Maak je eigen zelfgemaakte chimichurri

Ontdek de merkwaardige oorsprong van deze Argentijnse saus, gevolgd door een heerlijk en authentiek recept waarvan je thuis kunt genieten.
Maak je eigen zelfgemaakte chimichurri

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Chimichurri is een overheerlijke smaakmaker die je overal in Zuid-Amerika kunt vinden, voornamelijk in Argentinië. Het wordt daar vooral bij barbecues geserveerd.

Chimichurri gaat ook goed samen met empanadas. Dit is een gevuld deeg dat gebakken of gefrituurd is. Het is ook heerlijk met salades uit de verschillende regio’s. Ze bevatten over het algemeen fijngesneden kruiden en specerijen gemengd met olie en azijn.

De hoofdingrediënten van deze smaakmaker zijn peterselie, olijfolie en chilipeper. Je kunt echter de ingrediënten kiezen die je zelf wilt. Als gevolg creëer je zo je eigen chimichurri.

Zelfs als je het originele recept wat aanpast moet je wel de originele verhoudingen van het recept volgen om zijn traditionele smaak te krijgen. Door de traditionele smaak aan te houden zal je recept namelijk perfect bij elk gerecht passen.

Dit bijgerecht is zo populair dat je het in veel supermarkten kunt vinden. Het is echter beter om het helemaal zelf te maken met verse ingrediënten en deze naar wens aan te passen.

Hieronder kun je een heerlijke zelfgemaakte chimichurri bekijken die goed in balans is en geheel volgens de authentieke chimichurri. Daarnaast zul je vier andere varianten ontdekken.

De oorsprong van de naam chimichurri

De oorsprong van de naam chimichurri

In de gastronomie zijn er drie mogelijke verhalen die de oorsprong van de naam zouden kunnen verklaren. Wat het echte verhaal is moet echter nog worden bepaald.

Het eerste verhaal beweert dat James McCurry – in de volksmond aangeduid als Jimmy – dit bijgerecht heeft gemaakt en in de 19e eeuw op de markt heeft gebracht. Het verhaal gaat dat hij in eerste instantie chimichurri maakte als een vervanging voor Worcestersaus. De buitenlandse Engelse uitspraak werd daarna uiteindelijk ‘Yimi Churry’.

Een andere versie gaat over negentiende-eeuwse Britse soldaten die door de Spanjaarden in Zuid-Amerikaanse koloniën gevangen werden gehouden. De gevangenen vroegen om een saus voor hun maaltijden door “give-me-curry” of “che-mi-curry” te zeggen, wat later veranderde in ‘chimichurri’.

De laatste theorie is afkomstig van een Baskische term die zich uitstrekte naar Zuid-Amerika, ‘tximitxurri’. De term betekent namelijk mix of wirwar en verwijst naar een saus waarin herhaalde ingrediënten en technieken worden gebruikt voor allerlei soorten gerechten.

Traditioneel chimichurri recept dat je thuis kunt maken

Maak je eigen zelfgemaakte chimichurri

Met dit recept maak je gebruik van de originele ingrediënten en verhoudingen. Deze verbazingwekkende smaakmaker is goed voor ongeveer 6 porties. Als je meer wilt maken vermenigvuldig dan de hoeveelheden van alle ingrediënten evenredig.

Ingrediënten

 • 3 laurierblaadjes
 • 1 geperste limoen (100 ml)
 • ½ theelepel zout (2 gr.)
 • 1 kop olijfolie (200 ml)
 • ½ kop rode of witte wijnazijn (100 ml)
 • ½ theelepel zwarte peper (2 gr.)
 • 1 theelepel gedroogde tijm (5 gr.)
 • 3 teentjes fijngehakte knoflook (15 gr.)
 • 1 royale eetlepel oregano (10 gr.)
 • 5 eetlepels gehakte peterselie (40 gr.)
 • ½ fijngehakte rode ui (20 gr.)
 • 1 theelepel zoete chilipoeder (5 gr.)

Bereiding

 1. Stamp de oregano, peterselie, knoflook en laurier met een stamper in een vijzel.
 2. Voeg daarna de ui en de rest van de kruiden (tijm, zwarte peper en zoete chilipoeder) toe in de kom.
 3. Bereid vervolgens de basis van het mengsel door de olie, azijn en zout samen te voegen.
 4. Voeg daarna de basis toe aan de eerdergenoemde mix. Roer het vervolgens door elkaar.
 5. Bewaar dit daarna in een glazen pot met deksel.
 6. Laat het mengsel vervolgens een paar dagen in het minst koele gedeelte van de koelkast staan.

Zodra je het begint te gebruiken, kun je het vervolgens gedurende 3 maanden in de ijskast bewaren.

Chimichurri variaties

Chimichurri variaties

Je kunt verschillende variaties maken van dit originele recept door verschillende ingrediënten toe te voegen aan de mix of door andere te vervangen. Als je bijvoorbeeld de rode ui vervangt door iets meer knoflook te gebruiken, kun je een knoflook-chimichurri maken.

Je kunt een tomaten-chimichurri maken door 200 gram gedroogde tomaten toe te voegen aan het originele recept. Geef de tomaten wel voldoende tijd om te hydrateren.

Voor een koriander-chimichurri vervang je de peterselie door koriander in dezelfde hoeveelheden. Je zult hierdoor een extreem aromatische smaakmaker krijgen die perfect past bij een verscheidenheid aan gerechten.

Nu je dit eenvoudige chimichurri-recept bij de hand hebt hoef je het niet meer te kopen. Profiteer van de hoge kwaliteit en lange houdbaarheid van de verse en natuurlijke ingrediënten. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.