Progesteron-crème: wanneer wordt het aanbevolen?

Progesteron-crèmes zijn de laatste jaren in populariteit toegenomen, maar wanneer is het gebruik ervan aan te bevelen? Lees verder om erachter te komen.
Progesteron-crème: wanneer wordt het aanbevolen?
Franciele Rohor de Souza

Geschreven en geverifieerd door de apotheker Franciele Rohor de Souza.

Laatste update: 24 juli, 2022

Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon dat verschillende functies heeft in het lichaam. De bloedspiegels ervan dalen na de menopauze, waardoor er verschillende veranderingen optreden. Gelukkig helpt progesteron-crème om de hormoonspiegel op peil te houden en bepaalde symptomen te verlichten.

De functies van progesteron houden verband met de voortplanting. In die zin is de stof verantwoordelijk voor de voorbereiding van het baarmoederslijmvlies op de innesteling en de instandhouding van de zwangerschap tot de bevalling. Het is ook betrokken bij andere processen, zoals botresorptie.

Progesteron-crème gebruikt een natuurlijke stof die diosgenine heet, gewonnen uit planten zoals Dioscorea villosa. Diosgenine kan zich binden aan progesteronreceptoren en soortgelijke effecten teweegbrengen.

Waarvoor gebruiken vrouwen progesteron-crème?

De bevindingen over het gebruik van progesteroncrème zijn tegenstrijdig en verder onderzoek is nodig. Veel vrouwen melden echter enige verlichting door het gebruik ervan, dus het is de moeite waard het in de volgende gevallen te gebruiken.

Hormoonspiegels reguleren

Vrouw met opvliegers
Menopauzale symptomen zijn gevarieerd en reageren op de daling van de hormoonconcentratie.

Een van de belangrijkste toepassingen van progesteroncrème is het reguleren van de hormoonspiegels om de symptomen van de menopauze te minimaliseren. Aan het eind van de voortplantingscyclus van een vrouw is er een plotselinge daling van de geslachtshormonen; deze onevenwichtigheid veroorzaakt de kenmerkende veranderingen van deze fase, zoals opvliegers.

Orale hormoonbehandeling wordt al vele jaren gebruikt. Het bleek echter de kans op borst- en eierstokkanker te vergroten. Een topische hormoonbehandeling echter kan in veel gevallen de verschijnselen verminderen met een lager risico.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Annalen van de Farmacotherapie (Engelse link) toonde aan dat progesteron-crème de vasomotorische symptomen verlicht. Andere publicaties stellen echter dat het niet beter is dan een placebo, dus het effect kan bij individuele vrouwen verschillen.

Lees hier meer over de menopauze:
De symptomen en behandeling van de perimenopauze

Kan osteoporose voorkomen

Progesteron is ook betrokken bij het proces van botresorptie en -hervorming, waardoor de botdichtheid toeneemt. Daarom verhoogt een afname van dit hormoon tijdens de menopauze de kans op osteoporose.

In dit verband is een andere toepassing van de verbinding de botdichtheid te verhogen en osteoporose te voorkomen. Een studie in het tijdschrift Verloskunde en G ynaecologie (Engelse link) toonde aan dat gebruik van de crème gedurende 1 jaar de botdichtheid slechts met 1,2% verhoogt.

Andere toepassingen

Behalve de reeds beschreven toepassingen, zeggen veel vrouwen dat progesteron-crème andere kwalen kan verlichten. Hoewel er geen onderzoek is dat zulke effecten ondersteunt, zou het middel, volgens anekdotische verslagen, ook nuttig kunnen zijn voor het volgende:

Hoe wordt progesteron-crème toegediend?

Progesteron-crème is verkrijgbaar in verschillende sterktes. Een van de meest gebruikelijke is 10 mg per gram gel.

Het middel moet elke dag op de huid worden aangebracht – maximaal tweemaal per dag – om de voordelen te verkrijgen. Vrouwen kunnen de crème aanbrengen op de borsten, benen, hals, knieën, benen of armen.

De plaats van aanbrengen moet elke dag veranderd worden om te voorkomen dat er plaatselijke ongewenste effecten optreden. Bovendien is het belangrijk te wachten tot de crème droog is voor het aankleden om de absorptie van het hormoon te verzekeren.

Tenslotte moet het gebruik afgewisseld worden bij menopauzale vrouwen. Het is dus aan te bevelen het 2 weken achter elkaar te gebruiken en nog 2 weken te wachten voor de volgende dosis. Premenopauzale vrouwen moeten de crème alleen tijdens de laatste 2 weken van de menstruatiecyclus gebruiken.

Wie mag het niet gebruiken?

