Hoofdluis bestrijden met deze natuurlijke manieren

Kokosolie is heel handig om dit soort problemen goed aan te pakken. De antibiotische en antivirale eigenschappen zullen helpen om het ontstaan van infecties en schimmel te voorkomen.
Hoofdluis bestrijden met deze natuurlijke manieren

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Luizen en neten zijn parasieten die zichzelf voeden met het bloed van hun drager. Het hebben van hoofdluis is niet alleen een zeer onaangenaam idee, maar kan ook veel ongemak en hevige jeuk of laesies op de hoofdhuid veroorzaken. Hoofdluis bestrijden is dus van groot belang.

Doorgaans hebben vooral kinderen last van dit probleem. Dit komt doordat kinderen gemakkelijk geïnfecteerd kunnen raken op plaatsen als de kinderopvang of op school.

Daarom is het belangrijk dat ouders er snel achter komen wanneer hun kind last heeft van hoofdluis, voordat de beestjes over kunnen gaan op andere leden van het gezin.

Tegenwoordig bestaan er genoeg middelen om van dit probleem af te komen. Deze middelen zullen misschien de hoofdluis bestrijden en de eitjes doden, maar ze zitten in de meeste gevallen ook vol schadelijke chemicaliën die huidirritatie kunnen veroorzaken of te agressief zijn voor het gebruik bij kinderen.

Gelukkig bestaan er ook een aantal effectieve natuurlijke oplossingen die je zullen helpen om dit probleem op te lossen zonder schadelijk te zijn voor de gezondheid van je kind.

Deze middelen zullen juist eerder gunstig zijn voor de hoofdhuid. Ben je klaar om erachter te komen welke middelen dit zijn?

Hoofdluis bestrijden met eucalyptusbladeren

Hoofdluis bestrijden met eucalyptusbladeren

De sterke geur van eucalyptusbladeren kan helpen om deze insecten snel te bestrijden, door de ideale leefomstandigheden waar luizen in gedijen aan te tasten.

Hoe gebruik je eucalyptusbladeren?

  • Voeg een paar eucalyptusbladeren toe aan een pan met kokend water. Laat de bladeren vervolgens vijf minuten koken en haal de pan dan van het vuur.
  • Wanneer het water na een paar minuten enigszins is afgekoeld, maar wel nog warm is, gebruik je het om het haar mee te spoelen. Begin bij de wortel.

Rozemarijn

Rozemarijn staat bekend als een van de beste kruiden om het haar te verzorgen. Dit komt doordat het kruid goed in staat is om het haar sterker te maken, haaruitval tegen te gaan en ervoor kan zorgen dat het haar niet geïnfecteerd raakt met hoofdluis of neten.

Hoe gebruik je rozemarijn?

  • Voeg een paar takjes rozemarijn toe aan een pan kokend water en laat de takjes vervolgens vijf minuten koken.
  • Laat het water afkoelen en gebruik het daarna als spoeling voor het haar. Van de wortel tot aan de puntjes.

Appelazijn

Hoofdluis bestrijden met appelazijn

Hoofdluis bestrijden met appelazijn kan heel goed. Het zuur in appelazijn kan namelijk helpen om dit soort plagen te bestrijden en tegelijkertijd de eitjes uit te drogen.

Let wel, in heftigere gevallen zal deze behandeling waarschijnlijk niet 100% effectief zijn en kun je appelazijn het beste gebruiken als aanvulling op een andere natuurlijke behandeling.

Hoe gebruik je appelazijn?

Meng gelijke delen appelazijn en water met elkaar en verdeel dit mengsel vervolgens over droog haar. Zorg ervoor dat het hele haar bedekt is.

Lavendelolie

Hoofdluis bestrijden met lavendelolie is een andere ideale optie. Hoewel lavendelolie voor ons misschien aangenaam ruikt, is dit voor luizen juist een van de meest vervelende geuren die er bestaan. 

De sterke geur van lavendelolie kan daardoor, in combinatie met de geneeskrachtige eigenschappen, helpen om voor eens en voor altijd van deze insecten af te komen.

Hoe gebruik je lavendelolie?

Koop een flesje etherische lavendelolie bij een natuurwinkel of drogisterij en verdeel hiervan een kleine hoeveelheid over je hoofdhuid.

Kokosolie

Hoofdluis bestrijden met kokosolie

Ook kokosolie is een goede olie voor het bestrijden van hoofdluis. Tegelijkertijd voorziet het je haar van de voeding die het nodig heeft.

Deze populaire olie heeft antibiotische en antivirale eigenschappen die de gezondheid van je haar bevorderen en kunnen helpen om schimmelinfecties te voorkomen.

Hoe gebruik je kokosolie?

  • Masseer zachtjes een paar druppels kokosolie in de hoofdhuid.
  • Je kunt kokosolie gebruiken als vervanging voor je gewone conditioner. De olie zal je haar zacht maken en laten glanzen.

Tea tree olie

Deze etherische olie staat bekend om zijn antibiotische, antivirale en schimmelwerende eigenschappen. Deze kunnen helpen om irritatie op de hoofdhuid te verminderen en jeuk veroorzaakt door luizenbeten te verzachten.

Hoe gebruik je tea tree olie?

  • Een optie is om vijftien tot twintig druppels tea tree olie toe te voegen aan je gebruikelijke shampoo.
  • Je kunt echter ook een paar druppels olie zachtjes in de hoofdhuid masseren.
  • In beide gevallen zou je slechts een kleine dosering moeten gebruiken. Een teveel van deze olie kan namelijk schadelijk zijn voor je haar en hoofdhuid.

Knoflook

Knoflook heeft sterke antibiotische en schimmelwerende krachten en heeft tegelijkertijd ook een krachtige werking tegen insecten en luizen.

Het hoge zwavelgehalte in knoflook zorgt ervoor dat de leefomgeving van deze insecten ongunstig wordt om zich te vermenigvuldigen en om te overleven, waardoor je ze op de lange termijn kunt bestrijden.

Hoe gebruik je knoflook?

  • Stamp een hele bol knoflook fijn en voeg het toe aan een liter kokend water.
  • Laat dit mengsel minstens een paar uur staan. Giet het dan door de zeef en wrijf het vervolgens voor het slapengaan in de hoofdhuid. Bedek je haar daarna met een douchemuts of plastic folie en laat het gedurende de nacht zitten.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Padilla-Santamaría, F. (2016). Pediculosis. Revista Cadena de Cerebros.

  • Carreño. (2017). La higiene personal. Scielo.

  • Hernández Contreras, N., Chang Camero, Y., Santana Suárez, Y., & Machado Martínez, E. (2010). Usodeliberado de diversos productos para el control de Pediculus capitis ( De Geer , 1778 ), por padres o tutores de niños de escuelas primarias. Rev Cubana Med Trop.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.