Recepten om thuis je oksels te bleken

Er is voor sommigen niets erger dan het hebben van lelijke, donkergekleurde oksels, waardoor we liever geen mouwloze shirts meer dragen. Gelukkig kunnen we daar thuis nu zelf iets aan doen met natuurlijke remedies.
Recepten om thuis je oksels te bleken

Laatste update: 23 september, 2018

Zelfgemaakte recepten om thuis je oksels te bleken zullen je zelfvertrouwen een boost geven, wanneer je je armen opheft. Bekijk ze hieronder!

Er is voor sommigen niets erger dan het hebben van lelijke, donkergekleurde oksels, waardoor we liever geen mouwloze shirts meer dragen. Oksels kunnen om verschillende redenen donker worden, maar het goede nieuws is dat er veel remedies zijn om thuis je oksels te bleken om dit te bestrijden.

Donkere oksels: wat moet ik weten?

Oksels kunnen om verschillende redenen donker worden. Van onvoldoende hygiëne tot hevig zweten (wat door de dode cellen heen gaat), frictie van kleren, strakke kleren, wax of ontharingsmiddelen, deodoranten die alcohol bevatten of de gesteldheid van je huid. Het kan ook veroorzaakt worden door teveel blootstelling aan de zon, hormonen of uitdroging. Eén ding is zeker, het kan beschamend zijn om met donkere oksels te leven, vooral op een feestje of een sociaal evenement.

hef-je-glas

Hoe kan ik donkere oksels voorkomen?

Hier zijn een aantal tips om het donker worden van je oksels te voorkomen:

 • Gebruik geen bot scheermesje. We hebben allemaal wel eens momenten dat we haast hebben en de enige optie die we hebben is om een bot scheermesje onder de douche te gebruiken. Dit maakt je oksels echter elke keer donkerder. Sommige vrouwen gebruiken wax, wat ook een donkermakend effect heeft, vooral bij personen die een lichte huid hebben.
 • Voorkom het gebruik van grote hoeveelheden deodorant of antiperspirant. Deze producten verstoppen de poriën, waardoor ze niet meer kunnen ademen. Dit veroorzaakt verdonkering. Je hebt waarschijnlijk wel gemerkt dat deodorant opnieuw aanbrengen de geur alleen maar maskeert, maar het komt steeds weer terug. Probeer zo min mogelijk deodorant te gebruiken. Het is beter om je oksels schoon te maken met geurloze zeep en water.
blond-meisje
 • Was je oksels regelmatig, bij voorkeur elke dag en meerdere keren per dag als het erg warm is of als je veel beweegt.
 • Draag losse kleren van katoen. Tijdens de zomer, wanneer het zo heet is, is het belangrijk om lichte katoenen kleding te dragen om hevig zweten tegen te gaan.
 • Gebruik geen ontharingscrèmes. Constant gebruik zorgt ervoor dat je oksels donkerder worden.
 • Probeer het gebied vrij te houden van irriterende middelen. Oksels zijn gevoelig voor dode huid, uitslag of meer geur dan normaal. Al dit kan een bacteriële infectie of allergische reactie veroorzaken, wanneer je dit met producten die je in de winkel hebt gekocht behandelt. Neem contact op met een dermatoloog voor een correcte behandeling.

Zelfgemaakte remedies om je oksels te bleken

 • Yoghurt: Yoghurt is één van de beste natuurlijke remedies om je oksels te bleken. Breng één eetlepel aan voor je gaat douchen, laat het 20 minuten zitten en spoel het vervolgens af met warm water. Herhaal deze behandeling dagelijks gedurende tenminste één week.
hippie
 • Puimsteen: Spendeer een paar minuten aan je oksels tijdens het badderen, door ze zachtjes één keer per week 2 minuten te schrobben met een puimsteen. Hierdoor verwijder je de dode huid, waardoor je je oksels fris houdt.
 • Citroen: Het bevat een aantal van dezelfde eigenschappen als een puimsteen en kan de oksels ook lichter maken. Wrijf 1/2 citroen in een ronde beweging over je oksels en laat het 15 minuten zitten voor je elke dag gaat douchen. Het citruszuur zal de bacteriën doden en je oksels natuurlijk wit maken.
 • Exfolianten: Een normale exfoliant die je voor je gezicht gebruikt, kan je ook voor je oksels gebruiken. Dit helpt om dode huidcellen te verwijderen en maakt daardoor de huid een stuk lichter. Je kan een zelfgemaakte scrub met suiker en honing of olie en zout maken. Er zijn een hoop ingrediënten de je mogelijk al in je keuken hebt, die je kan gebruiken.
 • Sandelhout: Zoek naar sandelhout in poedervorm en meng het met rooswater. Breng het 2 minuten in een ronde beweging aan op je oksels en spoel en droog het daarna goed af.
 • Komkommer: Meng het sap van een komkommer met koenjitpoeder (dat je in gezondheidswinkels kan vinden). Je kan ook het sap van 1/2 citroen toevoegen om het effect te versterken. Breng het mengsel aan en laat het 30 minuten zitten. Was het grondig af met warm water.
onderarm

Nog een paar recepten om je oksels te bleken

 • Sinaasappel: Gebruik poeder gemaakt van gedroogde sinaasappelschillen en een eetlepel natuurlijke yoghurt. Breng het aan op de oksels en laat het 20 minuten zitten. Was het er af met koud of lauw water.
 • Aardappelsap: Schil een aardappel en doe deze vervolgens in een blender. Dit is een uitstekend product om je oksels witter te maken. Breng het aan met een wattenschijfje, laat het een paar minuten zitten en spoel het dan af. Je kan ook 2 stukken van een aardappel afsnijden en het één keer per week direct op je oksels wrijven.
 • Baking soda: Meng een kleine hoeveelheid baking soda met water in een bakje en maak er een smeersel van. Breng het in de avond aan en laat het wanneer mogelijk een nacht zitten. Spoel het in de morgen grondig af met water.
 • Haver: Dit is een uitstekende exfoliant, die je overal voor kan gebruiken. Meng een kleine hoeveelheid haver met een eetlepel honing en het sap van 1/2 citroen. Breng het aan op de oksels en laat het een uur zitten. Herhaal dit twee keer per week.
 • Appelazijn: Er zijn een hoop gezondheidsvoordelen en remedies als je appelazijn gebruikt om je huid te behandelen. Door het zuurgehalte voorkomt het bacteriële groei en elimineert het slechte geurtjes tijdens het bleken. Dompel een wattenschijfje in appelazijn en breng het één keer per week aan op je oksels.
oksel1

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.