Wat kun je doen als je baby de hik heeft?

Als een baby de hik heeft, is dat vaak lastiger voor de ouders dan voor het kindje zelf. Desondanks is het goed te weten wat je kunt doen als je baby de hik heeft en welke maatregelen je kunt nemen om de hik te voorkomen.
Wat kun je doen als je baby de hik heeft?

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 23 augustus, 2022

Als je baby de hik heeft, kun je je als ouder wel eens zorgen maken. Vooral als het vaak gebeurt. In tegenstelling echter tot wat veel mensen denken, is dat zachte gehik niets ernstigs en is het ook niet hinderlijk voor het kleintje. In dit artikel lees je wat je het beste kunt doen als je baby de hik heeft.

De meeste pasgeborenen krijgen uiteindelijk wel een keer de hik. Het is echter niet schadelijk voor ze, en het behoeft dus ook geen specifieke behandeling. Meestal verdwijnt het net zo snel als het kwam opzetten.

Voor sommige ouders is het echter ergerlijk dat hun kindje steeds opnieuw last heeft van de hik. Alhoewel ze vaak wel weten dat het niet ernstig is, zoeken ze meestal toch naar een manier om ervan af te komen. Gelukkig zijn er veel tips voorhanden die kunnen helpen als je baby de hik heeft.

Wat is de hik?

Wat is de hik

De hik, ook wel singultus genoemd, is een symptoom van het herhaaldelijk, onwillekeurig en plotseling samentrekken van het middenrif. Het middenrif scheidt de longen van de buik en speelt een grote rol bij de ademhaling.

Bij de hik ademen we lucht uit, in plaats van dat we het inademen. Op dat moment sluiten de stembanden zich, waardoor het karakteristieke hik-geluid ontstaat.

Meestal houdt de hik vanzelf weer op.  De hik is niet gevaarlijk en de baby krijgt daarna weer gewoon zijn normale ademhaling terug.

Waarom krijgen baby’s de hik?

De precieze oorzaak van de hik bij baby’s is niet bekend. Er zijn echter wel wat theorieën over. De meest plausibele theorieën gaan ervan uit dat de oorzaak ligt bij het onvolgroeide zenuwstelsel en spijsverteringssysteem van baby’s.

Een onvolgroeid zenuwstelsel

Het zenuwstelsel stuurt alle spieren in je lichaam aan. Door een irritatie van de middenrifzenuw en de nervus vagus ontstaan onwillekeurige bewegingen in het middenrif.

Alles wijst erop dat het feit dat het zenuwstelsel van een baby nog niet volgroeid is, invloed heeft op het krijgen van de hik. Daarom krijgen premature baby’s, van wie de organen nóg minder volgroeid zijn, regelmatiger de hik dan een normale baby. Bovendien komt de hik vaker terug voordat ze zes maanden oud zijn.

Een onvolgroeid spijsverteringssysteem

Onvolgroeid spijsverteringssysteem

Baby’s hebben een onvolgroeid spijsverteringssysteem en zijn hierdoor vatbaarder voor bepaalde symptomen en ongemakken. Aangezien spijsverteringsstoornissen vaak zorgen voor een overstimulatie van het middenrif, kunnen andere redenen voor de hik zijn:

  • Doordat de baby tijdens de borstvoeding lucht inslikt, zet de buik uit.
  • Ook als de baby moeite heeft om de tepel te vinden, kan hij lucht binnenkrijgen.
  • Het gebruik van fopspenen met een ongeschikte vorm.
  • Flesspenen met een te kleine of te grote opening.
  • Een verkeerde houding van de baby tijdens het voeden.
  • Gastro-oesofageale reflux.
  • Verandering in maag- en lichaamstemperatuur.
  • Je baby na de voeding te snel weer neerleggen, zonder zeker te zijn of hij een boertje heeft gelaten.
  • Ongeschikte voeding aan het dieet van je baby toevoegen.

Wat kun je doen als je baby de hik heeft?

Wat kun je doen tegen de hik

Bij een baby duurt de hik meestal maar een paar minuten. Het is daarom vaak niet nodig om veel moeite te doen om te proberen ze te voorkomen.

Echter, omdat veel ouders ongerust worden wanneer hun baby de hik heeft, kan het nuttig zijn om een aantal technieken te kennen waarmee je de hik sneller kunt stoppen. 

Deze trucs zijn geen ‘wonderlijke’ formules die de hik laten verdwijnen. Ze werken ook niet in alle gevallen. Toch zijn ze het proberen waard.

Een aantal van de meestgebruikte tips

  • Hoe de borstvoeding verloopt, heeft grote invloed op het optreden van de hik bij pasgeboren kindjes. Het is daarom belangrijk dat de moeder de baby voedt wanneer het kindje rustig is en nog niet teveel honger heeft. Op die manier zal de baby langzamer eten en niet teveel lucht inslikken.
  • Als de baby de hik krijgt tijdens het voeden, verander dan eerst de positie waarin je baby ligt. Probeer je kindje vervolgens te laten boeren en zorg dat hij weer rustig wordt. Het beste wat je kunt doen, is wachten totdat de hik over is. Ga pas daarna weer verder met borstvoeding geven.
  • Als de baby te snel drinkt, kun je beter even stoppen en een paar minuten later weer verdergaan. Het doel is te voorkomen dat je kindje lucht inslikt terwijl het drinkt.
  • Zodra je kindje klaar is met eten, kun je hem het beste even in een verticale positie houden. Hierdoor raakt hij de extra lucht die hij heeft ingeslikt kwijt.

De hik is iets natuurlijks, en het is niet pijnlijk voor je baby. Echter, als de hik gepaard gaat met veel huilen of als de hik een aantal uren achterelkaar duurt, schakel dan meteen een arts in!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.