7 vruchten die helpen om je urinezuurgehalte te verlagen

Grapefruits hebben vochtafdrijvende eigenschappen en kunnen daarom een ​​grote hulp zijn bij het verwijderen van overtollig urinezuur uit je bloed.
7 vruchten die helpen om je urinezuurgehalte te verlagen
Eliana Delgado Villanueva

Beoordeeld en goedgekeurd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Urinezuuropbouw in je lichaam wordt veroorzaakt door een ontstekingsaandoening die bekend staat als hyperurikemie. Deze kan je gewrichten en nieren aantasten. Ge lukkig is je urinezuurgehalte te verlagen door specifieke vruchten te eten.

Urinezuur ontstaat door de afbraak van purine. Het reist door je bloedbaan en wordt vervolgens uit je lichaam verwijderd door het filtratiesysteem van je nieren.

Het probleem ontstaat wanneer het in overmatige hoeveelheden wordt vastgehouden. Dit kan bijvoorbeeld doordat je er teveel van binnenkrijgt, of doordat je lichaam het niet goed afvoert.

Een hoog urinezuurgehalte zorgt voor de vorming van kleine kristallen, wat niet alleen tot obstructies kan leiden, maar ook zwelling, pijn en andere symptomen kan veroorzaken. Deze symptomen kunnen je kwaliteit van leven echt beïnvloeden.

Het is echter een aandoening die kan worden behandeld door je eetgewoonten te veranderen, omdat bepaalde voedingsmiddelen helpen de urinezuurspiegels onder controle te houden en het urinezuurgehalte te verlagen.

We willen je graag kennis laten maken met de 7 lekkerste vruchten die je urinezuurgehalte in een mum van tijd kunnen verlagen.

Probeer ze vandaag uit!

De 7 lekkerste vruchten om je urinezuurgehalte te verlagen

1. Het eten van kersen
Het eten van kersen om je urinezuurgehalte te verlagen

Kersen bevatten een flavonoïde die bekend staat als anthocyanine. Dit werkt als een ontstekingsremmer bij aandoeningen zoals jicht.

Bovendien bevordert de stof de verwijdering van overtollig urinezuur, terwijl het de ontsteking onder controle krijgt en zo de zwelling van de aangetaste weefsels vermindert.

  • Je mag tot 2 1/2 kopjes (250 g) kersen per dag eten, gewoon zo, of verwerkt in verse sapjes.

2. Appels

Appels zijn een belangrijke bron van vezels, water en antioxidanten. Deze werken samen om je bloed te zuiveren en je urinezuurgehalte te verlagen.

Omdat ze goed zijn voor je spijsvertering, helpen ze je lichaam ook om purine af te breken, waardoor je ook de afvalstoffen die in je dikke darm ophopen kwijtraakt.

Ze hebben ook een vochtafdrijvend effect, wat zorgt voor het verwijderen van vastgehouden vocht. Bovendien verbetert dit de gezondheid van je gewrichten en spieren.

  • Drink elke ochtend een glas appelsap.
  • Voeg rauwe appels toe aan je salades en smoothies.

3. Bosbessen

Vruchten die helpen om je urinezuurgehalte te verlagen: bosbessen

Bosbessen en cranberry’s werken misschien wel het beste om je urinezuurgehalte te verlagen.

Ze bevatten veel anthocyanine en vitamine C en helpen om purine goed af te breken. Ze verwijderen het uit je lichaam via de normale urineproductie.

  • Ze kunnen rauw worden gegeten, maar ook in jam en smoothies.
  • Het wordt aanbevolen om ze ‘s morgens vroeg als onderdeel van een vers sapje te drinken als remedie tegen ontstekingen.

4. Grapefruit

Grapefruit valt op, omdat het een krachtige vochtafdrijvende en ontstekingsremmende citrusvrucht is. Omdat het vloeistoffen uit het lichaam helpt wegspoelen, helpt grapefruit gewrichtsproblemen te voorkomen en je urinezuurgehalte te verlagen

Deze vrucht is rijk aan vitamine C, water en vezels en het verlaagt daarmee het urinezuurgehalte in het bloed. Hiermee helpt het je nieren om het zuur te verwerken en te elimineren.

  • Drink ‘s ochtends een glas grapefruitsap gedurende ten minste 7 dagen.
  • Eet tot 3 keer per dag grapefruit.

5. Aardbeien

Vruchten die helpen om je urinezuurgehalte te verlagen: aardbeien

Aardbeien zitten vol met antioxidanten die helpen de negatieve effecten van urinezuur op je lichaam te neutraliseren en het urinezuurgehalte te verlagen.

Bovendien bevatten ze vitamine C en flavonoïden, die samen met de vezels in aardbeien de afbraak van purine in bepaalde voedingsmiddelen stimuleren.

De vochtafdrijvende eigenschappen van aardbeien zorgen er ook voor dat de urineproductie van je nieren wordt verhoogd. Dit is een belangrijke factor bij de bestrijding van urinezuur.

  • Neem ‘s ochtends 1/2 kop (75 g) verse aardbeien.
  • Voeg ze 3 keer per week toe aan verse sapjes.
  • Voeg ze toe aan je salades en smoothies.

6. Citroen

Citroenen zijn een alkalisch voedingsmiddel. Dit helpt de pH-waarde van je bloed in evenwicht te brengen en daarmee het urinezuurgehalte te verlagen.

Hun ontgiftende stoffen helpen het opgebouwde urinezuur te verwijderen, zodat het zich niet ophoopt in je gewrichten en nieren.

Ze hebben een ontstekingsremmend en vochtafdrijvend effect, wat perfect is voor het voorkomen van bijvoorbeeld vochtretentie en gewrichtspijn.

  • Drink elke dag als eerste een glas warm water met citroensap.
  • Voeg ook citroensap toe aan je smoothies en salades.
  • Consumeer citroensap met olijfolie.

7. Sinaasappels

Vruchten die helpen om je urinezuurgehalte te verlagen: sinaasappels

Tot slot is de sinaasappel een andere citrusvrucht die helpt bij de afbraak van purine in je lichaam.

Ze staan ​​bekend om hun heerlijke smaak en hoge vitamine C-gehalte, maar ze helpen ook om je bloed op natuurlijke wijze te zuiveren.

Bovendien ondersteunen de flavonoïden en vezels in sinaasappels de nierfunctie, waardoor de processen die helpen urinezuur via de urine uit te scheiden worden geoptimaliseerd.

  • Drink elke ochtend een glas sinaasappelsap.

Ben je bang dat je een hoog urinezuurgehalte hebt? Heb je jicht? Verhoog dan je inname van de hierboven genoemde vruchten en zorg dat je je urinezuurgehalte op natuurlijke wijze onder controle krijgt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Jiménez, Abraham Emilio Reyes, et al. “Prevalencia del síndrome metabólico en relación con las concentraciones de ácido úrico.” Medicina Interna de México 25.4 (2009): 278-284.
  • Martínez Álvarez, J. R., et al. “Recomendaciones de alimentación para la población española.” Nutrición Clínica y dietética hospitalaria 30.1 (2010): 4-14.
  • Molina, P., et al. “¿ Es el ácido úrico un factor de riesgo cardiovascular?,¿ cuál es su implicación en la progresión de la enfermedad renal crónica?.” Nefrología 2.5 (2011).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.