Is het veilig voor kinderen om chocolade te eten?

Wist je dat niet alle commerciële chocolade hetzelfde is? In dit artikel vertellen we je welke soorten voor kinderen veilig zijn en welke je moet vermijden om hun gezondheid niet te schaden.
Is het veilig voor kinderen om chocolade te eten?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

De meeste kinderen zijn dol op chocolade. Veel voedingsdeskundigen waarschuwen echter dat niet alle soorten die te koop zijn goed zijn voor hun gezondheid. Een aantal bevatten grote hoeveelheden toegevoegde suikers. We zullen je hier vertellen of het echt veilig is voor kinderen om chocolade te eten.

Voordat we beginnen, is het belangrijk om te benadrukken dat kinderen een gevarieerde en evenwichtige voeding nodig hebben. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat ze een breed scala aan voedingsmiddelen consumeren.

Dit is belangrijk om het risico op tekorten aan voedingsstoffen te verminderen. Als zodanig hebben veel voedingsmiddelen hun plaats in het kader van een gezond voedingspatroon, maar niet allemaal in dezelfde hoeveelheid.

Ingrediënten waarvan chocolade wordt

Om te analyseren of het veilig is voor kinderen om chocolade te eten, beginnen we eerst door naar de belangrijkste ingrediënten te kijken waarvan dit product gemaakt wordt.

Cacao

Cacoabonen en chocolade

Cacao is een voedingsmiddel van plantaardige oorsprong met een bittere smaak. Het bevat een hoge concentratie fytonutriënten met antioxidante eigenschappen, die goed voor het lichaam zijn.

Volgens een studie gepubliceerd in The Cochrane Database of Systematic Reviews (Engelse link), helpen de flavonoïden die het bevat bij het reguleren van de bloeddruk. Als zodanig is cacao dus een product van hoge kwaliteit dat goed kan zijn voor onze gezondheid.

Melk

Melk, vloeibaar of in poedervorm, bevat hoogwaardige micronutriënten, zoals calcium. Dit mineraal verbetert de botgezondheid en vermindert het risico op fracturen op middellange termijn. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Nutrients (Engelse link).

Voor een optimale opname van het mineraal is het echter belangrijk om ervoor te zorgen dat het lichaam voldoende vitamine D binnenkrijgt. Anders bestaat alsnog de kans op een calciumtekort. Melk is ook een bron van hoogwaardige eiwitten en vetten. Om deze redenen wordt het dan ook als een gezond voedingsmiddel beschouwd.

Suiker

Het grootste probleem met chocolade is het suikergehalte. Commerciële producten bevatten vaak grote hoeveelheden van dit ingrediënt, waardoor het veel calorieën bevat en hun kwaliteit vermindert.

Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition (Engelse link) is regelmatige consumptie van toegevoegde suikers door kinderen zelfs met een verhoogd risico op het ontwikkelen van bepaalde aandoeningen zoals obesitas en diabetes geassocieerd.

Gezondheidsvoordelen van chocolade voor kinderen

Het is veilig en heilzaam voor kinderen om af en toe chocolade te eten, zolang het maar een kwaliteitsproduct is. Dit betekent dat het minimaal 75% cacao moet bevatten, wat weer een lager percentage toegevoegde suikers betekent. Hieronder bespreken we enkele voordelen van het eten van chocolade.

Het helpt om de bloeddruk onder controle te houden

Zoals eerder vermeld, helpen cacaoflavonoïden bij het reguleren van de bloeddruk, wat zich in een beter functionerend cardiovasculair systeem vertaalt. Op de lange termijn betekent dit een lager risico op het ontwikkelen van complexe ziekten.

Misschien ook interessant om te lezen:
3 recepten voor een gezond dessert met bosbessen en cacao

Het kan helpen om veroudering te vertragen

Studies hebben aangetoond (Engelse link) dat het verhogen van de hoeveelheid antioxidanten in je dieet een van de sleutels is om het begin van vroegtijdige veroudering te vertragen. Chocolade met een hoog percentage cacao is een ideaal voedingsmiddel om dit doel te helpen bereiken.

