Ontdek hier 4 voordelen van chocoladetherapie

Chocoladetherapie is een behandeling op basis van pure chocolade en oliën. Men gelooft dat het helpt het fysieke welzijn en de gezondheid van de huid te bevorderen. Waarom? Lees verder om erachter te komen!
Ontdek hier 4 voordelen van chocoladetherapie

Laatste update: 23 augustus, 2022

Heb jij al gehoord over de voordelen van chocoladetherapie? Deze behandeling is gebaseerd op het gebruik van pure chocolade en oliën. De voorstanders beweren dat het algemeen welzijn en de esthetiek van het lichaam erdoor worden bevorderd. Tijdens de behandeling wordt het hele lichaam ingesmeerd met het mengsel, waarvan de eigenschappen inwerken op de huid.

De behandeling begint met een reiniging en een lichaamsmassage om de lederhuid te ontspannen en dode cellen te verwijderen. Daarna wordt het lichaam bedekt met warme chocolade en wordt er gedurende 20 minuten een deken over het lichaam gelegd. De behandeling wordt afgesloten met een douche.

Een groot aantal esthetische centra voert nu deze innovatieve therapie uit. Sommigen doen het zelfs thuis, met bepaalde voorzorgsmaatregelen. Het is geschikt voor alle huidtypes, omdat iedereen er baat bij kan hebben. Om er meer over te weten te komen, ben je hier aan het juiste adres.

Belangrijkste voordelen van chocoladetherapie

Chocoladetherapie moet je met pure chocolade doen

Uit een overzicht van studies, gepubliceerd in The Netherlands Journal of Medicine (Engelse link), blijkt dat chocolade actieve fenolverbindingen bevat die gunstig zijn voor de menselijke gezondheid. Chocolade onderscheidt zich in het bijzonder door zijn antioxiderende werking, die vroegtijdige veroudering helpt voorkomen.

Hoewel het bewijs voor chocoladetherapie beperkt is, suggereert anekdotisch bewijs dat het een goede manier is om te profiteren van de rijkdom aan voedingsstoffen in cacao. Het is ook een ideale therapie voor ontspanning en meer welzijn. Welke voordelen worden eraan toegeschreven?

1. Bloedcirculatie

Chocolade zou de bloedsomloop helpen verbeteren dankzij het theobrominegehalte. Volgens sommige studies (Engelse link) helpt deze stof de bloedvaten te ontspannen en de bloeddruk te verlagen. Klinische studies om deze effecten te bevestigen ontbreken echter op dit moment.

In elk geval worden de voordelen voor de bloedsomloop ook aan de toepassing van massages toegeschreven. Uit een studie in Medical Science Monitor (Engelse link) bleek dat massage nuttig was om de bloeddoorstroming in de plaatselijke gebieden te verbeteren.

2 . Stress

De geur en smaak van chocolade zijn aangenaam voor de mens. Daarom beginnen de hersenen bij contact met dit product op een positieve manier te werken en endorfine af te geven (Engelse link). Deze neurotransmitter is verantwoordelijk voor het opwekken van gevoelens van welzijn in het lichaam, waardoor stress en angst worden verminderd.

3. Gezonde huid

Een van de belangrijkste voordelen van chocoladetherapie heeft te maken met huidverzorging. Dankzij de hoge concentratie antioxidanten helpt chocolade de oxidatieve stress te bestrijden die het verouderingsproces versnelt.

Sommige onderzoeken (Engelse link) suggereren zelfs dat het de negatieve effecten van UV-stralen helpt afremmen wanneer het op de huid wordt gebruikt. Met andere woorden, het heeft potentie als bescherming van de huid. Het is echter geen vervanging voor het dagelijks gebruik van een zonnebrandcrème. Het is slechts een aanvulling.

4. Cellulitis

Er zijn geen studies die bewijzen dat chocoladetherapie cellulitis op verschillende plaatsen van het lichaam kan verminderen. Getuigenissen van mensen die deze methode gebruiken, bevestigen echter dat het een aanzienlijke verbetering oplevert in dit opzicht.

Het schijnt dat de stoffen in de chocolade, in combinatie met een massage, de aanwezigheid van rimpels minimaliseren en de huid verstevigen. De behandeling moet echter gepaard gaan met een gezond dieet en lichaamsbeweging.

Hoe kun je thuis profiteren van de voordelen van chocoladetherapie?

Breng verwarmde chocolade aan op je huid

Het is essentieel dat, waar mogelijk, professionals chocoladetherapie toepassen. Dit garandeert de effectiviteit van de massages en de juiste toepassing ervan. Dit betekent echter niet dat je het niet thuis kunt proberen. Natuurlijk moet je in dit geval wel bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen.

Ingrediënten

 • pure chocolade (200 gr.)
 • olijfolie (100 ml)

Instructies

 • Verwarm allereerst de chocolade tot hij gesmolten is.
 • Voeg dan de olie toe en roer tot het mengsel consistent is.
 • Wanneer het op een voor de huid draaglijke temperatuur is, kun je het chocolademengsel op het hele gezicht en lichaam aanbrengen.
 • Indien gewenst, kun je de huid 5 tot 10 minuten zachtjes masseren.
 • Laat het vervolgens nog 20 minuten afkoelen op de huid en spoel het tot slot af met warm water.

Aanbevelingen om te profiteren van de voordelen van chocoladetherapie

Witte chocolade of melkchocolade zijn niet geschikt voor de therapie. Om het proces te laten slagen, moet je pure chocolade gebruiken die ongeveer 80% cacao bevat.

Het is ook essentieel om een geschikte plaats te kiezen waar je comfortabel en volledig ontspannen kunt zijn. Het is daarnaast noodzakelijk om de juiste hygiënemaatregelen te hanteren bij de toepassing van deze behandeling.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Valenzuela B., Alfonso, El chocolate, un placer saludable. Revista Chilena de Nutrición [Internet]. 2007; 34 (3): 0.
 • van den Bogaard B, Draijer R, Westerhof BE, van den Meiracker AH, van Montfrans GA, van den Born BJ. Effects on peripheral and central blood pressure of cocoa with natural or high-dose theobromine: a randomized, double-blind crossover trial. Hypertension. 2010 Nov;56(5):839-46. doi: 10.1161/HYPERTENSIONAHA.110.158139. Epub 2010 Sep 7. PMID: 20823377.
 • Mori H, Ohsawa H, Tanaka TH, Taniwaki E, Leisman G, Nishijo K. Effect of massage on blood flow and muscle fatigue following isometric lumbar exercise. Med Sci Monit. 2004 May;10(5):CR173-8. Epub 2004 Apr 28. PMID: 15114265.
 • Magrone T, Russo MA, Jirillo E. Cocoa and Dark Chocolate Polyphenols: From Biology to Clinical Applications. Front Immunol. 2017;8:677. Published 2017 Jun 9. doi:10.3389/fimmu.2017.00677
 • Waizel S. Waizel J. Magaña J. Campos P. San Esteban J. Cacao y chocolate: seducción y terapéutica [Internet]. México: (S.E); 2012 [citado 30 de marzo de 2021]
 • Perea-Villamil, Janeth Aidé, Cadena-Cala, Tatiana, Herrera-Ardila, Jenny, El cacao y sus productos como fuente de antioxidantes: Efecto del procesamiento. Revista de la Universidad Industrial de Santander. Salud [Internet]. 2009; 41 (2): 128-134.
 • Katz DL, Doughty K, Ali A. Cocoa and chocolate in human health and disease. Antioxid Redox Signal. 2011;15(10):2779-2811. doi:10.1089/ars.2010.3697

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.