Neurocirculatoire asthenie: alles wat je moet weten

Neurocirculatoire asthenie belemmert het leven van de patiënten die eraan lijden, waardoor het voor hen moeilijk wordt om dagelijkse taken uit te voeren. Lees verder om er alles over te weten te komen!
Neurocirculatoire asthenie: alles wat je moet weten

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 24 augustus, 2022

Neurocirculatoire asthenie is de medische term voor vermoeidheid. Het komt van het Griekse woord, waar ‘a’ zonder betekent en ‘sthenos’ voor kracht staat. Deze aandoening wordt gekenmerkt door een algemene en langdurige zwakte. Wat het onderscheidt van normale vermoeidheid is dat asthenie niet optreedt na inspanning en niet verdwijnt met rust.

Neurocirculatoire asthenie wordt dus gekenmerkt door een gevoel van gebrek aan energie en motivatie, van uitputting of ernstige vermoeidheid. Het kan daarnaast ook geheugenverlies of een afname van het concentratievermogen veroorzaken.

Het is ook belangrijk op te merken dat het niet hetzelfde is als slaperigheid. Slaperigheid en apathie kunnen een gevolg zijn van vermoeidheid na inspanning of van een gebrek aan rust. Als vermoeidheid niet verdwijnt na een goede nachtrust moet dit medisch worden beoordeeld.

Verschillende vormen van asthenie

In 50% van de gevallen van asthenie is er geen sprake van spierzwakte die kan worden gemeten met tests. Met andere woorden, het is een symptoom dat alleen de patiënt zelf waarneemt. In de helft van de gevallen is de spierslapte psychogeen of wordt het door de patiënt zo ervaren.

Meestal veroorzaken problemen zoals een onderliggende depressie, angst of een toestand van chronische stress deze aandoening. De symptomen zijn echter heel reëel. Ze kunnen het leven erg moeilijk maken voor iemand die aan deze aandoening leidt.

Iedereen die eraan lijdt, zal meer moeite moeten doen om zijn gewone routine uit te kunnen voeren. Als gevolg hiervan worden werk, studie en huishoudelijke taken ingewikkeld en vermoeiend. Uiteindelijk neemt hun motivatie aanzienlijk af.

Wanneer de asthenie door een fysieke oorzaak is ontstaan, kan dit het symptoom zijn van talrijke pathologieën. De oorzaken kunnen zeer divers zijn zoals onder meer:

 • Cardiovasculaire oorzaken. In dit artikel zullen we ons daarop concentreren.
 • Infecties. Elke infectie, zoals hepatitis of tuberculose, kan asthenie veroorzaken.
 • Neurologische oorzaken. Zoals de ziekte van Parkinson of myopathieën.
 • Kanker. Zowel kwaadaardige tumoren als hun behandeling (chemotherapie en radiotherapie) kunnen asthenie veroorzaken.
 • Endocriene problemen en stofwisselingsstoornissen zoals hypothyreoïdie, diabetes, ondervoeding, et cetera.
 • Hematologische oorzaken. Asthenie komt vaak voor bij mensen met bloedarmoede of leukemie.
 • Ten slotte kan de inname van gifstoffen ook tot vermoeidheid leiden. Alcoholgebruik en zelfs sommige medicijnen veroorzaken vaak asthenie.

Neurocirculatoire asthenie

Cardiovasculaire problemen

Asthenie komt vaak voor bij patiënten met hartfalen. Bij deze patiënten pompt het hart niet genoeg bloed rond. Daarom krijgen de spieren niet alle energie en zuurstof die ze nodig hebben.

Het is voor deze mensen moeilijk om enige fysieke inspanning te leveren. Het kan zelfs een simpele bewegingsvorm zijn, zoals wandelen. Al  tijdens de activiteit ervaren ze een branderig gevoel in de spieren. Daarnaast kunnen ook problemen zoals een hoge bloeddruk of een cerebrovasculaire aandoening neurocirculatoire asthenie veroorzaken.

Bij hartfalen (of insufficiëntie van het hart) is het belangrijk dat de patiënt actief blijft. Dus ook al is het ingewikkeld en vermoeiend, de patiënt moet aan lichaamsbeweging doen. Experts raden aan om te wandelen, zwemmen en zelfs fietsen.

Als de symptomen verergeren tijdens het sporten, kan de patiënt gewoon even pauzeren. Als de ademhaling weer rustig is kan de activiteit weer worden hervat.

Tegenwoordig zijn er zelfs hartrevalidatie-programma’s beschikbaar. Ze helpen patiënten met hartfalen (of insufficiëntie) om geleidelijk aan grotere inspanningen te kunnen leveren. Zo proberen ze de fysieke fitheid en gezondheid van de patiënt te behouden en waar mogelijk uit te breiden.

Misschien vind je dit artikel ook interessant:
5 natuurlijke smoothies om ochtendmoeheid mee te verslaan

Neurocirculatoire asthenie

Dit is een specifiek type asthenie waar we dieper op in willen gaan. In feite is het een psychogene aandoening waarbij cardiovasculaire symptomen de boventoon voeren. Het komt meestal voor bij vrouwen en mensen die veel stress hebben.

Als gevolg hiervan treedt een onbalans in het autonome zenuwstelsel op. Om deze reden kunnen diverse klachten optreden. Denk hierbij onder andere aan:

 • hartkloppingen
 • tachycardie
 • kortademigheid
 • duizeligheid
 • precordiale pijn

De oorsprong van neurocirculatoire asthenie is psychogeen. Hoewel de symptomen overwegend van cardiovasculaire aard zijn, ontwikkelen zich echter geen hartaandoeningen. Wanneer de stress of angst verdwijnt, nemen de symptomen af.

Diagnose van asthenie

Onderzoek van urine

Om asthenie te kunnen diagnosticeren, is het belangrijkste om je arts te raadplegen voor een uitgebreide klinische beoordeling. Je arts moet je symptomen kennen en precies weten wanneer ze optreden.

Ten eerste zal de arts waarschijnlijk een bloed- en urinetest aanvragen. Beeldvormende technieken, zoals MRI of echografie, kunnen ook helpen bij het stellen van de diagnose. Daarnaast gebruiken artsen vaak een elektrocardiogram. Al deze tests zullen helpen om de onderliggende fysieke oorzaak te vinden, als deze bestaat.

Conclusie over neurocirculatoire asthenie

Als je voortdurend last hebt van vermoeidheid en je zwak voelt, moet je naar je arts gaan, aangezien dit een symptoom van een ziekte kan zijn. De arts zal je helpen mogelijke oorzaken uit te sluiten en een behandeling voor te schrijven die je kan helpen om je klachten te verminderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.