Dit was de tijd van de grote veroveringen door Spanje. De zogeheten conquistadores brachten in die tijd tarwebloem naar de landen in Midden- en Zuid-Amerika.

Volgens de overlevering begon het allemaal in het jaar 1542, met een groep Spanjaarden die gelegerd waren in Mexico. Zij hadden grote moeite met het vinden van de juiste ingrediënten om brood te maken op de manier waarop zij dat al jaren gedaan hadden.

De Spanjaarden in Sonora, in het uiterste noordwesten van Mexico, begonnen daarom zaruki te maken. Dit is een mix van tarwebloem en water. Deze mix is uiteindelijk verder ontwikkeld tot wat we nu kennen als de tarwebloemtortilla.

Tarwebloemtortilla’s werden al snel een belangrijk onderdeel van de maaltijden van de Spanjaarden. Met name voor de Spaanse ontdekkingsreizigers die in 1769 Californië binnentrokken. Dit kwam vooral doordat tortilla’s zo gemakkelijk te maken zijn.

Vele jaren later verscheen opeens een tortilla gevuld met vlees ten tonele in Mexico. Dit gerecht is bekend geworden als de burrito. In de Verenigde Staten is de burrito ontzettend populair. Daardoor kennen de meeste Amerikanen de tortilla vooral als het belangrijkste ingrediënt van de burrito.

De voedingswaarde van tarwebloemtortilla’s

De tortilla van tarwebloem wordt geclassificeerd als graanproduct. Dit komt door de ingrediënten die gebruikt worden om dit soort tortilla’s te maken. Een portie tortilla bevat ongeveer 467 kilocalorieën. Om je een beter idee hierbij te geven: één portie bestaat uit ongeveer 200 gram tortilla.

467 kilocalorieën lijkt misschien veel. Maar als je het vergelijkt met  andere graanproducten dan valt dat reuze mee. Sterker nog, tortilla’s bevatten van alle graanproducten het minste aantal kilocalorieën per 100 gram. Zo bevatten rijstwafels 387 kilocalorieën per 100 gram. Maistortilla’s bevatten echter slechts 237 kilocalorieën per 100 gram. Dit is dus een stuk minder.

Tarwebloemtortilla's zijn een graanproduct

Tortilla’s worden normaal gesproken gemaakt met reuzel. Maar dit voegt niet bijzonder veel extra kilocalorieën toe. 100 gram tortilla bestaat namelijk uit:

 • 7,6 gram vet
 • 49,3 gram koolhydraten
 • 8,0 gram eiwit

De grootste angst van veel mensen is misschien wel de hoeveelheid vet die tortilla’s bevatten. Echter is ook dit niet heel bijzonder. 100 gram tortilla bevat namelijk minder dan 12% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vet.

Hoe maak je zelf tarwebloemtortilla’s?

Je kunt nu het recept hieronder volgen om zelf tarwebloemtortilla’s te maken. Misschien heb je wel een grote hekel aan reuzel. Je kunt daarom ook, in plaats van reuzel, olie gebruiken. Maar als je hiervoor kiest dan smaken je tortilla’s toch nét even anders. 

De hieronder genoemde hoeveelheden zijn voldoende om 24 tortilla’s mee te maken.

Ingrediënten

 • 1,5 kopje tarwebloem (180 gram)
 • 2 theelepels zout (5 gram)
 • 2 theelepels bakpoeder (10 gram)
 • 1,5 kopje water (300 milliliter)
 • 2 eetlepels reuzel (30 gram)

Bereiding

Het mengen van de ingrediënten in dit recept is niet al te moeilijk. Echter, er is iets waar je al snel achter zult komen. En dat is het geheim voor het perfecte tortilla-deeg, namelijk het hebben van oog voor detail. Zo zorg je er in elk geval voor dat je tortilla’s er fantastisch uitzien.

Met oog voor detail maak je de perfecte tortilla

Denk eraan: het op de juiste manier mengen van alle ingrediënten vergt misschien een beetje oefening.

 • Meng eerst de tarwebloem, het zout en het bakpoeder samen in een kom.
 • Gebruik daarna je vingers om de reuzel toe te voegen.
 • Mix het vervolgens totdat het een egaal mengsel vormt.
 • Voeg het water toe en mix het tot het een goed gemengd geheel vormt.
 • Besprenkel je aanrecht met wat tarwebloem en plaats het deeg erop.
 • Kneed het deeg vervolgens tot het glad en elastisch is.
 • Verdeel het deeg daarna in 24 gelijke balletjes.
 • Verhit nu wat olie of boter in een koekenpan om later de tortilla’s op laag vuur in te kunnen bakken.
 • Gebruik een deegroller om de deegballetjes plat en rond te maken.
 • Leg de tortilla’s om-en-om in de pan en bak deze aan beide kanten bruin.
 • Zorg dat je de tortilla’s op tijd omdraait. Zo voorkom je dat ze aanbranden.

Heb je niet alle tortilla’s gebruikt? Rol ze dan in een theedoek om ze vers te houden. Als een tortilla namelijk te lang wordt blootgesteld aan de lucht dan drogen ze uit.

Ga je gang en probeer deze heerlijke tortilla’s zelf te maken!

Deel verder gerust je eigen ervaringen met het maken van tortilla’s. Al helemaal als je zelf een andere manier gevonden hebt om ze te maken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.