Voeding tijdens een meerlingzwangerschap: de belangrijkste overwegingen

We gaan je enkele belangrijke punten laten zien waar je op moet letten om de voeding tijdens een meerlingzwangerschap te optimaliseren. Mis dit artikel niet.
Voeding tijdens een meerlingzwangerschap: de belangrijkste overwegingen
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 04 oktober, 2022

Bij een meerlingzwangerschap moeten een aantal voedingsaanpassingen gedaan worden om de gelijktijdige ontwikkeling van de foetussen te verzekeren. In dit geval is een hogere energie-inname nodig om aan de eisen te voldoen.

Bovendien kan het nodig zijn dat de vrouw bepaalde vitaminen en mineralen in grotere hoeveelheden consumeert. We vertellen je alles wat je moet weten om je dieet daar optimaal op af te stemmen.

Voor we beginnen, moeten we vermelden dat het aantal meerlingzwangerschappen de laatste jaren is toegenomen. Dit komt deels door de opkomst van voortplantingstherapieën, die soms resulteren in de ontwikkeling van twee foetussen, in plaats van één. Anderzijds neemt met het stijgen van de leeftijd van de vrouw ook de kans op een meerlingzwangerschap toe.

Energiebehoefte bij een meerlingzwangerschap

Zwangere vrouw
Vrouwen met een meerlingzwangerschap hebben een hoger algemeen risico om te lijden aan pathologieën die met hun aandoening samenhangen, zoals zwangerschapsdiabetes.

Als we het over een meerlingzwangerschap hebben, moeten we speciaal de nadruk leggen op de verhoogde energiebehoefte tijdens deze periode. Het is belangrijk dit via de voeding te compenseren om de ontwikkeling van de foetussen goed te laten verlopen.

In feite is het niet ongebruikelijk dat vrouwen tijdens het hele proces tussen 16 en 20,5 kilo aankomen, afhankelijk van hun begingewicht vóór de zwangerschap.

Wat wel duidelijk is, is dat de calorieën uit vers voedsel van goede kwaliteit moeten komen. Het is belangrijk lege calorieën te vermijden, die aanwezig zijn in industrieel ultrabewerkt voedsel met een hoog gehalte aan enkelvoudige suikers.

Deze kunnen het risico op het ontstaan van zwangerschapsdiabetes verhogen, zoals blijkt uit onderzoek (Engelse link) dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Nutrients. Koolhydraten moeten altijd van het complexe type zijn.

Wat betreft koolhydraten met lage glykemische index zijn er meestal niet veel problemen. Deze bevatten een aanzienlijke dosis vezels, die zorgen voor een betere darmgezondheid.

Deze stof kan het optreden van constipatie verminderen, en vergemakkelijkt ook de aanpak ervan tijdens de zwangerschap. Een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift BMJ Clinical Evidence bevestigt dit.

Eiwitinname bij een meerlingzwangerschap

Wat macronutriënten betreft, moet je zorgen voor een voldoende inname van hoogwaardige eiwitten. Deze zijn namelijk nodig voor de weefselontwikkeling en in veel gevallen is het erg moeilijk om aan de dagelijkse behoefte te voldoen.

Minstens 20% van de totale dagelijkse energie moet van deze elementen afkomstig zijn. Je moet er echter rekening mee houden dat die van dierlijke oorsprong superieur zijn aan die van plantaardige oorsprong.

Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste bevatten dierlijke eiwitten alle essentiële aminozuren.

Ten tweede gaat het hier om voedingsstoffen die een hoge verteerbaarheidsscore hebben. In feite is er een aanzienlijk deel van plantaardige eiwitten dat ons lichaam niet gebruikt.

In het kader van een meerlingzwangerschap moet een vrouw minstens 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag consumeren. Zo kunnen de foetussen namelijk goed groeien en alle organen optimaal vormen.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in dit artikel:
Vasten tijdens de zwangerschap: risico ‘s en aanbevelingen

De consumptie van vetten is van vitaal belang

Vette vis en knoflook
Zwangere vrouwen geven de voorkeur aan kleine vette vis, die minder risico heeft op concentratie van zware metalen.

Laten we het ten slotte ook hebben over de noodzaak om kwaliteitsvetten in de voeding op te nemen tijdens een meerlingzwangerschap. Alleen transvetten moeten vermeden worden, omdat gebleken is (Engelse link) dat ze de niveaus van inwendige ontstekingen en de incidentie van veel chronische en complexe ziektebeelden verhogen.

Het is belangrijk ze niet in overmaat te consumeren. Daartoe is het nodig de consumptie te beperken van bewerkte voedingsmiddelen van lage kwaliteit of van producten die zeer agressieve thermische processen hebben ondergaan, zoals gefrituurd voedsel.

Bovenal moet de nadruk gelegd worden op de inname van omega-3 vetzuren. Deze zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en om het ontstaan van auto-immuunproblemen in latere stadia, zoals allergieën, te voorkomen.

Ze kunnen het ontstekingsniveau moduleren en helpen de homeostase in het inwendige milieu te handhaven. Ze komen vooral voor in vette vis.

Veranderingen in de voeding bij een meerlingzwangerschap

Er zijn verschillende belangrijke punten in de voeding waarmee je rekening moet houden bij een meerlingzwangerschap. Zo kunnen de foetussen zich goed ontwikkelen.

Anderzijds kan voor sommige micronutriënten, zoals ijzer, foliumzuur, calcium en vitamine C, een hogere inname nodig zijn. IJzer en foliumzuur worden gewoonlijk bij elke zwangerschap aangevuld, maar de andere twee elementen niet. Het is het beste om elk dieet individueel te beoordelen.

Tenslotte moet opgemerkt worden dat niet alleen ons dieet van belang is tijdens een meerlingzwangerschap. Andere leefgewoonten zijn doorslaggevend en ze zullen dan ook een grote invloed hebben op de gezondheid van de baby’s.

De consumptie van giftige stoffen, zoals alcohol en tabak, moeten zwangere vrouwen totaal vermijden. Daarnaast is het aan te bevelen een bepaald niveau van lichamelijke activiteit te handhaven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mustad, V. A., Huynh, D., López-Pedrosa, J. M., Campoy, C., & Rueda, R. (2020). The Role of Dietary Carbohydrates in Gestational Diabetes. Nutrients12(2), 385. https://doi.org/10.3390/nu12020385
  • Tabbers, M. M., & Benninga, M. A. (2015). Constipation in children: fibre and probiotics. BMJ clinical evidence2015, 0303.
  • de Souza, R. J., Mente, A., Maroleanu, A., Cozma, A. I., Ha, V., Kishibe, T., Uleryk, E., Budylowski, P., Schünemann, H., Beyene, J., & Anand, S. S. (2015). Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies. BMJ (Clinical research ed.)351, h3978. https://doi.org/10.1136/bmj.h3978

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.