Thuisonderwijs of homeschooling: wat je moet weten

Homeschooling of thuisonderwijs heeft zowel voor- als tegenstanders. Sommigen denken dat het een effectief alternatief is om betere mensen op te voeden. Anderen menen dat het een "zeepbel" kan worden tegenover de werkelijkheid. Wie heeft er gelijk? Lees hier meer.
Thuisonderwijs of homeschooling: wat je moet weten
Elena Sanz

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 11 januari, 2024

Thuisonderwijs, Homeschooling, of onderwijs aan huis, is een trend die, zoals de naam al zegt, te maken heeft met het thuis onderwijzen van kinderen. Terwijl deze trend in sommige landen goed geworteld is, is het in andere landen, waar het op wettelijke belemmeringen stuit, nog een heel nieuw idee.

Deze trend ontstond in de Verenigde Staten in de jaren zeventig. Het werd gepromoot door de pedagoog en schrijver John Holt, die de effectiviteit van het traditionele onderwijs in twijfel trok. De homeschooling-trend verspreidde zich later naar Europa en andere landen.

Met de 2020 crisis in de wereld won het principe van thuisonderwijs aan kracht. Hoewel het tegenwoordig geen gangbare vorm van onderwijs is, wijst alles erop dat het een gestaag groeiende beweging is.

Thuisonderwijs

thuisonderwijs is een onderwijsoptie waarbij sommige mensen besluiten hun kinderen thuis op te voeden, buiten het traditionele onderwijssysteem (Spaanse link) om. Ze gebruiken hun eigen methodologie en pedagogie en ontwerpen hun eigen leerplan.

Deze beweging is vooral ontstaan vanwege morele en religieuze kwesties. Sommige families van specifieke religieuze denominaties met bepaalde overtuigingen geloofden dat traditionele scholen de waarden van hun familie of gemeenschap niet bevorderden. Om die reden verkregen ze via wettelijke kanalen het recht om hun kinderen thuis te onderwijzen.

Veel van de voorstanders van deze trend geloven dat de juiste leeftijd voor een kind om in openbare scholen te worden opgenomen 16 jaar is. Op die leeftijd hebben ze thuis al een basis gekregen die hen, naar de mening van degenen die voor dit alternatief kiezen, meer criteria geeft om de realiteit van openbare scholen te overwinnen.

Er is geen specifieke methode om thuisonderwijs of onderwijs aan huis te implementeren. Ouders zijn vrij om te beslissen hoe ze hun kinderen willen onderwijzen. Soms kiezen ze voor een onderwijs dat volledig is aangepast aan de interesses en het ritme van het kind; andere keren kiezen ze voor een meer gestandaardiseerd onderwijs.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
De voor- en nadelen van virtueel onderwijs

De kenmerken en voordelen van thuisonderwijs

Blij kind

Thuisonderwijs is uiteindelijk een streven naar gepersonaliseerd onderwijs (Spaanse link). In het algemeen bevordert het de autonomie van kinderen in hun onderwijsproces en streeft het ernaar dat kinderen gemotiveerd worden door hun intrinsieke leerbehoeften.

Het is ook een alternatief dat meer nadruk wil leggen op waarden. Het doel is niet alleen om de cognitieve functies van kinderen te stimuleren, maar ook om goede mensen te vormen. De promotors van deze stroming beweren dat het ook een grotere liefde voor kennis ontwikkelt.

Aan de andere kant wordt van homeschoolers, of leerlingen die kiezen voor thuisonderwijs of thuisopvoeding, gezegd dat ze een nauwere band met hun familie bereiken. In veel gevallen wordt het beschouwd als een gezamenlijk leerproces dat het hele gezin ten goede komt. Natuurlijk vereist het veel toewijding van de ouders.

Hoe gaat thuisonderwijs in zijn werk?

Voor ouders is thuisonderwijs een grote uitdaging. Ze moeten de dingen zo organiseren dat het thuisleven het leren van hun kinderen niet beïnvloedt, en omgekeerd. De grootste moeilijkheid ligt in het scheppen van de juiste voorwaarden om het proces in werkelijkheid efficiënt te laten verlopen.

De aspecten waarmee rekening moet worden gehouden om deze onderwijsmodaliteit te implementeren zijn hieronder verder uitgewerkt.

Er moet een routine zijn

Routines brengen orde, maar ook veiligheid en vertrouwen. Daarom is het heel belangrijk om dagelijkse gewoonten vast te stellen en de tijd te structureren op basis van de uit te voeren activiteiten. Enkele acties die dit vergemakkelijken zijn de volgende:

  • Ontwikkel een weekkalender die zichtbaar en duidelijk is voor de kinderen.
  • Probeer zoveel mogelijk aan te sluiten bij de reguliere schoolkalender van de stad of het land.
  • Plan het hele schooljaar vanaf het begin.
  • Trek tijd uit voor pauzes.

