Lanoline: gebruik en aanbevelingen

De voordelen van lanoline zijn gekoppeld aan gezondheid en huidverzorging. Het kan bijvoorbeeld helpen rimpels te verminderen en gesprongen lippen te genezen. Lees meer in dit artikel!
Lanoline: gebruik en aanbevelingen

Geschreven door Daniela Andarcia

Laatste update: 09 augustus, 2022

De talgklieren van wolproducerende zoogdieren, vooral schapen, scheiden een was af die de huid waterdicht maakt en beschermt tegen vocht. Dit noemen we lanoline of wolvet en wordt gewonnen tijdens het knippen van wol. Bovendien voorkomt het dat het dier gewond raakt tijdens het scheren.

Vaak beschouwd als een dierlijk vet, is lanoline een geurloze, geelachtige substantie waarvan de textuur lijkt op vaseline. Ondanks dat het verschillende toepassingen heeft, staat het bekend als een vochtinbrengende crème die kan worden gebruikt om huidaandoeningen zoals eczeem te behandelen. Hier vertellen we je alles wat je erover moet weten.

Gebruik van lanoline

Lanoline gebruiken bij droge lippen

Lanoline staat bekend om zijn hydraterende werking, is hypoallergeen en heeft een bacteriostatisch effect. Met andere woorden, hoewel het geen bacteriën kan doden, voorkomt het dat ze voortplanten. Op deze manier sterven bacteriën zonder zich te vermenigvuldigen.

Het werkt ook als een verzachtend middel, een stof die eelt vermindert, de huid verzacht en beschermt en eczeem bestrijdt.

Daarom is het gebruikelijk dat lanoline in verschillende sectoren wordt gebruikt, zoals de farmaceutische en cosmetische industrie. Over het algemeen kun je het vinden in:

  • Crèmes voor medisch en cosmetisch gebruik (vochtinbrengende crèmes, make-upverwijderaars, scheeruitslag, anti-aging, luieruitslag en meer).
  • Make-upproducten zoals onder andere lippenstift, gezichtspoeder.
  • Producten en remedies om een droge hoofdhuid te verminderen.
  • Zepen en wasmiddelen.
  • Producten voor het polijsten van leer of schoencrèmes.
  • Vitamine D-preparaten.

Voordelen voor onze huid

Zoals je kunt zien is lanoline een bekend verzachtend middel dat een droge en vochtarme huid kan behandelen. Een studie gepubliceerd in Clinical Medicine & Research (Engelse link) toonde aan dat het waterverlies van de huid met 20 tot 30% kan verminderen. Het kan het uiterlijk van ruwe en schilferige gebieden hydrateren, verzachten en verbeteren.

Dit zijn niet de enige voordelen die deze natuurlijke was je huid kan geven. We laten je enkele andere manieren zien waarop het je kan helpen.

Verminderen van rimpels

Zowel lanolineolie als alcohol zijn veelvoorkomende ingrediënten in anti-verouderingscrèmes. Veel mensen geloven dat het effectief kan zijn bij het verminderen van fijne lijntjes en rimpels.

Hoewel er weinig wetenschappelijk bewijs is, houden deze effecten verband met het feit dat lanoline twee keer zijn gewicht in water kan bevatten. Dit voegt vervolgens volume toe aan je huid en bestrijdt tekenen van veroudering.

Vermindert droog haar

Vanwege de verzachtende werking die haaruitval voorkomt, kan lanolineolie helpen bij de behandeling van droog haar. Je moet het altijd aanbrengen als het vochtig of nat is, want als het droog is, dan blijft er geen vocht achter.

Daarnaast moet je je haar wassen met een diepreinigende shampoo of appelazijn vanwege de wasachtige textuur van deze olie. Zo blijft er geen spoor van het product achter.

Behandeling van droge lippen

Net als bij een droge huid en haar, behandelt lanolineolie schrale en droge lippen. Volgens een studie gepubliceerd in het Journal of Applied Oral Science (Engelse link), verminderde lanolinecrème met succes de droge lippen die mensen die chemotherapie ondergingen, ervoeren.

Deze was kan ook beter in de lagen van je lippen doordringen dan andere stoffen, die alleen de buitenste barrière bereiken. Het is zelfs veilig om te geven aan pasgeborenen met droge lippen. Het is echter het beste om je kinderarts te raadplegen voordat je dit doet.

Genezen van gebarsten tepels

Gebarsten tepels komen vaak voor tijdens het borstvoedingsproces. Om deze reden raden sommige specialisten aan om lanoline op dit gebied aan te brengen om pijn te verlichten en het bloeden te stoppen.

Specialisten zijn van mening dat deze was vocht in de tepels kan herstellen. Zo kunnen vrouwen die borstvoeding geven 100% pure en verfijnde lanoline kopen. Wees voorzichtig, want lanoline die niet zuiver is kan allergische reacties bij zuigelingen veroorzaken.

