Waarom veroorzaakt artrose kniepijn?

Artrose veroorzaakt een ontstekingsproces dat de bewegingscapaciteit van de knie kan beïnvloeden, naast het veroorzaken van pijn. Lees verder om te ontdekken waarom artrose kniepijn veroorzaakt.
Waarom veroorzaakt artrose kniepijn?
Diego Pereira

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Diego Pereira.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 07 november, 2022

Artrose of gewrichtsslijtage is een systemische, degeneratieve ziekte die elk gewricht kan aantasten. Het manifesteert zich vaak door de slijtage van beschermend kraakbeen aan de uiteinden van de botten. Wanneer het in de knieën voorkomt veroorzaakt artrose kniepijn.

Veel verschillende aandoeningen en verwondingen kunnen de knie beïnvloeden. Artrose is echter een chronische ziekte die de knieën het meeste treft. Eén van de meestvoorkomende vormen van deze ziekte is dan ook bekend als knie-artrose.

Dit komt vaak voor bij mensen van middelbare leeftijd en bij senioren. Het is ook een van de belangrijkste oorzaken van handicaps. Er zijn echter verschillende beschikbare therapieën en behandelingen om de pijn het hoofd te bieden. Er is echter geen definitieve remedie voor het onderliggende progressieve proces.

Waarom veroorzaakt artrose kniepijn?

Om te begrijpen waarom artrose kniepijn veroorzaakt, is het belangrijk om te bespreken wat het met het gewricht doet. Hoewel elk lichaamsdeel kan worden aangetast, zijn veel gevallen het gevolg van de verslechtering van het kraakbeen dat de botten van de knie bekleedt.

Gewrichtskraakbeen is zacht en glad. De functie ervan is om de uiteinden van de botten van de knieën te beschermen en te dempen. Wanneer dit kraakbeen verslijt of beschadigd raakt, verliest het gewricht zijn vermogen om te buigen en normaal te bewegen.

Aangezien dit een ontstekingsproces in gang zet, leidt dit tot perioden van chronische pijn die in de loop van tijd verergeren. Dus als de persoon geen behandeling volgt om de voortgang ervan te vertragen, kan hij na verloop van tijd niet meer normaal bewegen en zal hij last krijgen van ernstigere symptomen.

Soorten knie-artrose

Artrose veroorzaakt kniepijn, afhankelijk van het stadium waarin het zich bevindt. Dus wanneer een patiënt wordt gediagnosticeerd, houdt de arts rekening met de drie classificaties van de aandoening. Iemand kan de volgende soorten knie-artrose hebben:

Milde knie-artrose

Patiënten met dit type artrose hebben alleen ongemak nadat ze zich hebben ingespannen. De röntgenfoto’s van de knieën van deze patiënten vertonen geen duidelijke veranderingen.

Gematigde knie-artrose

In dit geval zijn er enkele merkbare verschillen te zien op de röntgenfoto’s van de knie. Episoden van pijn manifesteren zich na langdurig staan of na matige lichaamsbeweging. Ook verschijnen de symptomen meerdere keren per jaar en komen ze steeds weer terug.

Ernstige knie-artrose

Wanneer het ernstig wordt, veroorzaakt knie-artrose langdurige pijn in de knieën, zelfs na lichte inspanning. Doorgaans voelen patiënten stijfheid en pijn gedurende de eerste 20 minuten van de dag. Deze symptomen nemen echter af naarmate de tijd verstrijkt.

Op dit punt treden verschillende episoden van vochtophopingen op de knie op, samen met ontstekingen. Daardoor komt pijn vaker voor en kan dit de bewegingscapaciteit beïnvloeden. In deze gevallen zijn op röntgenfoto’s duidelijke tekenen van achteruitgang van het kraakbeen te zien.

De symptomen van knie-artrose

Test om knieartrose te diagnosticeren

De symptomen van artrose kunnen variëren afhankelijk van hoe erg het kraakbeen achteruitgegaan is. In het algemeen zijn de klinische manifestaties:

  • pijn
  • zwelling 
  • functieverlies. Dit laatste symptoom is het onvermogen de knie te bewegen.

Zwelling, die de reden is dat artrose kniepijn veroorzaakt, komt voor wanneer er te veel gewrichtsvloeistof in het gewricht zit. Omdat het gewricht het aangedane ledemaat niet ondersteunt zoals het hoort, beperkt het de beweging en vermindert het de kwaliteit van leven van iemand.

Samengevat, de symptomen kunnen zijn:

  • Pijn die ’s ochtends verergert en vermindert na het ‘opwarmen’ van de knie.
  • Gevoel van stijfheid na periodes van inactiviteit.
  • Langdurige pijn na het buigen van de knieën (bijvoorbeeld na langdurig zitten).
  • Ernstige pijn die verergert met beweging.

Waarom is een vroege diagnose zo belangrijk?

Kniepijn na beweging

Het is van essentieel belang om op te merken dat alle soorten atrose na verloop van tijd verergeren. Dus hoe sneller een patiënt wordt gediagnosticeerd, hoe beter de prognose en behandelresultaten. De arts kan een reeks röntgenfoto’s aanbevelen om de aandoening te bevestigen.

Deze tests kunnen de omvang van kraakbeenschade detecteren. Ook kunnen ze zien of de gewrichtsruimte die de botten van de knie scheidt, is afgenomen. Zodra de specialist weet in welk stadium de artrose zich bevindt, dan kunnen ze het volgende voorstellen:

  • Veranderingen in je levensstijl (een gezond voedingspatroon en lichaamsbeweging met een lage impact).
  • Fysiotherapie.
  • Gewichtsverlies (als de patiënt te zwaar is of zelfs obesitas heeft).
  • Pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen gebruiken.
  • Operatie (artroscopie of gewrichtsvervanging, alleen in ernstige gevallen).

Kortom, de reden waarom artrose kniepijn veroorzaakt, is vanwege het ontstekingsproces dat wordt veroorzaakt door slijtage van het gewrichtskraakbeen. Omdat het een progressieve ziekte is, is het essentieel om zo snel mogelijk de diagnose en behandeling te krijgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Escarpanter Buliés, J. C., Valdés Díaz, O., Sánchez Rauder, R., López Valdés, Y., & López García, C. (1997). Resultados terapéuticos en la osteoartritis de la rodilla con infiltraciones de ozono. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas, 16(2), 124-132.
  • López, A. A., Morote, C. C., & Lorenzo, Y. G. (2004). Tratamiento quirúrgico de la osteoartritis de rodilla. Rev Cubana Ortop Traumatol, 18(1), 53-9.
  • Solis Cartas, U., de Armas Hernandez, A., & Armando, B. C. (2014). Osteoartritis. Características sociodemográficas. Revista Cubana de Reumatología, 16(2), 97-103.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.