Vier tips om snurken te verminderen

Bepaalde gezondheidsproblemen of levensstijlgewoonten kunnen snurken veroorzaken. Ontdek in dit artikel enkele alternatieve behandelingen die kunnen helpen om dit probleem te verminderen.
Vier tips om snurken te verminderen
Sergio Alonso Castrillejo

Geschreven en geverifieerd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Laatste update: 24 februari, 2020

Mensen die snurken willen vaak de ultieme oplossing vinden om het snurken te verminderen – net als degenen die naast hen slapen! Snurken kan ook verband houden met andere gezondheidsproblemen, zoals cardiovasculaire aandoeningen of aandoeningen van de luchtwegen. Zeker als iemand iedere nacht snurkt.

In dit artikel zullen we enkele alternatieve behandelingen voor snurken delen waarvan de eigenschappen zijn onderzocht. In sommige gevallen is het gebruik ervan echter gebaseerd op anekdotische gegevens. Toch kunnen ze helpen het snurken onder controle te houden en om meer invasieve opties te vermijden.

Behandeling bij ernstige snurkers

Snurken is het resultaat van weerstand bij de doorgang van lucht naar de longen. Het is ook een symptoom van ademhalingsproblemen. Wanneer het snurken ernstig is, wordt het beschouwd als een slaapstoornis.

Sinds vele jaren is de enige behandeling voor zeer ernstige snurkers een operatie. Deze bestaat uit elektrische stimulatie van de dilatatorspieren van de bovenste luchtwegen. Voor minder ernstige snurkers zijn er gelukkig ook andere, minder ingrijpende opties.

Een CPAP om snurken te verminderen

cpap-machine

Een CPAP is geïndiceerd voor gevallen van obstructieve slaapapneu, omdat deze aandoening een goede luchtstroom tijdens de slaap verhindert. Een CPAC is een machine die met behulp van een gezichtsmasker dat zowel over de mond als de neus gaat een continue positieve druk op de luchtwegen houdt.

Artsen schrijven deze machine voor om slaapapneu te behandelen en om snurken te verminderen. Dit apparaat gebruikt luchtdruk om de tong en keel open te drukken zodat lucht gemakkelijker kan passeren. Deze machine kan echter ook bijwerkingen veroorzaken zoals een droge mond en irritatie door het geluid.

Dit artikel kan je interesseren:
Symptomen en behandelingen voor slaapapneu

Alternatieve behandelingen om snurken te beheersen

1. Natriumarm dieet

Hoewel er niet veel onderzoeken naar gedaan zijn, stellen experts een natriumarm dieet voor dat rijk is aan natuurlijke diuretica. Dit kan helpen bij het beheersen van snurken omdat het lichaamsvloeistoffen vermindert. De ophoping van vocht in het lichaam wordt geassocieerd met het optreden van slaapapneu en snurken.

Wanneer je gaat liggen drukt deze vloeistof op het gebied van je keel. Daarom kan het verminderen van vochtretentie mogelijk helpen om snurken te verlichten. Voor dit doel stellen experts de volgende richtlijnen voor:

  • Stop met gebruiken zout van zout bij je maaltijden.
  • Breng het eten op smaak met specerijen , kruiden, knoflook, ui, citroen, etc.
  • Gebruik geen ultrabewerkte voedingsmiddelen en natriumrijke producten zoals sauzen, soepen, worstjes, vleeswaren, conserven, sojasaus, kaas, enz.
  • Eet meer fruit, groenten en salades.

2. Gember, kurkuma en knoflook

Gember met kurkuma en knoflook

Ten tweede stellen we drie medicinale voedingsmiddelen voor met ontstekingsremmende eigenschappen: gember, kurkuma en knoflook. Als deze regelmatig worden geconsumeerd, kunnen ze helpen om luchtwegontstekingen te verminderen die snurken aanwakkeren.

Je kunt deze voedingsmiddelen in je dieet opnemen of als supplement nemen. Het zijn ook antioxiderende en zuiverende remedies die je algehele gezondheid helpen verbeteren. Het gebruik van natuurlijke stoffen met ontstekingsremmende effecten kan dus helpen om ontstekingen te verminderen en het snurken te beheersen.

3. Magnesium

De derde alternatieve behandeling om snurken te beheersen zijn magnesiumsupplementen. Dit mineraal heeft naast andere voordelen onder meer het vermogen om:

  • het zenuwstelsel in evenwicht te brengen.
  • ontstekingen te verminderen.
  • de slaapkwaliteit te verbeteren.

Je moet het gebruik van magnesiumsupplementen echter aanvullen met voedings- en levensstijlverbeteringen om resultaten te zien. Daarnaast mag ook alleen supplementen nemen onder medisch toezicht.

4. Hypnotherapie

Sommige therapieën zoals hypnose zijn bestudeerd als een mogelijke behandeling van snurken, evenals de onderliggende oorzaken. Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie die gebruik maakt van begeleide ontspannings- en concentratiemethoden. Het wordt ook wel gebruikt als een alternatieve behandeling bij alcoholisme, roken en om af te vallen.

Uit onderzoek blijkt dat deze hypnosetechniek mensen kan helpen te herstellen als ze zijn begonnen met snurken. Dit werd bereikt door de patiënt onder hypnose te brengen en zo na verloop van tijd de intensiteit en duur van het snurken te verminderen.

Ineffectieve behandelingen om snurken te beheersen

Tegenwoordig kun je veel apparaten en producten vinden die beloven te helpen snurken gemakkelijk en op natuurlijke wijze te beheersen. Deze behandelingen zijn erg verleidelijk omdat ze snelle resultaten beloven, meestal tegen redelijke prijzen. De effectiviteit van deze methodes is echter meestal niet bewezen. Een paar voorbeelden van deze producten zijn:

  • armbanden met elektroden tegen snurken.
  • sprays voor post-nasale druppels.Deze kunnen helpen, maar alleen als het snurken door verstopte neus veroorzaakt wordt, bijvoorbeeld als iemand verkouden is.
  • Neusstrips om de luchtwegen te openen. De goedkope varianten werken alleen oppervlakkig en niet op het zachte gehemelte. Ze werken dus alleen in het geval van een verstopping in de neus.

Nu ken je een aantal natuurlijke opties om snurken te beheersen. Wijzigingen in je dieet kunnen nuttig zijn, evenals hypnotherapie en het slikken van magnesiumsupplementen. Je moet ook het belang onthouden van het bestrijden van overgewicht en niet roken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.