5 tekenen dat je klaar bent om een nieuwe relatie te beginnen

Om uit te vinden of je klaar bent voor een nieuwe relatie, analyseer je hoe je je voelt en hoe je je verleden verwerkt hebt. Hier zijn wat aanwijzingen.
5 tekenen dat je klaar bent om een nieuwe relatie te beginnen
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 18 september, 2022

Je wagen aan een nieuwe romance na een breuk kan in gelijke delen opwinding en duizeligheid opwekken. Het is niet altijd gemakkelijk om te bepalen wanneer het juiste moment gekomen is en, om verschillende redenen, kunnen we ons overhaast in deze beslissing storten, waardoor we onszelf en de ander kwetsen. Daarom willen we met je enkele tekenen delen dat je klaar bent om een nieuwe relatie te beginnen.

Het is waar dat iedereen anders is en een variabele tijd nodig kan hebben om te herstellen en zijn liefdesleven weer op te nemen. Zelfs het soort relatie dat we beleefd hebben en de manier waarop de breuk verlopen is, zijn bepalend.

Er zijn er die emotioneel gescheiden zijn lang voor ze dat fysiek deden, en ze zullen al een deel van de weg daarheen zijn. Toch zijn er bepaalde tekenen die aanwezig moeten zijn voor je aan een terugkeer in de datingwereld denkt.

Hoe weet je dat je klaar bent om een nieuwe relatie te beginnen?

Het is belangrijk er zeker van te zijn dat we geheeld zijn voor we een nieuwe relatie beginnen. Anders kunnen we bij de nieuwe partner valse illusies en verwachtingen wekken en hem of haar kwetsen.

Maar we kunnen ons zelfs in een spiraal van verwarring en geforceerde ontmoetingen storten die ons verdriet en angst alleen maar doen toenemen. Dus waar moeten we op letten? Let goed op!

1. Je bent klaar om een nieuwe relatie te beginnen als je je rouwproces hebt afgewerkt

Vrouw kijkt naar haar mobieltje
Rouwen is nodig bij ex-partners. Niet langer op de ander wachten of wrok overwonnen hebben zijn goede tekenen.

Hoewel velen zich vastklampen aan het populaire gezegde “de ene spijker trekt de andere spijker eruit,” is dit niet de manier om te werk te gaan. Het is essentieel om het rouwproces af te werken, om onszelf toe te staan het verlies te voelen en het verdriet, de woede en andere negatieve emoties die ermee gepaard gaan te ervaren.

We moeten deze fase in ons leven integreren en accepteren dat hij voorbij is, om de cyclus te sluiten en plaats te maken voor iets nieuws.

Het rouwproces kan een paar maanden tot een paar jaar duren. We zullen echter weten dat het afgesloten is als we geen angst of wanhoop meer voelen als we aan onze ex-partner denken of aan wat we hebben meegemaakt.

Als verdriet ons niet meer overvalt en we geen verlangen meer hebben om de oude relatie te hervatten, zullen we weten dat we er klaar voor zijn. In feite als er geen wrok of boosheid meer is.

We denken dat je dit artikel ook met plezier zult lezen:
Een relatie herstellen die eindigde maar wel toekomst had

2. Je bent volwassen geworden en hebt er leerpunten uitgehaald

Veel mensen komen uit een relatie om te beseffen dat deze nieuwe band die ze zijn aangegaan lijkt op de vorige. Patronen worden herhaald, er worden soortgelijke mensen gekozen, en dezelfde problemen en moeilijkheden worden ondervonden. Dit gebeurt als we niet de tijd nemen om na te denken over wat we ervaren hebben, om introspectie te plegen en ervan te leren.

Vraag je, voor je aan een nieuwe relatie begint, af wat er in de vorige mis ging. Het gaat er niet om schuldigen te zoeken. Het draait om ons bewust te maken van de verantwoordelijkheid om voortaan iets beters te kunnen opbouwen.

Misschien koos je je vorige partner uit gebrek, gaf je jezelf in overdaad en liet je je individualiteit varen. Of integendeel, misschien was je te koud, veeleisend of controlerend. Zelfs als de breuk het gevolg was van ontrouw aan de andere kant, kunnen er waardevolle lessen uit geleerd worden.

Sla deze stap niet over. De kwaliteit van je volgende banden zal afhangen van de conclusies die je trekt.

