Wat veroorzaakt letsel aan de achterste kruisband?

Aan de achterste kruisband komen minder vaak voor dan blessures van de voorste kruisband, maar mogen niet worden onderschat. Vooral als ze worden veroorzaakt door een auto-ongeluk.
Wat veroorzaakt letsel aan de achterste kruisband?
Galo Flores

Geschreven en geverifieerd door de dokter Galo Flores.

Laatste update: 16 september, 2022

De achterste kruisband is de sterkste band in het kniegewricht. Aan de achterste kruisband komt letsel minder vaak voor dan die van de voorste kruisband. De laatste wordt als het meest kwetsbaar beschouwd.

Het wordt de posterieure of achterste kruisband genoemd omdat het over de achterkant van de knie loopt. Het verbindt het scheenbeen met het dijbeen en handhaaft samen met de voorste kruisband de stabiliteit van het gewricht. Beide kruisbanden lopen naar binnen en vormen een X in het midden van het gewricht.

Maar wat als je een letsel aan de achterste kruisband krijgt? Er is meestal sprake van minder pijn en instabiliteit dan bij een blessure aan de voorste kruisband, maar de beperkingen kunnen enkele weken of maanden aanhouden. In dit artikel geven we meer informatie.

Symptomen van letsel aan de achterste kruisband

De meeste mensen met een achterste kruisbandblessure voelen direct pijn en krijgen dan een zwelling. Het gevoel dat ze beschrijven is dat de knie zwak en los aanvoelt, alsof het hun gewicht opeens niet meer kan dragen.

De pijn kan ernstig zijn en verschijnen samen met moeite met lopen, dus er kan sprake zijn van mank lopen. Het is echter ook belangrijk om op te merken dat de symptomen van aan de achterste kruisband zo licht kunnen zijn dat je ze misschien niet eens opmerkt.

Uiteindelijk begint er pijn te ontstaan of begint de knie onstabiel aan te voelen. Het is op dit punt dat iemand vaak medische hulp zoekt en ontdekt dat hij enige tijd geleden een blessure heeft opgelopen.

Mate van letsel

Een man die zijn knie vasthoudt

Pijn en zwelling zijn de meest voor de hand liggende symptomen van letsel aan de achterste kruisband.

De classificatie van letsels aan de achterste kruisband is afhankelijk van de grootte van de verplaatsing van de botten in het kniegewricht. De gradaties van letsel aan de achterste kruisband (Spaanse link) zijn als volgt ingedeeld:

  • Eerstegraads of gedeeltelijk. Dit betreft een achterwaartse verplaatsing van het scheenbeen van 1 tot 5 millimeter.
  • Tweedegraads of volledig. In dit geval is de achterwaartse verplaatsing van het scheenbeen 6 tot 10 millimeter.
  • Derdegraads. De achterwaartse verplaatsing van het scheenbeen is groter dan 10 millimeter. Het geeft aan dat er een laesie is van de achterste kruisband en ook van de voorste kruisband.

Belangrijkste oorzaken van letsel aan de achterste kruisband

Veel knieblessures ontstaan tijdens het sporten. Letsel aan de achterste kruisband ontstaat meestal als gevolg van een auto-ongevallen (Engelse link). Het treedt op wanneer iemand een slag of klap net onder de knie krijgt of wanneer zijn eigen gewicht op het gebogen gewricht terecht komt. Andere frequente voorkomende mechanismen die verwonding van dit ligament veroorzaken zijn onder andere:

  • Wanneer de knie zeer snel naar achteren gaat doordat deze wordt geraakt.
  • Het scheenbeen stoot heel hard tegen iets stevigs, zoals het dashboard van de auto.
  • De knie draait of overstrekt plotseling.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
Natuurlijke remedies voor knieproblemen

Wat houdt de diagnose van een letsel aan de achterste kruisband in?

Om de eerste beoordeling uit te voeren, zal de arts vragen hoe het letsel is ontstaan. Vervolgens zal hij of zij naar beide knieën kijken om te bepalen of de ene er anders uitziet dan de andere. Als er inderdaad sprake van aan de achterste kruisband is, zal de knie op een incorrecte anatomische manier naar achteren kantelen wanneer je je been strekt.

Een ander onderzoek om vast te stellen of er sprake is van aan de achterste kruisband is om druk uit te oefenen op het scheenbeen met de knie gebogen in een hoek van 90 graden. Als het scheenbeen meer beweegt dan normaal, is het zeer waarschijnlijk dat de achterste kruisband beschadigd is geraakt.

Wanneer de situatie dit vereist, kan de arts een of meer van de volgende beeldvormende onderzoeken laten uitvoeren om het aan de achterste kruisband in beeld te brengen:

  • Röntgenfoto’s. Hoewel het niet mogelijk is om te detecteren of er schade aan het ligament is, onthult het wel of er ook sprake is van fracturen van de betrokken botten.
  • Magnetische resonantie beeldvorming (MRI). Met deze techniek is het mogelijk om te zien of er een scheur in de achterste kruisband aanwezig is en of de andere zachte delen van de knie beschadigd zijn.
  • Artroscopie. Met dit onderzoek kunnen specialisten de binnenkant van de knie bekijken. Ze brengen een kleine videocamera in het gewricht in en analyseren de structuren van het kniegewricht.

