Mogelijke psychologische en emotionele veranderingen tijdens de zwangerschap

Hoewel niet alle zwangere vrouwen dezelfde emotionele en psychologische veranderingen ervaren, lijken sommige in de meeste gevallen wel voor te komen. Wil je weten welke dat zijn?
Mogelijke psychologische en emotionele veranderingen tijdens de zwangerschap
Elena Sanz

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 05 maart, 2023

Het verwachten van een baby is een prachtige ervaring. Er komen veranderingen die je manier van leven volledig zullen veranderen. Maar, voordat de zwangerschap op gang komt, is het essentieel om je bewust te zijn van de mogelijke psychologische en emotionele veranderingen in de zwangerschap die veel moeders doormaken.

Zorgen, angsten en zorgen kunnen het geluk wat temperen.

Tijdens het hele proces is het belangrijk dat zowel de partner als de familie de moeder steunen. Dit zal helpen om de emotionele en psychologische veranderingen goed te beheersen. De hulp van een geestelijk verzorger kan positief zijn.

De boosdoener is hormonale onbalans

Het Royal College of Midwives (Engelse link) legt uit dat hoge niveaus van oestrogeen en progesteron hormonale onbalans veroorzaken. Dit kan de stemming veranderen, en ervoor zorgen dat de moeder zich zonder duidelijke reden boos of verdrietig voelt.

Ondanks dat het zo ongemakkelijk is, is de accentuering van de tekenen tijdens het derde trimester normaal. De emotionele en psychologische veranderingen zijn het gevolg van een reeks transformaties in het lichaam die onvermijdelijk zijn. Het is echter ook zo dat andere factoren het welzijn van de moeder zullen beïnvloeden.

Wellicht vind je dit artikel ook interessant:
Droge mond tijdens de zwangerschap: oorzaken en behandelingen

Psychologische en emotionele veranderingen tijdens de zwangerschap

Vermoeide zwangere vrouw
Bezorgdheid is logisch bij een zwangere vrouw, maar als het chronische stress wordt, tast het de ontwikkeling van de foetus aan.

Hoewel elke vrouw andere symptomen kan hebben, is het gebruikelijk om enkele van de emotionele en psychologische veranderingen te ervaren die we nu zullen bespreken. We hebben ze ingedeeld per trimester, omdat de hormonale disbalans niet hetzelfde is aan het begin van de zwangerschap als wanneer het bijna volgroeid is.

Eerste trimester: de angsten

Het eerste trimester is een beslissende tijd. Het American College of Obstetrics and Gynecology (Engelse link) stelt dat vroegtijdig zwangerschapsverlies veel voorkomt en wordt geregistreerd in 10% van de bevestigde zwangerschappen. Deze mogelijkheid kan bij de moeder veel angsten oproepen.

In dit trimester worden belangrijke tests uitgevoerd om na te gaan of de baby een erfelijke ziekte of veranderingen heeft die aanleiding kunnen geven tot een syndroom. Dit is nog een reden tot bezorgdheid.

Tweede trimester: veranderingen in het lichaam

A pregnant woman.
Inzicht in de verwachte veranderingen in het lichaam is een manier om de angst in de loop van de maanden te verminderen.

In het tweede trimester begint de buik zich te vertonen, en verandert het lichaam. De heupen worden breder, de gewichtstoename is normaal, en de vermoeidheid neemt toe.

Hoewel dit trimester redelijk stabiel is, omdat de misselijkheid al verdwenen is, is het mogelijk om een zekere haat-liefdeverhouding met het eigen lichaam te hebben.

De moeder kan zich niet prettig voelen met haar nieuwe lichaamsvorm, en ze kan zich ongemakkelijk voelen bij het vrijen of zich zorgen maken over striae. Dit alles zal haar stemming beïnvloeden.

Derde trimester: ambivalentie overheerst

In het derde trimester vinden de grootste emotionele veranderingen van de hele zwangerschap plaats. De moeder voelt een ambivalentie. Daarin is de vreugde om de komst van de bevalling vermengd met de angst ervoor. Dit geldt vooral bij moeders die voor het eerst bevallen. Vermoeidheid, vocht vasthouden en slapeloosheid kunnen de stemming ook aanzienlijk beïnvloeden.

Daarnaast kan angst ontstaan door zich zorgen te maken over alles wat nodig zal zijn als ze in het ziekenhuis is of wanneer haar vliezen zullen breken. Het is normaal om op dit punt angsten te hebben en die kunnen gemengd zijn met opwinding. Hulp vragen kan nooit kwaad.

Psychologische hulp voor veranderingen tijdens de zwangerschap

Het kan belangrijk zijn om tijdens de zwangerschap naar een psycholoog te gaan. Dit om zoveel mogelijk van deze ervaring te kunnen genieten zonder dat de psychologische en emotionele veranderingen in de zwangerschap de moeder overweldigen. Naast alle beslissingen die je neemt, kan een daarvan zijn om naar een psycholoog te gaan.

Er is echter niets mis met het kiezen van een therapeut die gespecialiseerd is in psychologische en emotionele veranderingen in de zwangerschap. Je moet voorbereid zijn op de transformaties die komen gaan om je relatie sterk en solide te maken.

Van begin tot eind kan een zwangerschap magisch zijn. Sommige vrouwen hebben een betere tijd (met weinig symptomen) dan anderen. De gevoelens bij het zien hoe je baby ter wereld komt, je hand vasthoudt en zich ter bescherming aan je vastklampt, zijn onverklaarbaar. Het is een ervaring die al die angsten en zorgen doet verdwijnen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gavilán-Rodríguez, L., & García-Gavilán, E. A. (2019). Embarazo, parto y puerperio sin la matrona de atención primaria. Relato biográfico de una madre. Archivos de la Memoria.
  • Morales, D. M., Bullones, M. A., Monge, F. J. C., Abellán, I. C., Moure, M. A. M., & Puente, C. P. (2008). Influencia de los factores psicológicos en el embarazo, parto y puerperio. Un estudio longitudinal. NURE investigación: Revista Científica de enfermería, (37), 5.
  • Ramírez, D. L. C., Acosta, M. E. H., Figueroa, R. I. A., Estrada, I. H., & Pérez, J. A. F. (2019). Prevalencia de obesidad y ganancia de peso en mujeres embarazadas. Atención Familiar26(2), 43-47.
  • López, M. E. G., & Calva, E. A. (2007). Alteraciones psicológicas en la mujer con embarazo de alto riesgo. Psicología y Salud17(1), 53-61.
  • Ruiz Chamorro, T. (2017). Impacto psicológico en la mujer durante el embarazo, parto y puerperio. Una revisión de la literatura (Bachelor’s thesis).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.