Myofascial release: waaruit bestaat het en wat zijn de voordelen?

Mobiliteitsproblemen en pijn worden voorkomen met myofascial release therapieën, een techniek die specifieke door fascia omsloten gebieden van het lichaam aanpakt.
Myofascial release: waaruit bestaat het en wat zijn de voordelen?
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 23 januari, 2023

Myofascial release kan helpen om de pijn na een blessure te verlichten. Het is gebaseerd op manuele massages die het getroffen gebied stimuleren en de beweging van de spierfascia onder de huid helpen bevorderen.

Het staat ook bekend als myofasciale inductie. Fysiotherapeuten en massagetherapeuten gebruikten deze techniek om de functionaliteit van de weefsels te herstellen. Het beïnvloedt direct het bewegingsapparaat en breidt zich uit naar de rest van het lichaam, waardoor ongemak wordt verlicht door druk en rekken.

Wat is myofasciale release?

Voordat we de techniek uitleggen, is het nodig te weten wat een fascie is. Dit is het weefsel dat de spieren, zenuwen, bloedvaten, lymfevaten en ingewanden omgeeft, naast de verbindingsorganen die de biomechanische activiteit mogelijk maken.

Volgens een artikel (Spaanse link) gepubliceerd in het Cuban Journal of Biomedical Research vergemakkelijkt myofascial release de mobiliteit, cellulaire circulatie en weefselelasticiteit bij spasmen als gevolg van stress, verwondingen en inactiviteit. Dit leidt tot pijnpunten die, indien niet behandeld, chronisch kunnen worden.

Met het oog op deze diagnose doen specialisten vaak een beroep op myofascial release behandelingen, omdat ze het weefsel mechanisch activeren om spanning los te laten en ongemak te verzachten, zowel in het specifieke gebied als in afgelegen gebieden.

De druk is langdurig en licht, en omvat gewoonlijk rekken en bewegen. Het doel is functionele beperkingen op te heffen door collageen en aanverwante eigenschappen te stimuleren.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Een gezichtsmasker om je poriën te reinigen

Delen van het lichaam die je met de techniek kunt behandelen

Rugspieren
Fascia bedekken de spieren en organen, en geven een gevoel van eenheid aan structuren door ze met elkaar te verbinden via zachte weefsels.

Myofasciale inductie kan helpen om de gevoelloosheid te beheersen van delen die lang vast blijven zitten of die we vaak gebruiken, zoals het hoofd, de kaak, de nek, de quadriceps, de armen, de rug, de heupen, de voeten en de kuiten.

Veel gewrichts- of spierpijnen zijn het gevolg van blessures en de drukte of het ritme van het leven. Ook brengt men ze in verband met fysiologische bewegingen die onopgemerkt blijven, zoals het uitzetten van de longen als we ademen. Men gebruikt deze optie ook vaak voor de behandeling van onder andere.

  • fibromyalgie.
  • lage rugpijn (Spaanse link).
  • migraine.
  • peesontsteking.
  • posttraumatische en postchirurgische littekens.
  • stijfheid door neurologische aandoeningen.
  • whiplash (Spaanse link).
  • chronische prostatitis.

In elk geval is het geen eerstelijns aanpak. Het moet altijd een therapeutische aanvulling zijn op het specifieke medische voorschrift.

De voordelen van myofascial release

Het grootste voordeel is de optimale mobiliteit van het lichaam door de ontspanning van bepaalde triggerpoints. De techniek houdt het lichaam in goede conditie. Er is een betere circulatie, en het lichaam kan gifstoffen beter afvoeren via de lymfekanalen.

Andere voordelen van myofasciale release zijn de volgende.

  • Het ontspant volledig het lichaam.
  • Het bewegingsapparaat herstelt zijn functionaliteit.
  • Het verlicht ongemak van aandoeningen als reumatoïde artritis, lupus en sclerodermie.
  • Brengt het bewegingsapparaat in balans.
  • Het vergroot je bewegingsbereik van beweging.
  • Het minimaliseert spanning en stress.

Ook is de verlichting bij fascial release behandelingen globaal. Daarom wordt het vaak gebruikt als aanvulling voor sport warming-ups samen met de techniek van schuimroller (Spaanse link). Het wordt ook aangeboden in fysiotherapieruimtes.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
9 tips om vet te verliezen en je gezicht te definiëren

Contra-indicaties van myofascial release

Voor de sessies evalueert de deskundige de patiënt om de oefeningen te bepalen. Niet iedereen is echter kandidaat voor deze behandeling.

Het is gecontra-indiceerd bij mensen die anticoagulantia gebruiken of lijden aan stofwisselingsziekten, fracturen, aneurysma’s en osteoporose. Het mag ook niet gebruikt bij open wonden, brandwonden, koorts, infectieziekten, of in geval van zwangerschap.

Naast fysiotherapiecentra kan myofascial release ook thuis worden uitgevoerd met eenvoudige methoden. Uiteraard altijd begeleid door een deskundige behandelaar. Hoewel er online tutorials zijn, is het goed om de behandeling door een professional te laten uitvoeren.

Hoe verloopt een sessie?

Myofascial release
Het gebruik van een schuimroller is een nuttige en veelzijdige manier om deze behandeling aan te vullen, omdat er veel verschillende bewegingen zijn die je met dit voorwerp kunt doen.

De sessies duren niet langer dan 1 uur en bestaan uit de stappen die hieronder worden uitgelegd.

  • Beoordeling. Dit is een statische en dynamische test van de patiënt om de toestand van het fasciale systeem na te gaan en de veranderingen te specificeren.
  • Opwarming. Met hun vingers, handpalmen en ellebogen bereidt de fysiotherapeut, massagetherapeut of chiropractor de fascia voor.
  • Stretching. Dit zijn lange, zachte en aanhoudende manuele bewegingen die de fascia rekken en ook weer loslaten zonder deze te forceren.

De technieken zijn oppervlakkig of diep. De eerste omvatten J-slides die de beweging van de huid vergroten, transversale slides naar de vezels, en longitudinale slides gemaakt met de vingers, ellebogen of knokkels.

De diepe daarentegen worden geoefend in transversale vlakken, met gekruiste handen, en in een craniosacrale richting – dat wil zeggen van het hoofd naar de voeten.

Wat je in gedachten moet houden over myofasciale release

Myofasciale inductie is effectiever als het gecombineerd wordt met neurodynamica (Spaanse link), osteopathie en globale houdingsheropvoeding. Je fysiotherapeut weet welke het meest geschikt zijn voor jouw aandoening.

Zorg er ook voor dat je het aantal sessies afstemt op de spanning van de fascia, de pijn en de triggerpoints. Het meest frequent is eenmaal per week en 6 in totaal. Elke behandeling duurt 1 uur, maar als de pijn extreem is, is het mogelijk 3 uur te halen.

Voor een grotere effectiviteit is het raadzaam veel water te drinken. Bedenk ook dat spanning of pijn niet alleen veroorzaakt wordt door blessures. Je kunt ook emoties, stress en slijtage kunnen met deze methode behandelen.

Dit is geen esthetische behandeling, het is namelijk meer een massage om het figuur vorm te geven. Wie het toepast moet de kennis hebben en het uitvoeren in gespecialiseerde klinieken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.