Zeven gemakkelijke, natuurlijke manieren om je libido op te krikken

Problemen die te maken hebben met een afname van je seksuele lust moet je bespreken met een deskundige op dit gebied. Er zijn echter enkele natuurlijke remedies die je libido kunnen opkrikken. Bekijk ze maar eens!
Zeven gemakkelijke, natuurlijke manieren om je libido op te krikken

Laatste update: 29 april, 2022

Is het mogelijk om je het libido op natuurlijke wijze op te krikken? Hoe wordt het gedaan? Welke voordelen kan het hebben? Dit zijn enkele van de vragen die mensen die last hebben van een lage zin in seks zich stellen.

Een gebrek aan zin in seks kan aan veel verschillende oorzaken te wijten zijn: emotionele problemen, stress, voedingstekorten, psychologische stoornissen, bijwerkingen van medicijnen, en hormonale onregelmatigheden, onder andere.

Volgens de informatie die de National Health Service (NHS – Engelse link) publiceert, moet je een arts, een psychoseksueel therapeut, een vruchtbaarheids- en seksuele gezondheidskliniek, of een andere instantie raadplegen die je alles kan bieden wat je nodig hebt om het te overwinnen.

Bedenk allereerst dat het gebrek aan seksueel verlangen verschillende oorzaken kan hebben en dat je daarom het probleem moet herkennen en een passende behandeling moet volgen.

Je kunt het aanvullen met enkele natuurlijke middelen waarvan de eigenschappen je libido kunnen helpen opkrikken. Wat zijn ze? Hoe maak je ze aan? Lees verder om erachter te komen.

Libido bij mannen en vrouwen

Een verdrietige vrouw

Het stereotype dat vrouwen hun geslachtsdrift na een bepaalde leeftijd is in de wereld van vandaag achterhaald. Het moderne leven, met zijn hoge stressniveaus en slechte voedingsgewoonten, kan libidoproblemen veroorzaken, net als veel andere gezondheidsproblemen bij zowel mannen als vrouwen.

Het is dus belangrijk om jezelf te evalueren. Analyseer de mogelijke oorzaken van je verminderde zin in seks en verhelp die met de hulp van professionals. Op die manier verbeter je je algehele welzijn terwijl je geniet van een meer actief en gezond seksleven.

Zeven gemakkelijke, natuurlijke manieren om je libido op te krikken

Mensen gebruiken al sinds de oudheid natuurlijke remedies en andere supplementen om hun seksuele lust op te krikken. Er is een grote verscheidenheid aan ingrediënten waarvan de eigenschappen het libido en alle functies die ermee samenhangen kunnen verhogen. Zou je ze ook willen proberen? Laten we eens kijken naar de meest populaire mogelijkheden.

1. Kaneel en honing

Kaneel is een heerlijke specerij met eigenschappen die je kunnen stimuleren en verwarmen – twee dingen die mensen met een gebrek aan libido zullen waarderen. Als je het bovendien combineert met honing, die rijk is aan vitaminen en mineralen, krijg je een heel voedzaam middel dat je een oppepper van energie geeft.

Neem elke ochtend een eetlepel honing met wat kaneel in poedervorm van Ceylon. Deze soort kaneel is het beste omdat hij heeft meer geneeskrachtige eigenschappen dan andere soorten kaneel, ook al is hij iets duurder (Engelse link).

2. Maca-smoothies

Macapoeder
Men gelooft dat macawortel verschillende gezondheidsvoordelen kan hebben en op natuurlijke wijze het libido kan verhogen.

Smoothies van groente en fruit zijn erg populair geworden omdat ze een handige en smakelijke manier zijn om rauw en voedzaam voedsel te consumeren. Deze smoothies zijn rijk aan vitaminen, mineralen, vezels, eiwitten en vetzuren, waardoor ze een uitstekende keuze zijn om elke aandoening of zwakte te bestrijden.

In dit geval stellen we voor om macapoeder aan je smoothies toe, waarvan de afrodiserende krachten steeds populairder zijn geworden.

Hoewel er niet genoeg bewijs in dit verband is, en wat er is een beetje tegenstrijdig is, wijzen gegevens gepubliceerd in het National Center for Biotechnology Information (Engelse link) erop dat de consumptie ervan het seksueel verlangen en het aantal zaadcellen, de stemming, en ook de energie en het lichamelijk uithoudingsvermogen zou kunnen verbeteren.

Opmerking: wie een hoge bloeddruk heeft of angstig is, moet zijn of haar arts raadplegen voor hij maca aan zijn of haar dieet toevoegt.

3. Etherische olie van ylang ylang

Deze oliën zijn een zeer effectief, natuurlijk middel om de sensualiteit te verhogen, of ze nu gebruikt worden als parfum, aromaverstuiver voor de slaapkamer, of massageolie.

