Radiculopathie: oorzaken, symptomen en behandeling

Als je denkt dat je een radiculopathie hebt, dan kun je het beste naar de dokter gaan. Een juiste diagnose is cruciaal om de juiste behandeling te kiezen. Ontdek hier wat de oorzaak kan zijn en welke symptomen het geeft om je te helpen het te herkennen!
Radiculopathie: oorzaken, symptomen en behandeling
Michelle Torres

Geschreven en geverifieerd door de fysiotherapeut Michelle Torres.

Laatste update: 09 augustus, 2022

In het artikel van vandaag gaan we het hebben over de oorzaken, symptomen en behandeling van radiculopathie. Misschien heb je de term ‘radiculopathie’ eerder gehoord, maar weet je niet wat het betekent. Om deze aandoening te begrijpen, moet je eerst iets meer over de wervelkolom weten.

De wervelkolom of ruggengraat is een benige structuur gevormd door wervels die op hun beurt botten beschermen en je in staat stellen om je vrij te bewegen. De wervels hebben aan elke kant openingen, waaruit de zenuwen komen die naar de verschillende delen van het lichaam gaan.

Het deel van de zenuw dat uit de wervels komt, wordt ‘zenuwwortel’ genoemd. Radiculopathie is een zenuwbeknelling, precies in de zenuwwortel. Wat veroorzaakt het? Wat zijn de klinische manifestaties? In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden en je over de bestaande behandelingsmogelijkheden informeren.

De oorzaken van radiculopathie

Een vrouw met radiculopathie

Het is belangrijk om de oorzaken van de radiculopathie te verduidelijken, omdat de behandeling ervan afhangt. Radiculopathie kan aan de volgende oorzaken te wijten zijn onder andere:

  • Problemen met de tussenwervelschijven.
  • Osteofyten.
  • Verdikking van de ligamenten in het gebied.
  • Spondylolisthesis.
  • Straling.
  • Suikerziekte.
  • Tumor in het gebied.
  • Ernstige scoliose.
  • Meningeale ziekte.

Elk van deze aandoeningen kan de ruimte waar de zenuw doorheen gaat verminderen en deze comprimeren, zodat er dan een beknelling van de zenuw ontstaat.

Symptomen

Aangezien het probleem zich in de zenuwwortel (Engelse link) voordoet, manifesteren de symptomen zich meestal in het deel van het lichaam dat met de aangetaste zenuw overeenkomt. Over het algemeen zijn de symptomen meestal een combinatie van onder andere:

  • Pijn – in dit geval ‘zenuwwortelpijn’.
  • Spierzwakte of moeite met het beheersen van spieren.
  • Verhoogde gevoeligheid voor pijn in het gebied (hyperalgesie).
  • Doof gevoel en tinteling.

De locatie van waar deze symptomen zich dan gaan manifesteren hangt weer af van de plaats van de radiculopathie. Hieronder zullen iets verder ingaan op de verschillende vormen van radiculopathie.

Cervicale radiculopathie

Het komt overeen met de cervicale wervelkolom. De zenuwen in dit gebied regelen de spieren en huidgevoeligheid van nek en armen. Bij cervicale radiculopathie neemt de patiënt vaak de symptomen in de armen, schouders of nek waar.

Thoracale radiculopathie

Dit komt overeen met de thoracale wervelkolom. Deze zenuwen regelen de spieren en huidgevoeligheid van de borst en ribben. Soms verwarren medische professionals het met herpes zoster of gordelroos. Dit is het minst gebruikelijke.

Lumbale radiculopathie

Dit komt overeen met de lumbale wervelkolom. De zenuwen in dit gebied regelen de spieren en de gevoeligheid van de huid van de billen en heupen tot de voeten. De patiënten met lumbale radiculopathie nemen daarom de symptomen waar in hun onderrug, heupen, benen en voeten.

In de ernstigste gevallen komt de controle van de sluitspier in gevaar. Als de beknelling optreedt aan de uitgang van de heupzenuw, dan is het meestvoorkomende symptoom pijn van de onderrug naar de voetzolen, via de achterkant van het been. Dit staat bekend als ischias.

Misschien ook interessant om te lezen:
Nachtelijke gewrichtspijn en hoe je die kunt verlichten

Behandeling

Vrouw krijgt een behandeling

Fysiotherapie en lichaamsbeweging kunnen voor sommige patiënten met radiculopathie voldoende zijn. Anderen hebben echter medicatie en andere behandelingen nodig. Artsen moeten de behandeling richten op het oplossen van de oorzaak van de zenuwbeknelling, omdat de symptomen verdwijnen als de zenuw weer goed begint te werken.

De overgrote meerderheid van de patiënten met radiculopathie reageert namelijk goed op fysiotherapie en lichaamsbeweging. In sommige gevallen hebben patiënten echter medicatie nodig wanneer hun pijn voor uitval zorgt.

De tijd vanaf het begin van de symptomen totdat het probleem is opgelost, kan van patiënt tot patiënt sterk verschillen, omdat het van twee factoren afhangt. Deze factoren zijn dan:

  • De ernst van de symptomen. Als de patiënt veel pijn heeft, dan proberen artsen eerst de pijn te verminderen en vervolgens de oorzaak te behandelen.
  • De oorzaak van de zenuwbeknelling. Een fractuur of een tumor kan een chirurgische benadering vereisen, waardoor een verdere behandeling gewijzigd wordt. Bovendien varieert de herstelduur. Daarnaast kunnen medische professionals een schijfprobleem met een goed trainingsprogramma behandelen.

Hoewel twee mensen dezelfde symptomen kunnen hebben, kunnen ze heel verschillende behandelingen nodig hebben. Het is daarom belangrijk om een medische diagnose te stellen.

Hoe eerder de oorzaak wordt vastgesteld, hoe succesvoller de behandeling namelijk zal zijn. Als je denkt dat je aan radiculopathie lijdt, ga dan naar een arts, zodat die je kan evalueren en je kan helpen bij het bepalen van een behandelplan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.