Tijdens de zwangerschap blaasontsteking behandelen

Als je tijdens je zwangerschap denkt dat je een blaasontsteking hebt, dan dien je je arts te raadplegen. Er zijn enkele natuurlijke remedies die het kunnen helpen voorkomen of aan de behandeling kunnen bijdragen, maar ze kunnen het antibioticum niet vervangen.
Tijdens de zwangerschap blaasontsteking behandelen

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Een blaasontsteking tijdens de zwangerschap komt veel voor, aangezien de anatomische kenmerken van een zwangere vrouw deze urineweginfectie bevorderen. Specialisten schatten (Spaanse link) dat tussen de 5% en 10% van de zwangere vrouwen het krijgt.

Dit komt doordat de toename van de omvang van de baarmoeder tot een samengedrukte blaas leidt. Dit bevordert het vasthouden van vloeistoffen en daarmee de ontwikkeling van ziekteverwekkers. Als de aanwezigheid van glucose in de urine gelijktijdig toeneemt, dan groeien bacteriën met meer substraat.

Wat zijn de tekenen en symptomen van een blaasontsteking?

Een blaasontsteking tijdens de zwangerschap veroorzaakt dezelfde symptomen als de ziekte bij vrouwen die niet zwanger zijn. De meest karakteristieke manifestatie is een branderig gevoel tijdens het urineren een die de getroffenen als brandend, pijn, irritatie of ongemak omschrijven.

Het is ook heel gebruikelijk om een symptoom te hebben dat als pollakisurie bekend staat, dat bestaat uit heel vaak, maar in kleine hoeveelheden urineren. Slechts in een aantal gevallen treedt polyurie op, wat een toename van het urinevolume is.

Op dezelfde manier is het gebruikelijk dat een blaasontsteking tijdens de zwangerschap nycturie veroorzaakt (Spaanse link) of een onuitstelbare behoefte om na het naar bed gaan te moeten plassen. Veel vrouwen met dit probleem geven ook aan dat ze direct daarna willen urineren, maar zonder het ook echt te kunnen.

Huismiddeltjes voor een blaasontsteking tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouw drinkt water

Een blaasontsteking tijdens de zwangerschap moet worden behandeld zodra deze wordt ontdekt. Alle urineweginfecties kunnen namelijk gevaarlijk voor de foetus zijn. Naast het bezoeken van een arts en het volgen van hun aanwijzingen, zijn er verschillende huismiddeltjes die nuttig kunnen zijn.

Verhoog de vloeistofinname

Een studie gepubliceerd in JAMA Internal Medicine (Engelse link) en uitgevoerd in de Verenigde Staten geeft aan dat een verhoogde dagelijkse vochtinname het risico op een terugkerende blaasontsteking met wel 50% kan verminderen. Artsen raden aan om tussen de twee en drie liter water per dag te drinken om de afgifte van gifstoffen te versnellen.

Hydratatie is altijd een relevant aspect, maar vooral tijdens de maanden van een zwangerschap. Als de vrouw in warme klimaten leeft of in de zomer een groot deel van de zwangerschap doormaakt, dan is het essentieel dat ze voldoende water drinkt!

Vaak plassen

Door de nieren actief te houden en de blaas regelmatig te legen, wordt een blaasontsteking tijdens de zwangerschap voorkomen. Dit komt omdat als resterende urine zich ophoopt door niet volledig te legen, het risico op infectie door bacteriële besmetting toeneemt.

De urine mag in geen geval vastgehouden worden. Een extreme vorm van deze aandoening is acute zwangerschapsretentie, een situatie waarin de uitstroom van vocht naar buiten wordt geblokkeerd.

Probiotica nemen

Talrijke onderzoeken (Spaanse link) hebben aangetoond dat probiotica die lactobacillen bevatten, effectief zijn bij het opnieuw bevolken van vaginale flora. Dit stabiliseert de microbiota en voorkomt de ontwikkeling van ziekteverwekkers zoals:

Dit voorkomt het ontstaan van een blaasontsteking tijdens de zwangerschap. Het is het beste om ze bij de eerste behandeling met antibiotica in te nemen en ze daarna regelmatig te blijven innemen om terugval te voorkomen.

Drink cranberrysap

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond (Spaanse link) dat cranberry’s samentrekkende en ontsmettende eigenschappen hebben. Ze zijn een geschikte keuze om een blaasontsteking tijdens de zwangerschap te voorkomen, omdat ze voorkomen dat bacteriën zich aan de wanden van de urinewegen hechten.

