Verliefd op een getrouwde man: wat nu?

Als je tussen twee partners in een huwelijk komt, kan dat serieuze emotionele gevolgen hebben voor hun familie.
Verliefd op een getrouwde man: wat nu?
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

De liefde van je leven is iemand die je de stabiliteit en tijd geeft die je verdient. Onder jonge vrouwen is het echter niet ongebruikelijk om verliefd op een getrouwde man te worden. In dit artikel bespreken we wat factoren die een grote invloed op deze situatie kunnen hebben en hoe je uit deze situatie komt.

Het is niet altijd even makkelijk om je hart onder controle te houden. Je gevoelens spelen immers een grote rol in bijna iedere situatie. Je kunt deze controle meestal niet terug krijgen, maar je kunt wel je lot veranderen als je op een slimme manier met je acties omgaat.

Veel vrouwen hebben wel eens een oogje gehad op iemand die al bezet is. Dit gebeurt als je je erg goed voelt als je bij hem in de buurt bent. Dit wordt pas een probleem als je de controle over je wilskracht, zelfvertrouwen en vrijheid kwijt raakt. 

Waarom ben ik verliefd op een getrouwde man?

waarom ben ik verliefd op een getrouwde man

Er zijn verschillende redenen waarom sommige vrouwen zich aangetrokken voelen tot een getrouwde man. Hier volgen een aantal redenen waarom jij in een relatie met een getrouwde man zou kunnen zijn beland:

 • Laag zelfvertrouwen. Je voelt je emotioneel ontmoedigd en hebt weinig motivatie. Je ziet iets ‘speciaals’ in iemand die deze leegte vult.
 • Idealisering. Hij heeft een aantrekkelijke persoonlijkheid, is in veel gevallen een stuk ouder dan jij en heeft al veel grote academische en sociale prestaties neer weten te zetten. Hij is gewoonweg erg succesvol.
 • Medelijden. Woorden als ‘Ik word niet begrepen’, “Mijn huwelijk is een mislukking’ en ‘Als ik jou voor mijn vrouw had ontmoet, dan…’ kunnen voor veel medelijden zorgen. Dit kan ervoor zorgen dat je besluit om deze ‘arme man’ wat meer vreugde in zijn leven te bieden.
 • Verwachtingen. Je hebt geen duidelijk plan voor je leven. Je raakt enthousiast over alle projecten die hij met zich meebrengt terwijl hij de tijd neemt om zijn leven weer op orde te krijgen.
 • Eenzaamheid. Je wilt gezelschap. Misschien heb je kinderen die al uit huis zijn, financiële stabiliteit en slechte ervaringen die ervoor zorgen dat je geen serieuze relatie aan wilt gaan.
 • Persoonlijkheid. Je voelt een adrenalinestoot omdat je iets doet wat je niet zou moeten doen. Je ziet deze relatie als een soort van race waarin jij op de eerste plaats wil komen. De risico’s winden je op.

De consequenties

de consequenties

Als je verliefd bent op een getrouwde man en alles accepteert wat daaraan verbonden is, kan dit tot vervelende situaties leiden.

 • Je komt altijd op de tweede plaats. Je leeft in de schaduw van zijn sociale leven en bent niet betrokken bij de speciale momenten in zijn leven.
 • Jouw tijd wordt verspild. Je ontmoet hem, wordt verliefd, luistert naar zijn vele beloften en moet dan over hem heen komen. Dat is veel tijd die je beter aan iemand anders kunt geven.
 • Jouw vrienden en familie zullen jouw keuze niet snel accepteren. Dit kan ervoor zorgen dat je je eenzaam en geïsoleerd zult voelen. Dit kan tot vele tranen en slapeloze nachten leiden.
 • Als de waarheid naar boven komt, kun je de steun van vrienden en familie kwijtraken. Daarbij kan deze situatie je een slechte reputatie geven.
 • Mensen zullen je zien als relatie-sloper als hij uiteindelijk voor jou kiest. Als hij dan weer overspelig wordt, zul je weten hoe zijn andere vriendin zich voelt. Jij bevond je namelijk ooit in haar situatie.

Verliefd op een getrouwde man: wat nu?

wat je moet doen als je verliefd op een getrouwde man bent

Stel dat je verliefd werd op een getrouwde man. Het is natuurlijk niet mogelijk om de tijd terug te draaien, maar je kunt er wel voor zorgen dat je niet nog meer van je tijd verdoet aan deze vicieuze cirkel.

Momenteel voel je waarschijnlijk veel frustratie, woede, schaamte, leegte, eenzaamheid en isolatie. Hoe los je dit op?

 • Ga goed na hoe je je voelt, waar je leven naartoe gaat en waar jij jezelf over vijf jaar ziet. Is een relatie met een getrouwde man echt wat je voor jezelf wilt?
 • Verbreek het contact met deze man en vermijd plekken waar je hem tegen zou kunnen komen. 
 • Huil tot je geen tranen meer over hebt. Het is beter om alles er nu uit te gooien. Anders krop je deze gevoelens misschien op en heb je voor de rest van je leven last van deze situatie.
 • Praat met vrienden. Je vrienden kunnen je troost bieden en advies geven. Twee weten immers meer dan een. Als het mogelijk is, kun je zelfs professionele hulp proberen te zoeken.
 • Denk aan je persoonlijke doelen en richt je op nieuwe levensprojecten. 
 • Vergroot je vriendenkring. Ga bijvoorbeeld naar meer sociale evenementen en onthoud dat er meer vissen in de zee zwemmen.

Het is de bedoeling dat liefde ons gelukkiger maakt. Als je verliefd op een getrouwde man bent, zal dit echter niet voor meer geluk zorgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.