De redenen achter de pukkeltjes op je billen

Om pukkeltjes op je billen te voorkomen, is het van essentieel belang om je persoonlijke hygiëne te verbeteren en neutrale producten te gebruiken die het aangedane gebied niet verder irriteren.
De redenen achter de pukkeltjes op je billen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Het lijkt pasgeleden dat we allemaal onder de jeugdpuistjes zaten door de puberteit. Het was een ware nachtmerrie. Waarschijnlijk was je maar al te blij dat je voorbij die fase was, maar dan sta je een keer in een pashokje om een bikini te passen en ineens zie je iets: pukkeltjes op je billen.

Het is belangrijk om te  onthouden dat, zelfs als je de acne van de puberteit volledig hebt overwonnen, je soms nog steeds pukkeltjes kunt krijgen op plekken die pas echt vervelend zijn, zoals de billen.

Ontdek wat de oorzaken zijn van deze pukkeltjes op je billen zijn en nog belangrijker, wat je eraan kunt doen.

De oorzaken van pukkeltjes op je billen

Houd er rekening mee dat het voortdurend ontstaan van nieuwe pukkeltjes niet iets is waar alleen tieners mee kampen.

Feit is namelijk dat zelfs als we al volwassen zijn, de uitscheidingen uit onze follikels nog steeds rode zwellingen (pukkeltjes) kunnen veroorzaken op gevoelige plekken. En de billen zijn een van de meest voorkomende plekken.

Het is goed om te weten dat deze pukkeltjes voornamelijk te wijten zijn aan de wrijving tussen je huid en je kleding, zweet en veel en lang zitten.

Maak je echter geen zorgen, gelukkig kan dit probleem namelijk worden behandeld met de juiste antibiotica.

Hygiëne is belangrijk

Hygiene is belangrijk om pukkeltjes op je billen te voorkomen

Dit soort pukkeltjes doen zich voornamelijk voor op plekken waar je veel zweet, waar de poriën weinig lucht krijgen en waar je huid vaak in aanraking komt met synthetische stoffen.

Daarom is het raadzaam om deze delen van je lichaam meerdere keren per dag te wassen met antiseptische producten.

Hoewel het misschien moeilijk lijkt om te voorkomen dat je veel zweet, is het belangrijk om te onthouden dat een goede hygiëne van essentieel belang is.

 • Tijdens het douchen kun je om pukkeltjes te voorkomen het beste vetvrije, antiseptische en geurloze producten gebruiken die het gebied schoon en gedesinfecteerd houden.

Geschikt ondergoed

Ondergoed is niet alleen bedoeld voor comfort en elegantie, het dragen van ondergoed is ook belangrijk voor je gezondheid.

Het is noodzakelijk om te weten wat voor soort ondergoed je het beste kunt dragen en wat niet. Stoffen gemaakt van natuurlijke vezels worden aanbevolen, in tegenstelling tot synthetische stoffen.

 • Naast het bedekken van je intieme delen en het benadrukken van je mooie eigenschappen, helpt ondergoed ook om contact tussen de huid en bacteriën en vloeistoffen te voorkomen.
 • Door geschikt ondergoed te kiezen, kun je voorkomen dat je last krijgt van pukkeltjes op je billen. Dus, nu je dit weet, kun je er in het vervolg rekening mee houden.

Desondanks heb ik nog steeds pukkeltjes op mijn billen. Wat kan ik hieraan doen?

Een gladde huid zonder pukkeltjes op je billen

Zodra er pukkeltjes op je billen onstaan, is het uitermate belangrijk om de verleiding om ze uit te knijpen koste wat kost te weerstaan.

De uitscheiding die gepaard gaat met follikelinfecties is meestal pus in combinatie met bacteriën van de billen zelf. Probeer het niet.

 • Houd het aangedane gebied altijd schoon. En nee, niet noodzakelijk met zeep.
 • Het is raadzaam om ook antiseptische middelen te gebruiken in de vorm van crème of aërosol. Dit helpt namelijk om de infecties te isoleren. Daarna is het een kwestie van tijd om te wachten tot de pukkeltjes genezen, zonder dat ze erger ontstoken te maken.

Onthoud dit, het is belangrijk.

Waarom op de billen?

Bij zowel mannen als vrouwen kan dit om de volgende redenen gebeuren:

 • Slecht behandelde dermatitis.
 • Overmatig zweten in het gebied.
 • Het dragen van te strak ondergoed van twijfelachtige kwaliteit.
 • Dieet dat veel transvetten bevat en een sedentaire levensstijl.
 • Gebrek aan persoonlijke hygiëne.
 • Scheren met scheermessen in slechte staat.
 • Problemen met betrekking tot het bloed.

Behandeling voor pukkeltjes op je billen

Onaangename pukkeltjes op je billen

De behandeling van pukkeltjes op de billen is vergelijkbaar met de behandeling voor andere lichaamsdelen waar je last krijgt van acne.

Het bestaat uit het behandelen van de geïnfecteerde follikels met antibiotica en het schoon houden van het gebied, om de ontsteking te remmen.

Probeer in geen geval de pukkeltjes uit te knijpen, in de hoop dat ze dan misschien voorgoed weggaan. Als je dat doet, zul je de bacteriën namelijk alleen maar verspreiden en het probleem nog erger maken.

Heb geduld en houd het gebied zo fris en hygiënisch mogelijk. Geef de tijd en antibiotica de kans om hun werk te doen.

Niet alleen voor je uiterlijke schoonheid, maar ook voor je gezondheid

Vergeet niet dat de oorzaak van dit soort acne het gevolg is van verschillende factoren. In deze situatie is esthetiek van ondergeschikte waarde.

Bepaal welke factoren ervoor hebben gezorgd dat je last hebt gekregen van pukkeltjes op je billen, behandel ze op de juiste manier en vermijd stres en producten die het probleem alleen maar erger kunnen maken.

Hoewel het er misschien onaangenaam uitziet, zal het genezen als je de tips uit dit artikel toepast. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Denk L. Folliculitis. Pediatric Clinical Advisor. 2007;:208-209.
 • Hay R, Bendeck SE, Chen S, et al. Skin Diseases. In: Jamison DT, Breman JG, Measham AR, et al., editors. Disease Control Priorities in Developing Countries. 2nd edition. Washington (DC): The International Bank for Reconstruction and Development / The World Bank; 2006. Chapter 37. 
 • Otberg N, Kang H, Alzolibani A, Shapiro J. Folliculitis decalvans. Dermatologic Therapy. 2008;21(4):238-244.
 • Scott D. Skin Diseases. Rebhun’s Diseases of Dairy Cattle. 2018; 357-388.
 • Ureta C, Cordero A, Figueroa E, Tircio D. Enfermedades dermatológicas, diagnóstico diferencial causas y tratamiento. Dominio de las Ciencias. 2021; 7(6): 1276-1294.
 • De Lucas Laguna R. No todo es dermatitis atópica. Revista Pediatría de Atención Primaria. 2009; 11(15): 15-30.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.