Rita Simons en haar hysterectomie: wanneer is deze operatie noodzakelijk?

De beslissing om een ​​radicale hysterectomie te ondergaan is niet gemakkelijk. Rita Simons koos voor deze ingreep na jaren van medische behandelingen zonder gunstig resultaat.
Rita Simons en haar hysterectomie: wanneer is deze operatie noodzakelijk?
Leonardo Biolatto

Geschreven en geverifieerd door de arts Leonardo Biolatto.

Laatste update: 07 april, 2023

Rita Simons, 45, koos voor een radicale hysterectomie om een einde te maken aan haar menstruatiecyclusproblemen. De actrice van een van de langstlopende soapseries op de Britse televisie, EastEnders, was openhartig over haar gezondheidsproblemen.

Volgens haar verklaringen stond de herhaling van de pijnlijke en overvloedige menstruatie haar niet toe een normaal leven te leiden. Zelfs niet in de professionele sfeer. Ze moest vaak verplichtingen, afspraken en interviews afzeggen omdat ze zich niet goed voelde.

Hoewel ze meer conservatieve behandelingen probeerde, gebaseerd op hormoonmedicatie, faalden die. Daarom besloten ze in overleg met haar huisarts dat het verwijderen van de baarmoeder en de eierstokken de enige oplossing was.

De radicale hysterectomie van Rita Simons heeft precieze indicaties en is voorbehouden aan sommige patiënten. We analyseren wanneer zo’n operatie zinvol is en waarom.

Wat is een hysterectomie?

Een hysterectomie is een ingrijpende operatie waarbij de arts de baarmoeder uit het lichaam van de vrouw verwijdert. Het is een onomkeerbare ingreep die functioneert als definitieve behandeling voor verschillende aandoeningen.

De chirurg kan alleen de baarmoeder van de baarmoeder verwijderen en de baarmoederhals laten zitten, of ook de baarmoederhals verwijderen. Ook kan men ervoor kiezen om in dezelfde procedure de eileiders en eierstokken te verwijderen.

Rita Simons koos voor een radicale hysterectomie met een salpingo-oophorectomie, maar alle beschikbare soorten van deze operatie zijn volgens de Cleveland Clinic (Engelse link) als volgt:

  • Supracervicaal. De arts verwijdert de baarmoeder, waarbij de baarmoederhals in de vrouw blijft.
  • Totaal. De arts verwijdert de hele baarmoeder met de baarmoederhals.
  • Met salpingo-oophorectomie. Hierbij verwijdert de arts ook de eileiders en eierstokken bij de verwijdering van de baarmoeder. Soms is het unilateraal – als de anatomische structuren slechts aan één kant worden gelaten – of bilateraal als alles wordt verwijderd.
  • Radicaal. De meest totale vorm van deze operatie is die waarbij de arts de baarmoeder, baarmoederhals, eileiders, eierstokken, een deel van de vagina en de lymfeklieren in het gebied verwijdert. Hoewel de belangrijkste indicatie ervan lokaal gevorderde gynaecologische kanker is, kan ze ook worden uitgevoerd in klinische gevallen die verband houden met de menstruatiecyclus, mits de patiënt in de toekomst geen zwangerschap meer wenst.

Hysterectomie in het kader van zware menstruatiecycli

Vrouw met menstruatiekrampen
De verschillende soorten operaties zijn gebaseerd op de anatomische structuur van het vrouwelijke voortplantingssysteem. En ze zijn beschikbaar voor verschillende aandoeningen.

Sommige vrouwen hebben pijnlijke menstruatiecycli met zware bloedingen. Dit noemt men vaak zware menstruatiebloeding (HMB) (Engelse link). Er zijn verschillende situaties die ze verklaren en ook de presentatievorm is variabel. Soms wordt een specifieke oorzaak vastgesteld (Engelse link), zoals ovariële cysten of endometriose, maar er zijn ook patiënten zonder specifieke diagnose.

Naar schatting (Engelse link) 27,2% van de Europese vrouwen heeft symptomen die passen bij HMB. Onder hen lijdt meer dan de helft aan bloedarmoede in verband met overvloedig ijzerverlies door bloedingen tijdens de cyclus.

Toch blijft het, ondanks de hoge prevalentie, een ondergediagnosticeerde klinische aandoening. Het wordt vaak onderschat bij consulten, en er worden behandelingen voorgeschreven die geen goede resultaten opleveren. Dit verlengt het lijden van vrouwen, die hun dagelijkse kwaliteit van leven aangetast zien.

Beschikbare behandelingen

De International Federation of Gynecology and Obstetrics (FIGO) heeft een classificatie ontwikkeld (Engelse link) van de oorzaken van HMB om behandelprotocollen beter te organiseren. Aan de hand van de onderliggende diagnose wordt dus voor elke patiënt een aanpak voorgesteld. Hieronder zullen we bespreken hoe artsen de verschillende oorzaken van het probleem  behandelen.

Baarmoederpoliepen

De aanwezigheid van poliepen in de baarmoeder rechtvaardigt verwijdering met minimaal invasieve technieken. Een hysterectomie is meestal niet nodig.

