4 redenen waarom je eenzaam bent

Hoewel we de twee soms kunnen verwarren, zijn alleen zijn en je eenzaam voelen niet hetzelfde. Soms voelen en geloven we dat we alleen zijn terwijl dat eigenlijk niet het geval is. 
4 redenen waarom je eenzaam bent

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je voelt je misschien eenzaam in bepaalde omstandigheden en situaties, waarin je in werkelijkheid niet alleen bent. Als je goed in de spiegel en overal om je heen kijkt, zie je dat je helemaal niet alleen bent.

Wanneer je je eenzaam voelt, kan de leegte het overnemen. Je bent misschien bang om niemand aan je zijde te hebben. Dit kan ertoe leiden dat je je op een manier gedraagt die, in plaats van te helpen, de zaken nog erger maakt.

Daarom zullen we jou vandaag vier redenen laten lezen waarom dit gebeurt.

4 redenen waarom je eenzaam bent

1. Je voelt je eenzaam omdat je alleenstaand bent

Het hebben van een partner lijkt essentieel te zijn in de huidige maatschappij. Als je single bent, zal iedereen je aanmoedigen meer uit te gaan en je leuker aan te kleden… Eigenlijk krijg je ieder denkbaar soort advies om van je status van ‘single’ af te komen.

Maar wat als je echt geen partner wilt? Betekent dit dat je je eenzaam zou voelen? Het antwoord is: ABSOLUUT NIET!

Eenzame vrouw

Als je je eenzaam voelt, komt dat omdat je verkeerde overtuigingen gelooft, zoals:

  • “Ik ben niets zonder een partner.”
  • “Ondertussen word ik er niet jonger op.”
  • “Ik zal voor altijd vrijgezel zijn.”

Je eenzaam voelen omdat je geen partner hebt, leidt ertoe dat je afhankelijk bent van iemand anders om gelukkig te zijn. Daarom zou je moeten leren om gelukkig en vredig te zijn zonder dat iemand aan jouw zijde staat. Je geluk hoeft niet afhankelijk te zijn van andere mensen.

2. Je volgt niet hetzelfde pad als iedereen

Dit hangt sterk samen met het vorige punt: als we niet doen wat iedereen doet, zoals een partner hebben, voelen we ons eenzaam. Niet alleen voel je een gebrek aan steun, maar je voelt je ook onbegrepen.

Je kunt je eenzaam voelen als je niet hetzelfde pad volgt als iedereen, maar dat zou je niet moeten doen! Eigenwaarde en zelfvertrouwen zijn van fundamenteel belang voor een goed gevoel over jezelf.

Alleen op pad

Begin met een schone lei. Het maakt niet uit of je bent geboren in een cultuur of samenleving waar de meerderheid van de mensen op een bepaalde manier handelt. Je moet het leven leiden zoals jij dat wilt met dat wat jou gelukkig maakt, zelfs als het niet overeenkomt met wat andere mensen doen.

3. Jouw vrienden verdwijnen zodra ze een partner hebben

Wat gebeurt er meestal als een vriend of vriendin een nieuwe partner vindt? Nou ja, ze hebben de neiging om van de radar te verdwijnen en hun vrienden te negeren. Totdat de relatie voorbij is, is het erg moeilijk om met ze af te spreken. Dit gebeurt veel vaker dan de meeste mensen zouden willen.

Om dit te doorstaan, vooral als je weinig vrienden hebt, moet je ervoor zorgen dat je doorgaat met dingen doen die je met je vrienden deed. Zelfs wanneer je vrienden er niet bij zijn.

Je kan nog steeds een kopje koffie gaan drinken. Je kan alleen naar de bioscoop gaan. Het is niet nodig om je eenzaam te voelen. Je hebt nog steeds het beste gezelschap: jezelf.

Vrouw in het gras

De samenleving stelt ons vaak voor bepaalde activiteiten met andere mensen te doen. Je kan echter ook in je eentje genieten van allerlei activiteiten. Op deze manier leer je jezelf beter kennen en leer je van het leven te genieten, zonder daarbij afhankelijk te zijn van andere mensen.

Lees meer over dit onderwerp:
Zelfvertrouwen: de sleutel tot geluk

4. Je probeert een leegte te vullen

Als je je eenzaam voelt om één van de bovenstaande redenen, is het meest waarschijnlijke probleem dat je bij andere mensen wilt zijn. Omdat je een ‘leegte’ hebt, omdat er iets ontbreekt. Misschien hebben je ouders je bijvoorbeeld niet veel genegenheid getoond en wil je je geliefd voelen.

Later in het volwassen leven probeer je dan dat gebrek aan genegenheid in te vullen met de aandacht van andere mensen. Als ze dan weer uit je leven verdwijnen, voel je je opnieuw eenzaam. Het is duidelijk dat deze strategie niet werkt.

Als je je eenzaam voelt omdat je andere mensen nodig hebt om die leegte op te vullen die je zelf niet kunt vullen, is het belangrijk om te werken aan het verbeteren van je zelfrespect.

Kalme vijver

Ga naar een professional die je kan helpen om te achterhalen welke dingen je nodig hebt en hoe je jezelf die liefde en genegenheid kunt bieden. Dan hoef je niet afhankelijk te zijn van andere mensen.

Het leren begrijpen hoe je jouw eenzaamheid kunt vermijden, is en blijft een langdurig proces. Het is echter de enige manier om echt gelukkig te zijn zonder afhankelijk te zijn van iemand anders. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.