Door borstvoeding kan een vrouw last hebben van gebarsten tepels

Andere voordelen van lanoline voor de huid

Er zijn andere manieren waarop lanoline kan bijdragen aan huiverzorging. Hier zijn enkele geweldige die we willen delen:

  • Verzacht ruwheid op je ellebogen en hielen: een droge huid veroorzaakt ruwheid in gebieden zoals hielen en ellebogen. Daarnaast kunnen dode huidcellen zich ophopen. Je kunt lanoline gebruiken om ze te verzachten en dode huidcellen te verwijderen.
  • Behandelt luieruitslag: vocht uit luiers kan irritatie en ontsteking van de babyhuid veroorzaken. Gelukkig dient lanoline als buffer tussen vocht en de babyhuid.
  • Geneest kleine brandwonden: lanoline wordt geassocieerd met verlichting en verzorging van verwondingen veroorzaakt door vuur en hitte.
  • Verbetering van de wondgenezing: lanoline heeft helende eigenschappen, wat de genezing van wonden en verwondingen kan versnellen.

Waarin kun je het vinden?

Dankzij de eigenschappen en gezondheidsvoordelen vindt je lanoline in verschillende commerciële presentaties. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Pure lanoline (kwaliteitswas bevat niet meer dan 0,25% water).
  • Lanoline-olie.
  • Lanoline-alcohol.
  • Crèmes voor medisch en cosmetisch gebruik (anti-aging, moisturizers, onder andere voor luieruitslag, voor gesprongen tepels).
  • Schoonheidsproducten (onder andere lippenbalsems, maskers, make-upremovers).
  • Zepen, shampoo, conditioners en douchegels.

Preventie en contra-indicaties

Voor mensen zonder allergieën is lanoline veilig om lokaal te gebruiken. Het innemen van grote hoeveelheden van deze was, die wordt gebruikt om vitamine D te maken, is echter schadelijk. Het kan giftig zijn en heeft de neiging zich op te hopen in de darmen. Over het algemeen kan lanoline allergische reacties en voedselvergiftiging veroorzaken. Hieronder zullen we enkele van deze scenario’s laten zien.

Allergie voor lanoline

Omdat lanoline de belangrijkste oorzaak is van wolallergieën, moeten mensen met deze aandoening dit dus vermijden. Deze wax is een huidsensibilisator. Met andere woorden, het is een stof die een allergische reactie veroorzaakt wanneer deze de huid raakt.

Allergieën voor lanoline zijn echter zeer zeldzaam. Volgens een studie gepubliceerd in het British Journal of Dermatology  (Engelse link) had slechts 1,7% van de 25.000 mensen die vatbaar zijn voor allergieën tekenen van deze specifieke aandoening. De meestvoorkomende symptomen van een allergische reactie zijn zwelling van de ogen, lippen en keel, huiduitslag en moeite met ademhalen.

Lanolinevergiftiging

Lanolinevergiftiging kan op verschillende manieren gebeuren. Het kan bijvoorbeeld gebeuren door per ongeluk de olie in te slikken, of door te veel lippenbalsem te gebruiken en in te slikken door aan je lippen te likken. De symptomen zijn diarree, braken, huiduitslag, ontsteking en roodheid van de huid.

Wat moet je onthouden over lanoline?

Lanoline is een natuurlijke was die je krijgt van dieren die wol produceren. Deze zoogdieren produceren het in hun talgklieren en het beschermt wol tegen vocht en voorkomt verwondingen tijdens het scheren van de wol.

Over het algemeen komt het veel voor in producten voor medisch en cosmetisch gebruik, zoals crèmes, shampoos, zepen en wasmiddelen. Het dient ook als ingrediënt in producten voor het polijsten van leer en in schoencrèmes.

Het heeft veel voordelen voor de gezondheid en huidverzorging. Sommigen geloven dat het rimpels kan verminderen, droge lippen kan behandelen, gekloofde tepels kan genezen en de droogheid van het haar en de hoofdhuid kan verminderen.

Aan de andere kant mogen mensen met wolallergieën het niet gebruiken, omdat het een reeks symptomen kan veroorzaken. Ook moet je het niet inslikken, omdat teveel ervan lanolinevergiftiging kan veroorzaken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Purnamawati, S., Indrastuti, N., Danarti, R., & Saefudin, T. (2017). The Role of Moisturizers in Addressing Various Kinds of Dermatitis: A Review. Clinical medicine & research, 15(3-4), 75–87. https://doi.org/10.3121/cmr.2017.1363
  • Santos, P. S., Tinôco-Araújo, J. E., Souza, L. M., Ferreira, R., Ikoma, M. R., Razera, A. P., & Santos, M. M. (2013). Efficacy of HPA Lanolin® in treatment of lip alterations related to chemotherapy. Journal of applied oral science : revista FOB, 21(2), 163–166. https://doi.org/10.1590/1678-7757201302308
  • Wakelin, S. H., Smith, H., White, I. R., Rycroft, R. J., & McFadden, J. P. (2001). A retrospective analysis of contact allergy to lanolin. The British journal of dermatology, 145(1), 28–31. https://doi.org/10.1046/j.1365-2133.2001.04277.x
  • Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Lanolin. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501842/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.