Ontdek de geweldige eigenschappen van paardenstaart

Een van de meest opvallende eigenschappen van paardenstaart is dat het in staat is om vochtretentie te bestrijden. Bovendien bevat het enorm veel selenium, wat erg gezond is voor huid, haar en nagels.
Ontdek de geweldige eigenschappen van paardenstaart
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 19 juli, 2018

Paardenstaart is een medicinale plant die veel voordelen biedt voor de gezondheid. Je kunt het innemen om aandoeningen te behandelen of in de vorm van een supplement om je lichaam te voorzien van grote hoeveelheden mineralen. Lees meer over de geweldige eigenschappen van paardenstaart in dit artikel.

Paardenstaart

Paardenstaart (Equisetum arvense) dankt zijn naam aan zijn karakteristieke uiterlijk. Je vindt deze plant vooral in de buurt van plaatsen met water. Dat komt omdat hij veel vocht nodig heeft.

Paardenstaart komt in verschillende delen van Europa voor. Het is daarom gemakkelijk om te vinden en verzamelen.

Maak gebruik van de geweldige eigenschappen van paardenstaart

De stengel van deze plant wordt vaak gebruikt als krachtige remedie. Het is geschikt om meerdere stoornissen te behandelen. Het onderscheidt zich door zijn gehalte aan vitamine C, selenium, kalium, magnesium, flavonoïden en tannines, naast andere voedingsstoffen.

Paardenstaart wordt echter voornamelijk gebruikt als diureticum.

Andere remedies of medicijnen met hetzelfde doel gaan vaak gepaard met het risico dat er te veel mineralen uit het lichaam worden gedreven. Paardenstaart balanceert dit verlies echter door het lichaam tegelijkertijd ook van veel mineralen te voorzien.

De geneeskrachtige eigenschappen van paardenstaart

Remedies voor de gezondheid

Remedies voor de gezondheid van paardenstaart

Over het algemeen vallen vooral de volgende geneeskrachtige eigenschappen van paardenstaart op:

  • De diuretische eigenschappen maken het een snel en effectief middel. Het kan zwelling verminderen en vochtretentie bestrijden. Dit is te danken aan het gehalte kalium en flavonoïden dat deze plant bevat. Deze stoffen helpen om ontstekingen te verminderen en te kalmeren.
  • Het is een geweldig antioxidant dankzij de flavonoïden die het bevat. Daarom helpt het tegen de cellulaire veroudering die vrije radicalen veroorzaken, zowel uitwendig als inwendig.
  • Het vermogen om het lichaam te voorzien van mineralen is zeer gunstig tegen vermoeidheid. Daarnaast kan het je helpen hiervan te herstellen. Het is echter ook een uitstekende optie voor atleten.
  • Paardenstaart is tevens geweldig om wonden te genezen. Het verbetert en versnelt zelfs het herstel van botbreuken en verstuikingen.
  • Bovendien vermindert het urinezuur en voorkomt het jichtaanvallen.
  • Het voorkomt ook ziekten van het urinewegen, zoals cystitis of nierstenen.

Daarnaast heeft deze plant ook eigenschappen die iets minder bekend zijn, waaronder:

  • Antiseptische eigenschappen.
  • Het vermogen om diarree tegen te gaan in geval van indigestie, gastro-enteritis of andere virussen.
  • Paardenstaart is in staat om bloedarmoede te voorkomen.
  • Het is gunstig bij het behandelen van verschillende orale problemen, zoals gingivitis of aften.
  • Daarnaast is het in staat om zowel inwendige als uitwendige bloedingen tegen te gaan. Dit is vooral handig om te weten als je regelmatig last hebt van hevige menstruaties.
  • Paardenstaart helpt om je immuunsysteem te versterken en je afweer te verbeteren. Deze eigenschap is te danken aan het flavonoïde-gehalte.
  • Het bestrijdt huidschimmels.

Remedies voor de uiterlijke schoonheid

De eigenschappen van paardenstaart voor je schoonheid gebruiken

Paardenstaart is een zeer bekend middel voor de uiterlijke schoonheid, of je het nu uitwendig of inwendig gebruikt. Er bestaan zelfs schoonheidsproducten die paardenstaartextract bevatten. Dit is te danken aan de gunstige eigenschappen van paardenstaart:

  • Huid: een paardenstaartinfusie of -extract kan gebruikt worden als tonic voor de gezichtshuid. Het zal helpen om de huid sterker te maken en rimpels te voorkomen. Het zorgt er immers voor dat de huid elastischer wordt. Bovendien voorkomt het het ontstaan van striae.
  • Haar: het aanbrengen van een paardenstaart-infusie op je haar is erg handig om verschillende haarproblemen te behandelen. Denk hierbij aan problemen zoals vroegtijdige vergrijzing, gespleten haarpunten, haaruitval of roos. Het consumeren van paardenstaart maakt je haar ook sterker.
  • Nagels: als je last hebt van zwakke nagels en ze gemakkelijk breken, kan paardestaart helpen om ze te versterken.

Hoe kun je paardenstaart het beste innemen?

Vreemd genoeg werden de stengels van deze plant vroeger gegeten alsof het asperges waren. Tegenwoordig worden er in Aziatische landen als Japan in de lente paardenstaartscheuten geconsumeerd.

Voor medicinale doeleinden wordt paardenstaart meestal echter op de volgende manieren gebruikt:

  • In de vorm van een infusie
  • Als supplement: extract, capsules of tabletten
  • Als een kompres
  • In lichaamsbaden

Het wordt niet aanbevolen om het gedurende lange tijd te gebruiken. Het is beter om het maximaal drie tot vier weken te gebruiken, met pauzes daartussen.

Je kunt het ook tijdelijk consumeren om een ​​acute aandoening te bestrijden, zoals zwelling of vermoeidheid. Bovendien kun je het beter niet gebruiken tijdens de zwangerschap of in geval van gastritis. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mimica-Dukic, N., Simin, N., Cvejic, J., Jovin, E., Orcic, D., & Bozin, B. (2008). Phenolic compounds in field horsetail (Equisetum arvense L.) as natural antioxidants. Molecules, 13(7), 1455-1464.
  • Nagai, T., Myoda, T., & Nagashima, T. (2005). Antioxidative activities of water extract and ethanol extract from field horsetail (tsukushi) Equisetum arvense L. Food chemistry, 91(3), 389-394.
  • Williams, E. D. (1979). Studies on the depth distribution and on the germination and growth of Equisetum arvense L (field horsetail) from tubers. Weed Research, 19(1), 25-32.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.