Het is belangrijk op te merken dat sommige gezinnen zullen besluiten geen routines te hebben of ze heel flexibel te maken. Dit is volkomen geldig bij thuisonderwijs, zolang het doel van het niet invoeren van stabiele gewoonten maar duidelijk is.

Structureer het leerproces

Voor welke methodiek ook wordt gekozen, het beste is om de lessen te plannen en ze te geven volgens enkele pedagogische criteria. Idealiter wordt dit aangepast aan de behoeften, mogelijkheden en interesses van de kinderen.

Zorg voor onderhoudende inhoud

Het is het beste om manieren te vinden om de inhoud interessant en leuk te maken voor het kind. Homeschooling of thuisonderwijs leent zich in dit opzicht rijker, omdat het niet onderhevig is aan de moeilijkheid om een groot aantal verschillende leerlingen te moeten begeleiden, zoals op school gebeurt.

Blijf zeer georganiseerd

Een van de sleutels tot thuisonderwijs is organisatie. Als er niet genoeg orde is, zowel wat betreft ideeën, methoden en ontwikkeling van activiteiten, bestaat het risico dat kinderen zich verward voelen of niet profiteren van het onderwijs. Ze kunnen ook gedemotiveerd raken.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
De KiVa-methode voor pesten en treiteren op school

Het leerplan

Lerend kind
Thuisonderwijs stelt ouders voor grote uitdagingen, die hun gezinsleven moeten combineren met hun onderwijsleven.

Een van de cruciale aspecten van thuisonderwijs is wat de kinderen te leren krijgen en in welke volgorde. Het is noodzakelijk een leerplan op te stellen. Dit omvat de leerinhoud, de methodologie, de doelstellingen bij de ontwikkeling van vaardigheden en bekwaamheden, en de evaluatie van het proces.

De juiste manier om het leerplan te ontwikkelen is rekening te houden met de volgende aspecten:

  • Het stellen van doelen. Dit omvat een algemene onderwijsdoelstelling, evenals specifieke doelstellingen voor elk te onderwijzen onderwerp. De ouders of verzorgers moeten de vraag beantwoorden: wat wordt er van het kind verwacht?
  • Onderwerpen. Het is noodzakelijk de te onderwijzen onderwerpen zorgvuldig te definiëren. Het is het beste als ze, althans in de basis, overeenkomen met wat andere kinderen op een traditionele school zouden leren.
  • Verdeel de onderwerpen. Elk vak heeft een bepaalde inhoud. Het beste is om ze te specificeren en ze te rangschikken in volgorde van complexiteit, van kleiner naar groter.
  • Stel cycli op. Het is gebruikelijk om de inhouden te organiseren door middel van cycli – dat wil zeggen, er een begin en een eind voor vast te stellen. Met welke inhoud begint de training in bijvoorbeeld grammatica? Waarmee eindigt hij?
  • Definieer hulpmiddelen en materialen. Dit bestaat uit het vaststellen van de boeken, video’s, spelletjes en andere activiteiten die gebruikt zullen worden om het leren over te brengen.
  • Maak een evaluatieplan. Het is noodzakelijk om het leren periodiek te evalueren om na te gaan of de doelstellingen zijn bereikt of niet.

Wel moet gezegd worden dat er nog een vraag is over de toegang tot ruimtes zoals laboratoria, die thuis moeilijk op te zetten zijn.

Evalueer of je echt mee wilt doen met deze trend

Thuisonderwijs is een controversiële aanpak die in de meeste landen niet legaal of gereguleerd is. Veel deskundigen geloven dat het ontnemen van interactie met leeftijdsgenoten op school contraproductief is voor hun psychosociale ontwikkeling.

Een alternatief voor thuisonderwijs is een vorm van opleiding die je “hybride” leren zou kunnen noemen. Hierbij wordt schoolbezoek gecombineerd met thuisonderwijs. Het is een meer flexibele aanpak en een die het beste uit beide werelden kan halen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Zúñiga Meléndez, A., Leiton de Sulia, R., & Naranjo Rodríguez, J. A. (2014). Del sistema educativo tradicional hacia la formación por competencias: Una mirada a los procesos de enseñanza aprendizaje de las ciencias en la educación secundaria de Mendoza Argentina y San José de Costa Rica.
  • Pérez Guerrero, J., & Ahedo Ruiz, J. (2020). La educación personalizada según García Hoz. Revista complutense de educación.
  • Avalos-Obregón, M. L., Avalos-Obregón, M. D., & del Pozo, F. C. (2018). Homeschooling una alternativa en educación. Polo del conocimiento, 3(10), 205-222.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.