Het geeft energie

Laten we niet vergeten dat chocolade veel energie geeft. Dit is goed voor kinderen, omdat ze meestal fysiek zeer actief zijn. Mensen met een zittende levensstijl moeten het daarom slechts met mate consumeren.

Belangrijkste risico’s van chocolade voor kinderen

Jongen doet een vingerprik

De risico’s van chocoladeconsumptie bij kinderen zijn voornamelijk afhankelijk van de kwaliteit van het product, maar ook de hoeveelheid die gegeten wordt speelt een rol.

Commerciële chocolade met een laag percentage cacao en een grote hoeveelheid suiker kan de diverse negatieve effecten hebben. Denk hierbij onder andere aan:

  • Verhoogd risico op obesitas. Regelmatige consumptie van fructose en glucose wordt met een hogere incidentie van obesitas bij kinderen in verband gebracht. Dit is een ernstig gezondheidsprobleem dat vele negatieve gevolgen heeft en tot de ontwikkeling van andere ziekten kan leiden.
  • Hogere incidentie van diabetes type 2. Deze aandoening is nauw met obesitas verbonden. De belangrijkste risicofactor is het consumeren van veel enkelvoudige suikers in combinatie met het leiden van een zittend leven.

Wat voor soort chocolade is het beste?

Het kiezen van de juiste chocoladesoort is cruciaal als het om een gezond voedingspatroon gaat. Als algemene regel geldt dat het beter is om voor chocolade met meer dan 75% cacao te kiezen, ongeacht of deze wel of niet melk bevat.

Het is ook een goed idee om producten met kunstmatige zoetstoffen te vermijden. Deze additieven kunnen een negatieve invloed op de darmflora hebben. Zeker in het geval van kinderen is bacteriële diversiteit in de darm belangrijk.

Het is veilig voor kinderen om chocolade te eten

Zoals je hebt gezien, is het veilig voor kinderen om af en toe chocolade te eten, zolang deze maar van hoge kwaliteit is. Dit is de belangrijkste factor waarmee je rekening moet houden. Commerciële producten met een hoog suikergehalte hebben juist negatieve effecten.

Ten slotte is het belangrijk om de noodzaak van goede voorlichting over voeding tijdens de eerste levensfasen te benadrukken. De lessen die in deze tijd zijn geleerd, ontwikkelen zich uiteindelijk tot gewoonten in de toekomst.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ried K, Fakler P, Stocks NP. Effect of cocoa on blood pressure. Cochrane Database Syst Rev. 2017 Apr 25;4(4):CD008893. doi: 10.1002/14651858.CD008893.pub3. PMID: 28439881; PMCID: PMC6478304.
  • Vannucci L, Fossi C, Quattrini S, Guasti L, Pampaloni B, Gronchi G, Giusti F, Romagnoli C, Cianferotti L, Marcucci G, Brandi ML. Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients. 2018 Dec 5;10(12):1930. doi: 10.3390/nu10121930. PMID: 30563174; PMCID: PMC6316542.
  • Fidler Mis N, Braegger C, Bronsky J, Campoy C, Domellöf M, Embleton ND, Hojsak I, Hulst J, Indrio F, Lapillonne A, Mihatsch W, Molgaard C, Vora R, Fewtrell M; ESPGHAN Committee on Nutrition:. Sugar in Infants, Children and Adolescents: A Position Paper of the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2017 Dec;65(6):681-696. doi: 10.1097/MPG.0000000000001733. PMID: 28922262.
  • Galvan YP, Alperovich I, Zolotukhin P, Prazdnova E, Mazanko M, Belanova A, Chistyakov V. Fullerenes as Anti-Aging Antioxidants. Curr Aging Sci. 2017;10(1):56-67. doi: 10.2174/1874609809666160921120008. PMID: 27659261.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.