De meest aan te raden methode is om een half kopje cranberry’s vloeibaar te maken in een blender en te mengen met water. Drink dit sap vervolgens ‘s ochtends gedurende 10 dagen. Tegenwoordig is het mogelijk om zelfs commerciële sapjes op de markt te vinden.

Misschien ook interessant om te lezen:
De gezondheidsvoordelen van cranberry’s

Verhoog de inname van vitamine C

Er zijn niet genoeg onderzoeken naar de effectiviteit van vitamine C bij het voorkomen of behandelen van urineweginfecties. Een aantal onderzoekers wijst er echter op (Spaanse link) dat deze stof aan de verzuring van de urine bijdraagt en dat dit op zijn beurt mensen met dit probleem zou helpen.

Het verbruik bij een gezonde volwassene moet tussen de 75 en 90 milligram per dag liggen. Bij degenen met een blaasontsteking is de indicatie groter, maar het is aan de arts om te bepalen.

Hoe een blaasontsteking tijdens de zwangerschap te voorkomen

De beste manier om een blaasontsteking tijdens de zwangerschap te voorkomen, is door de nieren actief te houden, een goed dieet te volgen en de juiste hygiënemaatregelen toe te passen. Het is altijd het beste om te proberen te voorkomen dat een blaasontsteking optreedt dan om toevlucht tot antibiotica te nemen.

Hygiënische maatregelen

Het is belangrijk om het genitale gebied na het urineren goed schoon te maken. Het moet van voor naar achteren worden gedaan om te voorkomen dat resterende ontlasting de vagina binnendringt. Het is ook raadzaam om katoenen ondergoed te gebruiken dat niet te strak zit. Het is ook het beste om voor en na het vrijen te plassen.

Eten en drinken

Overdag voldoende water drinken en je blaas volledig ledigen telkens wanneer je de aandrang voelt om te plassen, zijn eenvoudige preventiemaatregelen. Het doel is om de nieren actief te houden en urineresten te voorkomen.

Aan de andere kant zal het vermijden van suikerrijke en alcoholische dranken de factoren verminderen die bacteriële kolonisatie bevorderen. Op dezelfde manier raden we je aan om niet regelmatig gekruid, vet of gefrituurd voedsel te eten. Verhoog in plaats daarvan de aanwezigheid van waterrijke groenten en rood fruit, zoals cranberry’s.

Monitoring van de evolutie van een blaasontsteking tijdens de zwangerschap

Als de pijn of het branderige gevoel bij het urineren na een infectie begint te verdwijnen, dan is dat een verbetering. Als daarentegen het ongemak toeneemt, de frequentie van urineren toeneemt en de urine er vreemd uitziet, dan betekent dit dat de toestand is verslechterd. De arts moet hiervan zo snel mogelijk op de hoogte worden gebracht.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hooton, T. M. (2018, 1 noviembre). Effect of Increased Daily Water Intake in Premenopausal Women With Recurrent Urinary Tract Infections: A Randomized Clinical Trial. Urology | JAMA Internal Medicine | JAMA Network. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2705079
  • Mulero, Lorena Amador, et al. “Efectividad de la ingestión de arándano rojo sobre las infecciones del tracto urinario en embarazadas.” Matronas profesión 2 (2014): 50-55.
  • Jiménez-Pacheco, A., & Jiménez-Pacheco, A. (2013). El uso de probióticos como alternativa en la prevención de las infecciones urinarias recurrentes en mujeres. Revista médica de Chile, 141(6), 809-810.
  • Martínez, E., Osorio, J., Delgado, J., Esparza, G. E., Motoa, G., Blanco, V. M., … & Ospina, W. (2013). Infecciones del tracto urinario bajo en adultos y embarazadas: consenso para el manejo empírico. Infectio, 17(3), 122-135.
  • García Hurtado, Kely Deyanira. Prevalencia de infecciones de vías urinarias en el embarazo. BS thesis. JIPIJAPA-UNESUM, 2019.
  • Martínez, Jesús Francisco Hernández, et al. “Efecto del embarazo en la prevalencia de vejiga hiperactiva.” Anales Médicos de la Asociación Médica del Centro Médico ABC 57.4 (2012): 276-279.
  • Kanashiro, A., et al. “Retención de orina en el embarazo y el postparto.” Departamento de servicios médicos-Dirección: Vacante (asume: H. Isábal) (2013): 121.
  • Osorio, María José Alonso. “Cistitis, una infección de alta incidencia.” El farmacéutico: profesión y cultura 576 (2019): 21-26.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.