Etherische olie van ylang ylang is een van de krachtigste afrodisiaca. Andere etherische oliën zoals vanille, jasmijn, kaneel, en gember zijn ook goede afrodisiaca. Bovendien, zoals een studie (Engelse link) in Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine opmerkt, kun je deze olie in aromatherapie gebruiken om angst, depressie en hoge bloeddruk te verminderen.

Over het algemeen is dit ingrediënt heel behulpzaam om het seksuele verlangen te verhogen. Houd dus in gedachten dat een gebrek aan libido te wijten kan zijn aan je gemoedstoestand.

4. Voeg gember toe aan elk recept

Gember is, net als kaneel, een erg stimulerende specerij, ideaal om het libido zonder natuurlijk te verhogen.

In feite, een recente studie gepubliceerd in Biomolecules (Engelse link) suggereert dat suppletie met gember, vooral onder omstandigheden van oxidatieve stress, de testosteronproductie bij mannen verbetert. Het bewijs is echter nog beperkt.

Je kunt het aan allerlei recepten toevoegen:

 • Brood.
 • Limonade.
 • Sappen en smoothies.
 • Snoep en gebak.
 • Vlees en vis.

5. Gebruik kelp om je libido op te krikken

Kelp, of laminaria, is een soort bruine alg die rijk is aan vitamine B, mineralen, vezels en eiwitten (Engelse link). Er zijn verschillende soorten, zoals kombu en focus. Alle soorten kelp zijn geweldig in het aanvullen van mineralen in je lichaam en verbeteren de gezondheid. Een van de weinig bekende krachten van deze soorten algen is echter hun vermogen om de geslachtsdrift te verhogen.

6. Bachbloesems

Bachbloesems

Het bewijs over de werkzaamheid van Bachbloesems om het libido te verhogen is beperkt en omstreden. In feite is er geen onderzoek dat het gebruik ervan kan bewijzen in de toename van iemands seksueel verlangen.

Sommige mensen denken echter dat ze een afrodisiacum zijn, vooral door middel van aromatherapie. Zo helpt het ook emotionele onevenwichtigheden te verminderen (Engelse link).

7. Chocolade, een heerlijke manier om het libido op natuurlijke wijze op te krikken

Chocolade is een van de soorten voedsel die in verband gebracht worden met een toename van het seksueel verlangen. Mensen gebruiken het al sinds de oudheid om hun energie en libido op te krikken. Volgens een studie in het South African Journal of Clinical Nutrition bevordert dit ingrediënt de afgifte van zowel fenylethylamine als serotonine in het lichaam.

Daarom denken sommige mensen dat het een afrodisiacum is en energie geeft. In het algemeen verbetert het je humeur en vermindert het stress en depressie.

Kun je natuurlijke middelen en een seksuoloog benutten om je libido op te krikken?

Ja, als je last hebt van een laag seksueel verlangen, kun je het beste advies vragen aan professionals op dit gebied. Zij zijn eerder in staat de precieze oorsprong ervan vast te stellen en bovendien de veiligste en meest effectieve oplossing te vinden.

Je moet niet vergeten dat, naast de arts, ook de seksuoloog nuttige aanwijzingen kan geven voor het dagelijks leven.

Als aanvulling op een gezonde levensstijl kun je de natuurlijke remedies gebruiken die we hierboven besproken hebben. Maar hoewel je je toevlucht kunt nemen tot verschillende natuurlijke middelen als je je libido wilt verhogen, moet je altijd rekening houden met de bijbehorende voorzorgsmaatregelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Montgomery KA. Sexual desire disorders. Psychiatry (Edgmont). 2008;5(6):50–55.
 • Kotta S, Ansari SH, Ali J. Exploring scientifically proven herbal aphrodisiacs. Pharmacogn Rev. 2013;7(13):1–10. doi:10.4103/0973-7847.112832
 • Shin BC, Lee MS, Yang EJ, Lim HS, Ernst E. Maca (L. meyenii) for improving sexual function: a systematic review. BMC Complement Altern Med. 2010;10:44. Published 2010 Aug 6. doi:10.1186/1472-6882-10-44
 • LiverTox: Clinical and Research Information on Drug-Induced Liver Injury [Internet]. Bethesda (MD): National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases; 2012-. Maca. [Updated 2019 Apr 10]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK548552/
 • Tan LT, Lee LH, Yin WF, et al. Traditional Uses, Phytochemistry, and Bioactivities of Cananga odorata (Ylang-Ylang). Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:896314. doi:10.1155/2015/896314
 • Banihani SA. Ginger and Testosterone. Biomolecules. 2018;8(4):119. Published 2018 Oct 22. doi:10.3390/biom8040119
 • Kim, S. K., & Bhatnagar, I. (2011). Physical, chemical, and biological properties of wonder kelp-laminaria. In Advances in Food and Nutrition Research (Vol. 64, pp. 85–96). Academic Press Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-387669-0.00007-7
 • Eo, A. (2008). Cocoa and chocolate consumption – Are there aphrodisiac and other benefits for human health? South African Journal of Clinical Nutrition. Medpharm Publications.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.