We krijgen altijd terug wat we geven

Als wat we geven de andere persoon goed doet, dan zal het leven deze positieve daad teruggeven. Maar als wat we geven integendeel schadelijk is, dat zullen we ook dit op een bepaald moment in de toekomst ervaren.
We krijgen altijd terug wat we geven

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

We zijn er ons misschien niet altijd van bewust. Maar we krijgen wat we geven. Geven is dus een bron van voordelen maar kan ook de reden zijn van negatieve ervaringen omdat we niet op de goede manier geven.

‘Waarom laat iedereen mij nu in de steek en alleen? Waarom kom ik zoveel ontgoocheling tegen?’

De resultaten van onze acties zijn niet altijd onmiddellijk zichtbaar. Maar met het voorbijgaan van de jaren oogsten we wat we zaaien.

Wanneer dat moment optreedt zijn we al lang vergeten wat we gedaan hebben.

Sommige mensen noemen dit rechtvaardigheid. Voor anderen is het karma. Het maakt niet uit welke naam je dit wilt geven. Maar de waarheid is dat het uitermate belangrijk is dat je je aandacht richt op wat je geeft en hoe je iets geeft.

Het is tijd om je op de toekomst te richten. Zo kan je gezonde vruchten telen en die in de toekomst oogsten. Zelfs al weet je nog niet wanneer je de vruchten zal dragen van wat je nu doet.

Hoe sta jij in het leven?

Hoe sta jij in het leven?

Misschien geloof je dit niet. Maar de houding waarmee je door het leven gaat – en ook de beslissingen die je neemt – creëren je lotsbestemming.

Precies daarom is het belangrijk dat je je best doet om de dingen zo goed mogelijk te doen. Want we krijgen altijd wat we geven.

Als je wegloopt voor je angsten, wat hoop je dan in de toekomst te krijgen? Meer angsten.

Misschien neem je zomaar beslissingen zonder te veel na te denken. Want je denkt wellicht dat er voor alles een oplossing is. Denk je op die momenten dan echt dat dit in de toekomst niet zal terugkeren om je te kwetsen?

Het beste aspect van het leven is dat elke levensfase je vertelt wat je nodig hebt om te helen. Het laat je ook weten wat je moet corrigeren en welke dingen je moet herstellen.

Maar in de meeste gevallen is het veel gemakkelijker om de obstakels die pijn kunnen veroorzaken te ontwijken.

Daarom is het belangrijk dat je indien nodig de dingen doet die je beangstigen. Het is noodzakelijk dat je die misselijkheid voelt. Want het zorgt ervoor dat we veranderen en ons dapper voelen omdat we iets doen waarvan we nooit gedacht hadden dat we het zouden doen.

Doe het nu want het is belangrijk. Je zal immers geen andere kans krijgen.

We willen je een video laten zien die je zal helpen om hierover na te denken. Het zal je steunen om de richting te veranderen waarin je leven vooruit gaat.

Ben je klaar om je aandacht te richten op wat jij geeft? Wil je je houding tegenover het leven veranderen en bewust beslissingen nemen?

Bekijk hier de video!

We krijgen wat we geven dus wees voorzichtig met wat je geeft

We gebruiken ook vaak de zin “geven zonder iets terug te verwachten.” Maar de waarheid is dat we ons slecht, ongelukkig en ondergewaardeerd voelen als we niets terugkrijgen.

Het is noodzakelijk dat we onszelf elke dag opnieuw de betekenis van deze zin herinneren. Dat is belangrijk als we hopen om dezelfde goedheid te ontvangen als die we zelf aan de wereld geven.

Tenslotte moeten we vooral letten op wat we geven en volledig vergeten wat we zullen ontvangen.

Het is mogelijk dat we heel vaak gul geweest zijn maar dat die daad niet beantwoord werd. Anderzijds gaan de dingen in het leven misschien goed en raakt het leven ons plots harder dan we ooit hebben ervaren.

Vrouw die vliegert met een wolk

Toch zijn dit alleen maar testen.

Wat betekent het om te krijgen wat je geeft?

Wanneer je met tegenslag geconfronteerd wordt, ga je twijfelen aan je overtuigingen. Je voelt je een slachtoffer en je valt terug in je oude gewoonten. Dan ga je weer opnieuw het pad volgen waar je in de toekomst niet gelukkig mee bent.

Want tenslotte gebeuren steeds weer de volgende dingen:

  • We hebben de neiging om obsessief vast te houden aan dingen en mensen.
  • Altijd zijn we enorm bang voor verlies. We voelen steeds de angst om onszelf vrij te maken en los te laten.

Maar wanneer je je leven op een onsamenhangende manier leeft dan zal dit je blijven achtervolgen.

Laat je weerstand varen en ga mee met de stroom

Laat je weerstand varen en ga mee met de stroom

Het is zo belangrijk dat je leert te aanvaarden wat er gebeurt. Blijf niet vasthouden aan iets maar leef vrij. Laat alles stromen en verzet je niet tegen veranderingen.

We moeten dus met enkele lessen rekening houden. Die kunnen we toepassen op ons dagelijkse leven. Want ze passen erg goed bij alles wat we in dit artikel al besproken hebben:

  • Als je wind zaait zul je storm oogsten.
  • Alles wat je weigert te aanvaarden, zal blijven gebeuren.
  • Houd op met je zorgen te maken hoe je de mensen rond jou kan veranderen. Begin met jezelf te veranderen. Dit zal je dichter bij dat fantastische gevoel van sereniteit brengen.
  • Alle slechte dingen die je hebt meegemaakt zijn een afspiegeling van wat je hebt gedacht of gedaan.
  • Het maakt niet uit hoe onbeduidend een stap lijkt. Maar elke stap kan je in een andere richting sturen.

Wees aandachtig. Pas dit allemaal toe in je leven en begin mee te gaan met de stroom. Open je ogen. Het leven toont je altijd wat het beste is voor jou en waar je naartoe moet.

Het enige wat je moet doen is er vertrouwen in hebben en je laten dragen door het leven. Forceer het niet. Verzet je niet. Want tenslotte krijgen we altijd wat we geven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Schein, E. H. (2010). Helping: How to offer, give, and receive help. ReadHowYouWant. com.
  • Thomas, P. A. (2010). Is it better to give or to receive? Social support and the well-being of older adults. Journals of Gerontology Series B: Psychological Sciences and Social Sciences, 65(3), 351-357.
  • Calatayud, D. (2006). Cada uno da lo que recibe, y luego recibe lo que da. Telos: Cuadernos de comunicación e innovación, (68), 9-11.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.