3. Je bent klaar om een nieuwe relatie te beginnen als je eenzaamheid aanvaardt en ervan geniet

Angst voor eenzaamheid is een van de belangrijkste redenen die ons ertoe brengen relaties te beginnen als we er nog niet klaar voor zijn. Daarom is het heel handig om de tijd te nemen om voor jezelf te zorgen, zelfzorg te beoefenen en een leven op te bouwen dat ons behaagt en vervult, zonder dat er iemand anders bij hoeft te komen om er zin aan te geven.

Als je je prettig voelt in eenzaamheid, als je je eenzaamheid aanvaardt en omarmt, als je niet bang bent dat het nog lang zal duren, omdat je je niet incompleet voelt, zul je weten dat je klaar bent om je geluk met iemand anders te delen. Omgekeerd, als je bang bent om alleen, ongemakkelijk, leeg, of onaanvaardbaar te zijn, kun je je aan iemand vastklampen zonder dat hij of zij geschikt voor je is.

4. Je hebt je wonden geheeld en je angsten bestreden

Vrouw omhelst zichzelf
Ons niveau van eigenwaarde in ogenschouw nemen is de sleutel. Zo zullen we weten wat de aanhoudende gevolgen van de breuk zijn.

Een relatiebreuk houdt niet alleen in dat je over de afwezigheid van de ander heen komt. Het gaat er ook om dat je omgaat met het effect dat die relatie en het einde ervan op ons hebben gehad. Het is mogelijk dat ons gevoel van eigenwaarde beschadigd is, dat we ons breekbaar, ontoereikend of waardeloos voelen.

We kunnen bepaalde angsten ontwikkeld hebben. Bijvoorbeeld de angst om in volgende relaties bedrogen, mishandeld of nietig verklaard te worden, zoals in deze relatie gebeurde. We kunnen zelfs enkele disfunctionele overtuigingen hebben opgewekt, zoals “alle mensen zijn ontrouw en leugenaars” of “liefde impliceert lijden en opoffering.”

Al deze emotionele rugzak zal een last zijn om een nieuwe gezonde en bevredigende relatie te kunnen beginnen. En het kan leiden tot zelfsabotage (Engelse link).

Daarom moeten we eerst het gewicht loslaten. Ga je overheersende gedachten en emoties na en je zult beseffen of dit bij jou het geval is.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
8 vragen die je moet stellen voordat je aan een nieuwe relatie begint

5. Je weet wat je wilt

Zorg er ten slotte voor dat je weet wat je wilt, voordat je aan een nieuwe relatie begint. Soms hebben we onbewust de neiging mensen te zoeken die op onze ex-partner lijken of juist lijnrecht tegenover elkaar staan.

In werkelijkheid moeten we even de tijd nemen om na te denken. Onder andere over wat onze behoeften en prioriteiten zijn in een relatie. Wat zoeken we en wat zijn we bereid te bieden? Met dit in gedachten zal het ons veel gemakkelijker vallen onze banden te laten bloeien.

Je kunt een nieuwe relatie beginnen als je er klaar voor bent, niet als je alleen bent

Kortom, alleen-zijn is niet de enige reden die ons moet motiveren om een nieuwe partner te zoeken. Integendeel, het is belangrijk dat we een proces van genezing en bezinning doormaken, dat we herstellen en opnieuw contact maken voor we ons met iemand anders gaan delen.

Wacht tot je er klaar voor bent. Zo voorkom je ongemakkelijke en pijnlijke momenten die kunnen ontstaan als je je haast.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Peel, R., Caltabiano, N., Buckby, B., & McBain, K. (2019). Defining romantic self-sabotage: a thematic analysis of interviews with practising psychologists. Journal of Relationships Research10, e16, 1-9.
  • Morales, J. (2019). Proceso de duelo por ruptura de pareja. Ingenio Social8(VIII). Recuperado a partir de http://revistas.unachi.ac.pa/index.php/ingeniosocial/article/view/362
  • Verdesoto, J., Villacís, M. y Franco, X. (2019). Impacto emocional de la infidelidad en las relaciones de pareja. Importancia de su conocimiento para el psicólogo clínico. Opuntia Brava, 11(4), 349-361. Recuperado de http://200.14.53.83/index.php/opuntiabrava/article/view/883.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.