Je uiterlijk en gezondheid verbeteren met hyaluronan

Een strakke huid, glanzend haar en gezonde gewrichten behouden wordt een uitdaging als je ouder wordt. Hyaluronan kan hier echter bij helpen.
Je uiterlijk en gezondheid verbeteren met hyaluronan
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 23 augustus, 2022

Je lichaam produceert hyaluronan, ook wel bekend als hyaluronzuur, op natuurlijke wijze. Het moet continu geproduceerd worden om de delen van je lichaam die het gebruiken in balans te houden. Als je ouder wordt vermindert deze productie echter.

Gelukkig kun je het ook in de winkel kopen. Er zijn veel schoonheidsproducten die het bevatten, zoals lotions en make-up. Deze polysacharide is niet alleen belangrijk voor je huid. Je gewrichten en botten hebben het ook nodig.

Inwendige en uitwendige voordelen van hyaluronan

Wil je er jong uit blijven zien, dan is hyaluronan je nieuwe beste vriend. Het biedt een combinatie van vele verschillende eigenschappen die je nodig hebt voor een heldere en elastische huid, vrij van vlekken.

1. Ter vermindering van rimpels

Hyaluronan is zeer vochtinbrengend. Samen met de collageen die het produceert zorgt hyaluronan ervoor dat je huid het vocht behoudt dat het nodig heeft om strak te blijven.

Het vormt een beschermend laagje, waardoor je huid beschermd is tegen externe elementen zoals de zon en de wind. Na je 30e moet je mogelijk lotions en crèmes gaan gebruiken die deze voedingsstof bevatten.

2. Tegen acne en vlekken

Hyaluronan is in staat om te helpen om huidcellen te regenereren. Het houdt je vochtniveau in balans en zorgt dat je poriën niet geblokkeerd raken door vettigheid. Dit betekent minder acne en minder ouderdomsvlekken.

Elke dag komen er nieuwe producten met hyaluronan uit die worden getest in schoonheidsproducten over de hele wereld. Het klinkt misschien gek, maar naast dat het goed is voor je huid is het ook goed voor andere lichaamsdelen zoals:

 • ogen
 • lippen
 • tandvlees
 • haren

3. Gezonde ogen

Je ogen blijven gezond met hyaluronan

Hyaluronan heeft veel invloed op je je ogen:

 • het houdt je ogen vochtig
 • ondersteunt het transport van voedingsstoffen
 • werkt als smeermiddel door het glasachtig lichaam heen

Dit is essentieel om goede zicht te behouden, zeker als je een operatie dient te ondergaan. Sterker nog, sommige dokters benadrukken dat je ogen nooit te droog zouden moeten zijn.

4. Om je lippen meer volume te geven

Als je deze moisturizer aanbrengt op je lippen, dan houdt dit ze strak en maakt ze zelfs wat voller. Je kunt vrij gemakkelijk herkennen of een vrouw een behandeling met hyaluronan heeft gebruikt. Haar lippen zullen er dan namelijk erg sensueel uitzien. Het werkt maar tijdelijk maar is wel een zeer veilige manier om volle lippen te krijgen.

5. Ter versterking van je tandvlees

Hyaluronan versterkt je gewrichtsbanden en maakt dat je tandvlees in staat is en blijft om je tanden te ondersteunen. Het hydrateert het bindweefsel en maakt daardoor de verbinding tussen je tanden en je kaakbot sterker. Met andere woorden, hyaluronan is essentieel voor een gezonde mond.

6. Als haarversterkend middel

Dit bijzondere voedingsmiddel zal je haren revitaliseren. Het verbetert gespleten puntjes en maakt je haar daardoor stralend en erg sterk. Je vind het dan ook terug in allerlei producten die bedoeld zijn om vocht in te brengen en beschadigd haar te repareren.

7. Voor je botten en gewrichten

Botten en gewrichten hebben er baat bij

Wil je je botten echt beschermen, dan kun je niet zonder een gel-achtige beschermlaag. De gewrichten in je lichaam hebben dit nodig zoals:

 • enkels
 • knieën
 • ellebogen

Daarom raden wij atleten ten slotte sterk aan om hyaluronan te gebruiken. Het helpt wrijving te verminderen en stelt je in staat te bewegen met minder pijn of risico op blessures.

Sommige sporten kunnen het risico op artrose verhogen. Hyaluronan kan helpen dit tegen te gaan. Zowel oudere mensen als atleten doen er daarom goed aan dit te gebruiken om hun gewrichten te smeren.

Al met al is hyaluronan essentieel voor een goed werkend lichaam. Wil je jouw lichaam jong en gezond houden, dan moet je dit product hebben. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Sudha, P. N., & Rose, M. H. (2014). Beneficial effects of hyaluronic acid. In Advances in Food and Nutrition Research (Vol. 72, pp. 137–176). Academic Press Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-800269-8.00009-9
 • Papakonstantinou E, Roth M, Karakiulakis G. Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. Dermatoendocrinol. 2012;4(3):253–258. doi:10.4161/derm.21923
 • Bukhari, S. N. A., Roswandi, N. L., Waqas, M., Habib, H., Hussain, F., Khan, S., … Hussain, Z. (2018, December 1). Hyaluronic acid, a promising skin rejuvenating biomedicine: A review of recent updates and pre-clinical and clinical investigations on cosmetic and nutricosmetic effects. International Journal of Biological Macromolecules. Elsevier B.V. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2018.09.188
 • Troiano, P., & Monaco, G. (2008). Effect of hypotonic 0.4% hyaluronic acid drops in dry eye patients: A cross-over study. Cornea, 27(10), 1126–1130. https://doi.org/10.1097/ICO.0b013e318180e55c
 • Yazdanparast T, Samadi A, Hasanzadeh H, Nasrollahi SA, Firooz A, Kashani MN. Assessment of the Efficacy and Safety of Hyaluronic Acid Gel Injection in the Restoration of Fullness of the Upper Lips. J Cutan Aesthet Surg. 2017;10(2):101–105. doi:10.4103/JCAS.JCAS_115_16
 • Dahiya P, Kamal R. Hyaluronic Acid: a boon in periodontal therapy. N Am J Med Sci. 2013;5(5):309–315. doi:10.4103/1947-2714.112473

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.