Waarom word ik zo vaak ziek?

Heb je het gevoel dat je vaak ziek bent? De kans is groot dat je immuunsysteem zwak is...of er kan een andere onderliggende aandoening zijn. Lees verder om te ontdekken wat er aan de hand kan zijn!
Waarom word ik zo vaak ziek?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 03 november, 2022

Een van de meest gestelde vragen in dokterspraktijken is: “Waarom word ik zo vaak ziek?” Veel mensen willen deze vraag beantwoord krijgen, want ze hebben voortdurend last van griep, verkoudheid, pijnen, spijsverteringsproblemen, langdurige vermoeidheid, en vele andere symptomen waardoor ze zich ziek voelen.

De waarheid is dat vele factoren kunnen verklaren waarom sommige mensen de neiging hebben zich zieker te voelen dan anderen. Verstoringen van het zenuwstelsel, de werking van het immuunsysteem en hormonale veranderingen hebben hier veel mee te maken. Om deze vraag te beantwoorden volgen hieronder enkele mogelijke oorzaken waarom iemand vaak ziek is.

Waarom word ik zo vaak ziek: de mogelijke oorzaken

De Centers for Disease Control and Prevention waarschuwen dat veel chronische ziekten samenhangen met slechte leefgewoonten, zoals roken en blootstelling aan sigarettenrook, alcoholgebruik,  een zittende levensstijl en slechte voeding (Engelse link).

Om de vraag waarom iemand vaak ziek is te beantwoorden, is het dus eerst belangrijk om je leefgewoonten onder de loep te nemen. Het leiden van een ongezonde levensstijl kan de trigger zijn van veel ziekten. Andere oorzaken moeten echter niet uitgesloten worden. Laten we eens kijken welke factoren nog meer mee kunnen spelen.

Angst

Angst

Als om welke reden dan ook angst toeneemt, gaan de klinische manifestaties ervan verder dan de emotionele gevolgen. Veel patiënten krijgen last van spijsverteringsproblemen, zoals misselijkheid, maagpijn, of braken.

Zo ontdekte men bij een studie, gepubliceerd in het Scandinavian Journal of Gastroenterology (Engelse link), een verband tussen gastro-intestinale symptomen en angststoornissen en depressie. Andere symptomen die met angst in verband gebracht worden zijn onder andere:

  • overmatige transpiratie.
  • moeite met ademhalen of een gevoel van verstikking.
  • duizeligheid.
  • trillen.
  • verhoogde hartslag.

Wanneer moet je naar een dokter gaan?

Je vaak ziek voelen met de hierboven genoemde symptomen zou reden genoeg moeten zijn om naar een dokter te gaan. Als eenmaal vaststaat dat het door angst komt, kan de arts een consult met een geestelijk verzorger, zoals een psycholoog of psychiater, voorstellen.

Gelukkig kunnen zowel incidentele gevallen van angst als angststoornissen op vele manieren aangepakt worden. Psychotherapie, gekoppeld aan veranderingen in levensstijl, kan vaak al voldoende zijn. In sommige gevallen kunnen medicijnen noodzakelijk zijn.

Misschien vind je dit artikel interessant:
5 manieren om met sociale angst om te gaan

Chronische stress

Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam op bepaalde bedreigingen. Maar als stress dagelijks voorkomt en chronisch wordt is het effect ervan op de gezondheid en het welzijn niet goed. Te vaak ziek worden kan een teken zijn dat je aan te veel stress bent blootgesteld.

Zoals gedetailleerd beschreven in onderzoek gepubliceerd in Future Science OA (Engelse link) beïnvloedt stress de functies van het immuunsysteem, verandert het het zenuwstelsel en brengt de gezondheid van het hart in gevaar.

Als de stress uit de hand loopt, wordt het zelfs in verband gebracht met andere kwalen zoals hoofdpijn en pijn in de onderrug. Andere tekenen van stressgerelateerde ziektes zijn onder andere:

  • gebrek aan energie of vermoeidheid.
  • spijsverteringsproblemen, zoals diarree, misselijkheid en krampen.
  • slapeloosheid en moeilijk slapen.
  • frequente infecties, zoals griep, verkoudheid, en problemen met de urinewegen.

Wanneer moet je naar een dokter gaan?