Ontdek meer over knieën in dit artikel:
Oefeningen voor sterkere knieën die je thuis kunt doen

Beschikbare behandelingen voor letsel aan de achterste kruisband

De behandeling van dit probleem hangt af van de omvang van het letsel en de tijd die is verstreken sinds het is gebeurd. Dit kan zowel niet-chirurgisch als chirurgisch zijn (Engelse link).

Niet-chirurgisch

Bij een lichte verwonding is het mogelijk om de behandeling zonder operatie te starten. Bijvoorbeeld door koude therapie toe te passen en zittend de knie te heffen. Een elastische bandage of drukverband wordt ook gebruikt om zwelling te voorkomen en de bewegingsmogelijkheden te beperken.

Vrij verkrijgbare pijnstillers, zoals ibuprofen of paracetamol, kunnen helpen de pijn te verlichten. Deze medicijnen helpen ook om de zwelling te verminderen. Het is bij het gebruik van pijnstillers wel belangrijk om de maximale dosering te respecteren.

Chirurgische behandeling

Operatie van de knie

Artroscopie is een minimale ingreep die de risico’s vermindert en de noodzaak van open chirurgie voorkomt.

De meeste mensen hebben geen operatie nodig om van problemen met de achterste kruisband te herstellen. Dit is meestal wel nodig bij topsporters. Bij het repareren van een achterste kruisband hoeft deze niet opnieuw aan het bot te worden bevestigd. Dit groeit niet goed aan en kan weer scheuren als er druk op de achterste kruisband komt.

Om deze reden verwijdert de arts het gescheurde ligament en vervangt het door nieuw weefsel. Deze procedure wordt arthroscopisch uitgevoerd voor sneller herstel. Het resulteert ook in minder littekens.

Herstel en vooruitzichten

Fysiotherapie kan helpen door middel van specifieke oefeningen die de beenspieren versterken. Het is hierbij de bedoeling om het volledige bewegingsbereik van het kniegewricht te herstellen.

Fysiotherapie moet 1 tot 4 weken na de operatie beginnen. De duur van deze behandeling kan een periode van 6 maanden vereisen voordat de klachten volledig zijn verholpen.

Blessures waarbij meerdere ligamenten betrokken zijn hebben de neiging om langzamer te herstellen. De meeste patiënten herstellen naar tevredenheid met het verstrijken van de tijd. Hoewel het een langzaam proces is, is fysiotherapie erg belangrijk om alle dagelijkse activiteiten weer uit te kunnen voeren.

Een behandelplan voor letsel aan de achterste kruisband

Zodra er een probleem met de achterste kruisband is gediagnosticeerd, is een behandelplan essentieel. De tijd die nodig is voor herstel hangt af van de ernst en het aantal betrokken structuren (Engelse link).

Sommige mensen kunnen baat hebben bij het gebruik van krukken gedurende de eerste paar dagen na de operatie. Een orthopedische brace kan ook worden aanbevolen om het buigen van de knie te voorkomen.

Volledig herstel van reconstructie van de achterste kruisband duurt maximaal een jaar. Het is erg belangrijk om te benadrukken dat de meeste mensen in staat zullen zijn om hun activiteiten die ze voor het letsel deden weer op te pakken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Vaquero-Picado A, Rodríguez-Merchán EC. Isolated posterior cruciate ligament tears: an update of management. EFORT Open Rev. 2017;2(4):89-96. Published 2017 Apr 27.
  • Senese M, Greenberg E, Todd Lawrence J, Ganley T. REHABILITATION FOLLOWING ISOLATED POSTERIOR CRUCIATE LIGAMENT RECONSTRUCTION: A LITERATURE REVIEW OF PUBLISHED PROTOCOLS. Int J Sports Phys Ther. 2018 Aug;13(4):737-751.
  • Pache S, Aman ZS, Kennedy M, Nakama GY, Moatshe G, Ziegler C, LaPrade RF. Posterior Cruciate Ligament: Current Concepts Review. Arch Bone Jt Surg. 2018 Jan;6(1):8-18.
  • Winkler PW, Zsidai B, Wagala NN, Hughes JD, Horvath A, Senorski EH, Samuelsson K, Musahl V. Evolving evidence in the treatment of primary and recurrent posterior cruciate ligament injuries, part 1: anatomy, biomechanics and diagnostics. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2021 Mar;29(3):672-681.
  • Schlumberger, M., Schuster, P., Eichinger, M. et al. Posterior cruciate ligament lesions are mainly present as combined lesions even in sports injuries. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc 28, 2091–2098 (2020).
  • Logterman, S.L., Wydra, F.B. & Frank, R.M. Posterior Cruciate Ligament: Anatomy and Biomechanics. Curr Rev Musculoskelet Med 11, 510–514 (2018).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.