Recept om traditioneel Mexicaans maïsbrood te maken

Maïsbrood is gemakkelijk thuis te bereiden en kan een groot aantal wateroplosbare vitamines leveren. Leer hoe je Mexicaans maïsbrood kunt maken in dit artikel!
Recept om traditioneel Mexicaans maïsbrood te maken
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Maïsbrood is een van de meest typische Mexicaanse recepten die met maïs gemaakt worden. Het is een lekkere zoetigheid met een aangename smaak en textuur die je gasten in verrukking zal brengen. Het is niet moeilijk te bereiden, en je hebt niet veel ingrediënten nodig. Daarom vertellen we je hier alles wat je moet weten om een voortreffelijk resultaat te krijgen als je besluit om Mexicaans maïsbrood te maken.

Bedenk dat je nooit zoetigheid in je dieet moet misbruiken. Er is niets mis mee om het af en toe op te nemen in de context van een gevarieerde en evenwichtige voeding. Het is echter altijd een betere optie om vers voedsel te eten, zoals yoghurt of fruit. Beide leveren essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor een goede werking van het lichaam. Met dit in gedachten bekijken we dit recept.

De ingrediënten voor Mexicaans maïsbrood

Om een heerlijk Mexicaans maïsbrood te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 4 of 5 kopjes gepelde maïs
 • 4 eieren op kamertemperatuur
 • 1 blikje gecondenseerde melk
 • 180 gram boter op kamertemperatuur
 • 1 kop tarwebloem
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 40 gram suiker
 • 1/4 theelepel zout
 • 1 eetlepel gemalen kaneel
 • 1 eetlepel vanille

Houd er rekening mee dat het eindresultaat sterk varieert naargelang de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten. In die zin raden we aan biologische eieren en boter te gebruiken. Zo verzeker je je ervan dat de dieren waarvan ze afkomstig zijn in de vrije natuur zijn grootgebracht en gevoed volgens hun behoeften, wat de smaak en voedingswaarde van het eindproduct beïnvloedt.

We denken dat je het misschien leuk vindt om te lezen:
Marokkaans brood: een stap-voor-stap recept

Stap voor stap-instructies voor het maken van Mexicaans maïsbrood

 Mexicaans maïsbrood
Maïsbrood is een typisch Mexicaans recept dat zowel lekker als voedzaam is.
 • Vet eerst een bakvorm in en verwarm de oven voor op 180 graden Celsius met hitte van beide kanten.
 • Meng dan de maïskorrels met gecondenseerde melk. Je moet deze stap geleidelijk doen om de blender niet te beschadigen. Zet het ontstane mengsel, als het klaar is, opzij.
 • Zeef vervolgens de droge ingrediënten, dat wil zeggen de bloem, het bakpoeder, de kaneel en het zout door een fijne zeef. Dit voorkomt dat er later klontjes ontstaan, die de uiteindelijke textuur van het maïsbrood negatief kunnen beïnvloeden.
 • Klop dan de boter en voeg een minuut later de suiker toe.
 • Begin de eieren een voor een toe te voegen tot je een glad en goed gemengd resultaat krijgt, wat nog ongeveer 5 minuten kan duren.
 • Als je klaar bent, meng je het beslag met de gemengde maïs.
 • Voeg dan de vanille en de bloem toe en klop opnieuw.
 • Doe het mengsel daarna in de bakvorm en zet het in de oven gedurende 55 minuten op 180 graden Celsius.
 • Prik, voordat je het brood eruit haalt, met een tandenstoker in het midden van het mengsel om te controleren of het er droog en schoon uitkomt.
 • Laat iets afkoelen, en dan is het klaar om te eten!

De voordelen van maïs

Geloof het of niet, maïs in je dieet opnemen heeft verschillende gezondheidsvoordelen, zolang het in een gezond en evenwichtig patroon wordt ingevoerd. Het is belangrijk om voedingstekorten te vermijden die de goede werking van het menselijk lichaam kunnen beïnvloeden. Dat gezegd hebbende, laten we eens kijken naar enkele van de voordelen van maïs.