Zowel dokters als psychologen kunnen helpen bij het ontwikkelen van strategieën om de gevolgen van stress te verlichten. Het is belangrijk om hulp te zoeken als de symptomen de kwaliteit van het leven aantasten.

De behandeling kan zich richten op de onderliggende oorzaak van de stress en de daaruit voortvloeiende ziekte zelf. Als zodanig kan het gaan om:

  • psychologische therapie.
  • medicatie.
  • veranderingen in levensstijl.

Immuunproblemen

Problemas inmunitarios
Het hebben van regelmatige griepvlagen, verkoudheden of allergieën kan een teken zijn van een zwak immuunsysteem.

Problemen die het immuunsysteem aantasten kunnen verklaren waarom veel mensen regelmatig ziek worden door griep, verkoudheid en infecties. Wanneer de afweermechanismen van het lichaam niet goed op ziekteverwekkers kunnen reageren, kunnen deze ziekten optreden.

Zoals onderzoek gepubliceerd in het Journal of Immunology Research (Engelse link) uitlegt, kunnen stoornissen van het immuunsysteem zelfs betrokken zijn bij een verhoogd risico op hart- en stofwisselingsziekten. Mensen met een zwak immuunsysteem kunnen last hebben van:

  • frequente verkoudheid en griep (koorts, verstopping, ademhalingsmoeilijkheden, algehele malaise, enz.).
  • bronchitis en astma.
  • spijsverteringsproblemen, zoals constipatie of diarree.
  • gewrichtspijn.
  • voedselintoleranties.
  • huidirritatie, jeuk en uitslag.

Wanneer moet je naar de dokter gaan?

Je moet altijd naar de dokter gaan als je tekenen van een zwak immuunsysteem hebt. De arts moet weten of de ziektesymptomen vaak voorkomen om een ​​diagnose te kunnen stellen.

Afhankelijk van de klinische manifestaties zullen sommige diagnostische tests of andere worden gedaan. De uitslagen van deze onderzoeken bepalen welke behandeling de dokter voor zal schrijven.

Bloedarmoede

Bloedarmoede of anemie is een ziekte die onder andere veroorzaakt kan worden door de geringe aanmaak van hemoglobine. Dit is een onderdeel van de rode bloedcellen dat als functie heeft het zuurstoftransport in het bloed mogelijk te maken.

Het gebruik van sommige medicijnen, een tekort aan ijzer en vitamine B12 in de voeding, zwangerschap en sommige chronische ziekten kunnen ten grondslag liggen aan bloedarmoede.

Als je bloedarmoede hebt is het normaal dat je je vaker ziek voelt, want het gevoel van vermoeidheid, ademhalingsmoeilijkheden, concentratieproblemen, en duizeligheid nemen toe. Zelfs de huid begint er bleker uit te zien en donkere kringen onder de ogen vallen meer op.

Wanneer moet je naar de dokter gaan?

In het begin zien veel mensen de symptomen van bloedarmoede over het hoofd omdat ze vaak denken dat het iets tijdelijks is en dat het vanzelf over zal gaan.

Het is echter belangrijk om bij de eerste tekenen van bloedarmoede een arts te raadplegen om zo snel mogelijk de behandeling te kunnen starten. Afhankelijk van de oorzaak kan de arts dieetaanpassingen voorstellen. Daarnaast kan hij supplementen of medicijnen voorschrijven.

Zijn er nog andere redenen waarom je heel vaak ziek wordt?

Hierboven hebben we verschillende mogelijke oorzaken besproken die de oorzaak kunnen zijn waarom je vaak ziek wordt. Het is echter de moeite waard om te vermelden dat er ook andere factoren kunnen zijn die dit kunnen verklaren. Uitdroging, een eenzijdig of onvolwaardig eetpatroon en slaapgebrek kunnen ook tot ziektes leiden.

Vaak ziek zijn kan ook het gevolg zijn van werken in de gezondheidszorg (klinieken, ziekenhuizen, enz.) of met kinderen (kinderdagverblijf, school), het niet goed wassen van de handen, of het verblijven in dezelfde omgeving als mensen met besmettelijke ziekten. In het licht hiervan is het belangrijk om voor een goede hygiëne te zorgen en strikte veiligheidsmaatregelen te nemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.