Ondersteuning van de behandeling van osteoarthritis

Voor osteoarthritis is er geen genezing mogelijk. Gezonde gewoonten kunnen echter helpen om je symptomen onder controle te houden. Maak in dit artikel kennis met enkele van deze gewoonten!
Ondersteuning van de behandeling van osteoarthritis

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Osteoarthritis is een chronische aandoening die de gezondheid van de gewrichten aantast. Ontdek hier enkele gewoonten die de behandeling van osteoarthritis ondersteunen.

Vaak treft het mensen die ouder dan 60 jaar zijn. Het kan echter ook optreden bij volwassenen van elke leeftijd. Hoewel er geen genezing mogelijk is, kunnen sommige gewoonten voorkomen dat het erger wordt.

Hoe moet je osteoarthritis behandelen? Gelukkig is er aanzienlijke vooruitgang geboekt in de behandeling van osteoarthritis. Naast medicijnen zoals pijnstillers hebben specialisten nog andere aanbevelingen om de symptomen te beheersen. Ontdek hier enkele van die tips!

Gewoonten die de behandeling van osteoarthritis ondersteunen

Osteoarthritis ontwikkelt zich als gevolg van een voortschrijdende beschadiging van de gewrichten. Deze aftakeling kan na verloop van tijd optreden. Het kan een gevolg zijn van ouder worden of van een vroeger letsel. Deze aandoening veroorzaakt symptomen zoals:

De ernst kan van patiënt tot patiënt variëren. Toch tast het bij iedereen de levenskwaliteit aan. De behandeling van osteoarthritis is dus bedoeld om de ontwikkeling van de ziekte te verminderen en de symptomen onder controle te houden.

1. Lichamelijke beweging

Lichamelijke training helpt bij de behandeling van osteoarthritis

Training bevordert in het algemeen het lichamelijk welzijn. Dit geldt vooral voor de gewrichten. Het verbetert dus de beweeglijkheid.

De pijn die voortvloeit uit osteoarthritis, verkleint vaak het vermogen om bepaalde oefeningen te doen. Het is echter niet aanbevolen om een zittend leven te leiden. Doe dus regelmatig oefeningen met een lage impact. Dit versterkt de spieren rond de gewrichten en voorkomt complicaties van deze aandoening.

Een dagelijkse lichamelijke activiteit gedurende ongeveer 20 tot 30 minuten helpt onder andere om de stijfheid te verlichten. Het vermindert ook het risico op pijnaanvallen. Je moet activiteiten doen zoals:

 • wandelen
 • zwemmen
 • rekoefeningen
 • yoga
 • tai chi

2. Gewichtsverlies

Overgewicht of obesitas kunnen de aftakeling van de gewrichten bij patiënten met osteoarthritis versnellen. Beide worden eigenlijk beschouwd als mogelijke oorzaken van de ziekte. Daarom moeten de mensen met overgewicht ernaar streven om enkele kilo’s te verliezen.

Een gezond gewicht zet minder druk op de gewrichten. Het helpt dus om de pijn onder controle te houden. Bovendien verlaagt het het risico op andere gezondheidscomplicaties zoals cardiovasculaire aandoeningen en het metabool syndroom.

3. Een goede nachtrust

Het belang van een goede nachtrust

Slaapproblemen kunnen na verloop van tijd ziekten verergeren en de levenskwaliteit verslechten. De pijn die osteoarthritis veroorzaakt, kan soms de slaapkwaliteit aantasten.

Desondanks is het nodig dat je probeert om elke nacht van een goede nachtrust te genieten. Rust is immers de sleutel om zwellingen van de gewrichten te verminderen.

Als je slaapproblemen hebt, probeer dan de volgende aanpak:

 • Zorg ervoor dat je kamer een comfortabele plek is om te slapen.
 • Vermijd om te werken in je slaapkamer.
 • Blijf vóór je gaat slapen, weg van elementen die voor afleiding zorgen zoals computers, mobiele telefoons of tablets.
 • Eet voedingsmiddelen die de slaap bevorderen.
 • Eet een gezonde avondmaaltijd met weinig calorieën.
 • Drink ontspannende aftreksels zoals thee van passiebloem of valeriaanthee.

Lees ook dit interessante artikel:
Versterk je botten en gewrichten met deze remedie

4. Natuurlijke theesoorten

Geneeskrachtige thee kan de farmacologische behandeling niet vervangen die je arts voorgeschreven heeft. Deze theesoorten kunnen echter de behandeling van osteoarthritis ondersteunen.

Sommige theesoorten worden aanbevolen omdat ze ontstekingsremmende eigenschappen bezitten. Voorbeelden zijn onder andere:

5. Warm-koud therapie kan de behandeling van osteoarthritis ondersteunen

Warm-koud therapie om de gewrichten te behandelen

Deze therapie is een doeltreffende manier om het ontstekingsproces van de gewrichten onder controle te houden. Hitte helpt om de bloedvaten te openen. Het zal dus de bloedcirculatie verbeteren.

Het resultaat is dat de aanvoer van voedingsstoffen naar de getroffen weefsel ook beter is. Hitte veroorzaakt ook een kalmerend effect dat de stijfheid vermindert.

Anderzijds sluit het aanbrengen van ijs de bloedvaten. Het vermindert de zwelling en de pijn. Om die reden is het een goede keuze om de effecten van de warmte aan te vullen.

 • Om te beginnen breng je een warm kompres aan van warm water of met een verwarmingskussen. Je kan ook een handdoek nat maken met heet water (wees voorzichtig zodat je je niet verbrandt).
 • Breng het dan gedurende 20 minuten aan op de getroffen zone en rust.
 • Als je de koude therapie verkiest, wikkel dan meerdere ijsblokjes in een doek of in een zak. Breng het gedurende 20 minuten aan.

Waarschuwing: Vermijd om het ijs rechtstreeks op de huid aan te brengen. Dit kan immers problemen veroorzaken. Zorg er dus voor dat je het ijs in een handdoek wikkelt. Wanneer je hitte aanbrengt, moet je er bovendien voor zorgen dat de temperatuur draaglijk is.

Tot slot

Osteoarthritis is een chronisch aandoening die zonder een tijdige behandeling erger kan worden. Daarom is het essentieel dat je de symptomen aanpakt. Als je vermoedt dat je aan deze ziekte lijdt, raadpleeg dan je arts. De combinatie van medicijnen en goede gewoonten kan tot geweldige resultaten leiden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.