Het gebruik van progesteron-crème is gecontra-indiceerd bij mensen die allergisch zijn voor het actieve bestanddeel of voor een van de bestanddelen. Daarom is het altijd belangrijk het etiket te controleren en alle bestanddelen van de samenstelling te identificeren.

De crème mag alleen op een gezonde huid worden aangebracht. Als je huidaandoeningen hebt mag je het niet gebruiken. Bovendien mag de samenstelling niet op de slijmvliezen worden aangebracht, want dat kan nadelige effecten geven, zoals droogheid en irritatie.

Gelukkig heeft het geen effect op zwangerschap of borstvoeding. Bovendien passeert het de bloed-hersenbarrière niet, zodat het de concentratie van het hormoon in het zenuwstelsel niet beïnvloedt. Het is echter altijd aan te raden een specialist te raadplegen voordat je met zo’n behandeling begint.

Bijwerkingen van progesteron-crème

gevoelige borsten
Overgevoeligheid van de borst komt voor bij sommige vrouwen die de crème langdurig gebruikten, hoewel het geen veelvoorkomend effect is.

Alle geneesmiddelen die tegenwoordig op de markt komen kunnen bij mensen ongewenste effecten opwekken. Progesteron-crème is een veilig geneesmiddel dat geen merkbare bijwerkingen geeft.

De meeste bijwerkingen zijn cutaan en treden op in de plaats van aanbrengen. De voornaamste symptomen die gebruikers melden zijn huidirritatie, roodheid en droogheid.

Sommige mensen kunnen systemische verschijnselen ervaren als gevolg van absorptie van het geneesmiddel. Hoewel hun incidentie gering is, kunnen de volgende bijwerkingen optreden:

 • Gewichtstoename.
 • Hoofdpijn.
 • Verandering van de hartslag.
 • Intense misselijkheid.
 • Gevoeligheid van de borsten.
 • Veranderingen in de menstruatie.
 • Slaperigheid en vermoeidheid.

Tenslotte zijn er studies (Engelse link) die vaststellen dat de bloedspiegels van progesteron na 12 dagen crème-gebruik gelijk waren aan die verkregen bij orale inname. In die zin zou langdurig gebruik ook het ontstaan van borstkanker kunnen bevorderen.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Oestrogeen: een essentieel hormoon voor vrouwen

Hoe progesteroncrème bewaren en weggooien?

Progesteroncrèmes moeten bewaard worden bij een temperatuur lager dan 25°C  om ervoor te zorgen dat ze hun eigenschappen behouden. Het is raadzaam ze in de koelkast te zetten tijdens de warmste maanden van het jaar.

Het is ook raadzaam de verpakking na elke toepassing gesloten te houden om te voorkomen dat ze uitdroogt en de consistentie verandert. Bovendien moet het buiten bereik van kinderen worden gehouden, om mogelijke ongelukken te voorkomen.

Spoel het geneesmiddel ten slotte nooit door het toilet of in de vuilnisbak, want dat kan ernstige schade aan het milieu toebrengen. Het ideale is om het in het dichtstbijzijnde inzamelpunt in je land te deponeren. Als je niet zeker weet waar je er een kunt vinden, raadpleeg dan je apotheker over de beste manier om de crème weg te gooien.

Een verbinding met meerdere toepassingen

Het gebruik van progesteron-crème wordt aanbevolen bij veel verschillende aandoeningen. Bovendien is het een heel veilig geneesmiddel met weinig bijwerkingen. Wel moet steeds de aanbevolen dosering gevolgd worden en moet het gebruik ervan gestaakt worden bij bijwerkingen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Whelan AM, Jurgens TM, Trinacty M. Bioidentical progesterone cream for menopause-related vasomotor symptoms: is it effective? Ann Pharmacother. 2013 Jan;47(1):112-6.
 • Leonetti HB, Longo S, Anasti JN. Transdermal progesterone cream for vasomotor symptoms and postmenopausal bone loss. Obstet Gynecol. 1999 Aug;94(2):225-8.
 • Wardhana, Surachmanto EE, Datau EA, Ongkowijaya J, Karema-Kaparang AM. Transdermal bio-identical progesterone cream as hormonal treatment for osteoarthritis. Acta Med Indones. 2013 Jul;45(3):224-32.
 • Hermann AC, Nafziger AN, Victory J, Kulawy R et al. Over-the-counter progesterone cream produces significant drug exposure compared to a food and drug administration-approved oral progesterone product. J Clin Pharmacol. 2005 Jun;45(6):614-9.
 • Elshafie MA, Ewies AA. Transdermal natural progesterone cream for postmenopausal women: inconsistent data and complex pharmacokinetics. J Obstet Gynaecol. 2007 Oct;27(7):655-9.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.