Adenomyose en leiomyomen

Afhankelijk van de grootte van deze goedaardige tumoren en de symptomen van de patiënt kan gekozen worden voor hysterectomie, zoals in het geval van Rita Simons. Het nemen van medicijnen is niet altijd voldoende om het volume van het extra weefsel dat in het orgaan is gegroeid te verminderen.

Kwaadaardige tumoren

Dit is de belangrijkste indicatie voor hysterectomie als de kanker lokaal, vanuit de baarmoederhals, is voortgeschreden en andere weefsels heeft overgenomen, waaronder mogelijk ook de lymfeklieren in de regio.

Coagulopathie

Vrouwen met stollingsstoornissen krijgen medicijnen van hematologen die proberen het bloedprobleem dat tot zware bloedingen leidt op te lossen.

Ovulatoire disfunctie

Een hormonale verstoring is in staat om de hoeveelheid en het ritme van de menstruatiebloeding te veranderen. Als de stof in abnormale proporties in het bloed aanwezig is, schrijft de arts een therapie met synthetische hormonen voor.

Problemen met het baarmoederslijmvlies

Voor endometriose en andere verwante aandoeningen is de aanbeveling om het geval te individualiseren (Engelse link). Sommige vrouwen reageren goed op een medicatieplan, zonder chirurgisch ingrijpen, terwijl anderen pas een oplossing vinden als de baarmoeder chirurgisch is verwijderd.

Gevallen van ongediagnosticeerde HMB zijn het meest gecompliceerd.

Bij afwezigheid van veranderde hormonale uitslagen of veranderingen in de anatomie van de baarmoeder of eierstokken is de situatie complex. Vrouwen kunnen met hun arts de optie van radicale hysterectomie bespreken als ze aan bepaalde criteria voldoen, zoals ouder zijn dan 40, conservatieve benaderingen hebben geprobeerd en geen zwangerschap wensen.

Wie moet de optie van een hysterectomie evalueren?

Vrouw met buikpijn
Pijnlijke menstruatiecycli vereisen een diagnose, omdat ze de oorzaak zijn van veranderingen in de routine.

Volgens deskundigen (Engelse link) op dit gebied wordt een hysterectomie voorgesteld voor vrouwen die zware menstruatiebloedingen hebben, zonder gediagnosticeerde kwaadaardige pathologie, en die al met weinig succes conservatieve behandelingen hebben geprobeerd. Als prioriteit moeten ze ook voldoen aan de eis dat ze geen toekomstige zwangerschap wensen.

Rita Simons en haar radicale hysterectomie werd, voor zover bekend, in deze context ingekaderd. Op 45-jarige leeftijd en met een lange geschiedenis van problemen door HMB, was ze kandidaat voor de operatie.

De operatie heeft vrij effectieve resultaten. Een jaar na de operatie registreren de meeste vrouwen een verbetering  (Engelse link) in de beleving van hun levenskwaliteit.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Als je last hebt van zware en pijnlijke menstruatiebloedingen, dan moet je een arts raadplegen. Eerst moet de arts onderzoek doen naar de oorzaak van de abnormale cycli.

Als die is vastgesteld, zal de specialist behandelingsalternatieven voorstellen. Hysterectomie is niet de eerste optie, omdat medicijnen en andere minder invasieve therapieën in eerste instantie de voorkeur hebben.

Als er echter geen goede resultaten zijn en je aan bepaalde criteria voldoet, is een radicale operatie een mogelijkheid. Bespreek in dat verband de voor- en nadelen met je arts om een weloverwogen beslissing te nemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chen, Y. J., Li, Y. T., Huang, B. S., Yen, M. S., Sheu, B. C., Chow, S. N., … & Taiwan Association of Gynecology Systematic Review Group. (2015). Medical treatment for heavy menstrual bleeding. Taiwanese Journal of Obstetrics and Gynecology54(5), 483-488.
  • Davies, J., & Kadir, R. A. (2017). Heavy menstrual bleeding: an update on management. Thrombosis research151, S70-S77.
  • Fraser, I. S., Mansour, D., Breymann, C., Hoffman, C., Mezzacasa, A., & Petraglia, F. (2015). Prevalence of heavy menstrual bleeding and experiences of affected women in a European patient survey. International Journal of Gynecology & Obstetrics128(3), 196-200.
  • Mora, E., Gallego, P. A., & Fuentes, J. S. (2018). Histerectomía radical por cáncer de cuello uterino. Revista Repertorio de Medicina y Cirugía27(1), 2-6.
  • Rolla, E. (2019). Endometriosis: advances and controversies in classification, pathogenesis, diagnosis, and treatment. F1000Research8.
  • Selvanathan, S., Acharya, N., & Singhal, S. (2019). Quality of life after hysterectomy and uterus-sparing hysteroscopic management of abnormal uterine bleeding or heavy menstrual bleeding. Journal of Mid-life Health10(2), 63.
  • van der Meij, E., & Emanuel, M. H. (2016). Hysterectomy for heavy menstrual bleeding. Women’s Health12(1), 63-69.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.