Maïs geeft hoogwaardige energie

Maïs is een bron van hoogwaardige, lange-keten koolhydraten. Deze voedingsstoffen zijn een van de belangrijkste energiesubstraten voor lichamelijke activiteiten met hoge intensiteit. Ze zijn nodig voor sporters om prestatiedalingen te voorkomen en hun herstelvermogen te verbeteren.

Maar om de koolhydraatinname te krijgen die nodig is om de glycogeenresynthese na een inspanning te verhogen, moeten ze samen met eiwitten van hoge biologische waarde gegeten worden, zoals blijkt uit onderzoek dat gepubliceerd werd in het tijdschrift Nutrients  (Engelse link). Zo is de sporter zo snel mogelijk klaar om weer maximaal te presteren.

Het is goed voor de hersenen

Maïsbrood op een plank

Vanuit het oogpunt van micronutriënten is het de moeite waard het foliumzuurgehalte van maïs te vermelden. Deze vitamine werkt beslissend op het centrale zenuwstelsel door ervoor te zorgen dat het zich soepel ontwikkelt. In feite is het vooral belangrijk in bepaalde levensfasen wanneer de voedingsbehoeften toenemen.

Zo is bijvoorbeeld aangetoond (Engelse link) dat foliumzuursuppletie tijdens de zwangerschap nodig is om het risico te verkleinen dat de baby defecten krijgt in de sluiting van de neurale buis, die op middellange termijn zijn welzijn negatief kunnen beïnvloeden.

Vaak wordt in deze behoeften niet voorzien door een doorsnee dieet, zodat men zijn toevlucht moet nemen tot versterking om dergelijke problemen te voorkomen.

Misschien vind je dit artikel interessant:
Alternatieve en geweldige manieren om maïszetmeel te gebruiken

Het helpt complexe ziekten voorkomen als het deel uitmaakt van een gezond dieet

Vergeet ook niet dat maïs een bron is van fytochemicaliën met antioxiderende capaciteit. Deze verbindingen helpen de vorming van vrije radicalen en hun daaropvolgende ophoping in de weefsels van het lichaam te neutraliseren.

Volgens een studie gepubliceerd in het European Journal of Medicinal Chemistry is het vermijden van dit proces zelfs van cruciaal belang om de incidentie van veel chronische en complexe ziekten te verminderen.

Om een positief effect te ervaren is het echter ook nodig om de aanwezigheid van oxiderende en ontstekingsbevorderende verbindingen in je voeding te beperken. Industrieel ultrabewerkt voedsel bevat veel van deze elementen, dus is het altijd een goed idee je dieet te baseren op de consumptie van verse en natuurlijke producten.

Bereid Mexicaans maïsbrood thuis

Zoals je gezien hebt is het thuis bereiden van maïsbrood heel eenvoudig. Het is een recept dat met zoete en hartige spijzen vergezeld kan worden, al naargelang de smaak van elke maaltijd. Het is ook een goede optie om van te genieten bij het ontbijt of als tussendoortje, hoewel het niet misbruikt moet worden omdat het een aanzienlijke hoeveelheid koolhydraten levert.

Bedenk tenslotte dat voor een goede gezondheid een goed dieet gecombineerd moet worden met andere gezonde leefgewoonten, zoals regelmatige lichaamsbeweging en voldoende rust. Ook frequente blootstelling aan zonlicht zal een verschil maken voor een goede synthese van vitamine D.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Alghannam, A. F., Gonzalez, J. T., & Betts, J. A. (2018). Restoration of Muscle Glycogen and Functional Capacity: Role of Post-Exercise Carbohydrate and Protein Co-Ingestion. Nutrients10(2), 253. https://doi.org/10.3390/nu10020253
 • Valentin, M., Coste Mazeau, P., Zerah, M., Ceccaldi, P. F., Benachi, A., & Luton, D. (2018). Acid folic and pregnancy: A mandatory supplementation. Annales d’endocrinologie79(2), 91–94. https://doi.org/10.1016/j.ando.2017.10.001
 • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.