Wat is molluscum contagiosum?
Molluscum contagiosum, ook wel waterwratten genoemd, is een virale infectie en daarom besmettelijk. Het wordt veroorzaakt door een type virus dat bekend staat als pokkenvirus. Deze infectie neemt vooral toe bij mensen met een actief seksleven en bij patiënten die het humaan immunodeficiëntievirus dragen.
Infectie met dit virus veroorzaakt kleine bultjes op de huid die zich als laesies manifesteren. Het verspreidt zich gemakkelijk. Je kunt het eenvoudig oplopen door het geïnfecteerde gebied aan te raken of tijdens geslachtsgemeenschap. Het is echter geen gevaarlijke infectie en hij kan spontaan verdwijnen.
Het kan behandeld worden, zoals we later zullen laten zien. Molluscum contagiosum komt vaker voor bij kinderen, seksueel actieve volwassenen en mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals patiënten met het humaan immunodeficiëntievirus (HIV).
Molluscum contagiosum: huidinfectie
Zoals we hierboven vermeldden, veroorzaakt het pokkenvirus molluscum contagiosum, een infectie die op de huid groeit. Het is een virus dat zich gemakkelijk kan verspreiden en dat kinderen en volwassenen kunnen oplopen.
Je kunt het oplopen door seksueel contact, maar ook door niet-seksueel contact, zoals het delen van kleding of handdoeken. Iedereen kan het krijgen, ongeacht je leeftijd of geslacht.
Laesies verschijnen over het algemeen op het gezicht, de nek, de oksels en de bovenkant van de handen. Ze kunnen zich echter ook vormen op de geslachtsorganen, op de onderbuik of op de binnenkant van het bovenbeen als de infectie seksueel wordt overgedragen.
Het vormt zich op de huid als knobbeltjes of bultjes. Ze zijn meestal niet pijnlijk, maar kunnen wel irriterend zijn. Hier zijn enkele andere kenmerken van deze virale knobbeltjes:
- Ze liggen op de huid, zijn rond en huidkleurig
- Ze kunnen rood worden, ontstoken raken en jeuken
- De knobbeltjes kunnen eraf vallen als je eraan krabt, waardoor het virus zich gemakkelijker naar andere delen van de huid kan verspreiden
Hoe kun je het voorkomen?
Net als bij andere virale infecties kun je voorkomen dat je molluscum contagosium op verschillende manieren oploopt, waaronder:
- Contact met aangetaste delen van de huid vermijden: het kan hier gaan om iemand anders of jezelf, omdat we het naar andere delen van ons lichaam (of het lichaam van de ander) kunnen overdragen.
- Regelmatig je handen wassen is een van de beste manieren om deze infectie te voorkomen.
- Voorzichtig zijn tijdens geslachtsgemeenschap; zoals we eerder vermeldden, is dit namelijk een van de manieren waarop dit virus kan worden overgedragen. Daarom, als we weten dat we besmet zijn, of dat de persoon met wie we seks zullen hebben besmet is, moet je seks vermijden totdat de laesies volledig zijn verdwenen. Of je moet de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om direct contact te verminderen.
- Deel geen persoonlijke items zoals onder andere kleding, handdoeken en haarborstels.
Tot slot, het afdekken van de laesies met een gaasje is een goede manier om verspreiding te voorkomen. Op deze manier kun je verdere infecties voorkomen door direct contact met de bultjes te vermijden.
Lees ook eens:
De huidinfectie wondroos: problemen en oplossingen
Wat zijn de beste behandelingen voor molluscum contagiosum?
Zoals we weten, kan deze infectie zelf verdwijnen. Je kunt het echter behandelen om het sneller kwijt te raken. Behandelingen zijn afhankelijk van de kenmerken van de patiënt en hoe de ziekte zich presenteert. We hebben het hier over het immuunsysteem van de patiënt als we het hebben over de kenmerken.
Als de infectie niet vanzelf overgaat, kunnen we daarom kiezen tussen de volgende behandelingsopties:
- Afschrapen – door dermatologische technieken (link in het Engels) te gebruiken
- Bevriezen met cryotherapie
- Met een farmacologische behandeling
- Verwijderen met laser
Ook interessant om te lezen:
6 remedies met gember voor de gezondheid van je huid
Conclusie
Molluscum contagiosum is een virale infectie die zich heel gemakkelijk verspreidt. Daarom is het essentieel om altijd goede preventierichtlijnen te volgen.
Het is echter geen erg ernstige infectie en het lost zichzelf meestal op, ook al zijn er verschillende behandelingen voor. Als je nog vragen hebt kun je het beste je arts raadplegen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Uzuncakmak, T. K., & Karadag, A. S. (2018). Molluscum contagiosum. In Diagnostics to Pathogenomics of Sexually Transmitted Infections. https://doi.org/10.1002/9781119380924
- Chen, X., Anstey, A. V., & Bugert, J. J. (2013). Molluscum contagiosum virus infection. The Lancet Infectious Diseases. https://doi.org/10.1016/S1473-3099(13)70109-9
- Olsen, J. R., Gallacher, J., Piguet, V., & Francis, N. A. (2014). Epidemiology of molluscum contagiosum in children: A systematic review. Family Practice. https://doi.org/10.1093/fampra/cmt075