Leer meer over de verschillende soorten rimpels

Er zijn verschillende soorten rimpels, afhankelijk van de reden waarom ze zijn ontstaan. Hoewel ze meestal vergelijkbaar zijn, kan de behandeling ervan variëren, afhankelijk van waar ze door veroorzaakt zijn. Wil je er meer over weten? Lees dan dit artikel!
Leer meer over de verschillende soorten rimpels

Laatste update: 07 november, 2020

Niemand wil rimpels. In feite verschijnen niet alle rimpels als gevolg van veroudering. Er spelen verschillende factoren een rol. Het is daarom belangrijk om te weten wat de verschillende soorten rimpels zijn om de meest effectieve behandeling uit te voeren.

Ondanks de mogelijke oorzaken verschijnen rimpels allemaal op dezelfde manier op de huid en kunnen ze lelijk zijn, vooral als ze vroeg verschijnen. In dit artikel zullen we rimpels classificeren op basis van de factoren die met hun verschijning verband houden. Lees verder om er meer over te leren!

Wat zijn rimpels?

Vrouw bekijkt haar rimpels

Rimpels zijn huidplooien (Engelse link) die door de constante samentrekking van de gezichtsspieren ontstaan. Veroudering laten ze nog duidelijker worden vanwege de veranderingen die in de huidlagen plaatsvinden.

De opperhuid wordt dunner en de elasticiteit en collageen neemt af, wat voor hydratatie en stevigheid zorgt. De diepste laag van de huid (hypodermis) verliest naarmate de tijd verstrijkt zijn hoeveelheid vetweefsel (Engelse link).

Rimpels zijn het meest voor de hand liggende teken van veroudering. Ze kunnen echter als gevolg van onder andere slechte gewoonten en blootstelling aan de zon verschijnen.

De verschillende soorten rimpels

Klinisch gezien kunnen rimpels diep of oppervlakkig zijn. Deze laatste verdwijnen wanneer de huid uitgerekt wordt, waardoor ze zich van de diepe onderscheiden, die niet bewegen wanneer ze de huid proberen te strekken.

Ze zien er allemaal hetzelfde uit, maar ze verschillen in de manier waarop ze zijn ontstaan (Engelse link). Laten we hieronder eens naar de belangrijkste soorten rimpels kijken.

Statische rimpels

Deze worden gevormd doordat collageen, weefsel en elasticiteit van nature volume verliezen. Je hoeft geen gezichtsuitdrukkingen te maken om ze te zien, omdat ze dankzij dezelfde repetitieve bewegingen van de gezichtsspieren al op de huid zijn gemarkeerd.

Dynamische rimpels

Dit zijn uitdrukkingsrimpels. We creëren deze door te fronsen, je ogen samen te knijpen en te glimlachen. Ze worden daarom door spieractiviteit veroorzaakt.

Ze verschijnen meestal vanaf de leeftijd van 30, wanneer een aantal mensen een preventieve behandeling toepassen door botulinumtoxine toe te passen (Engelse link). De meestvoorkomende dynamische rimpels zijn:

Zwaartekrachtrimpels

Hals met rimpels

Zwaartekracht-rimpels (Engelse link) verschijnen als gevolg van het verouderingsproces. Ze zijn meestal zichtbaar rond de leeftijd van 40 jaar. Veroudering manifesteert zich in de vermindering van vetweefsel, vasculaire degeneratie en botatrofie. Deze worden door verschillende factoren gekenmerkt namelijk:

 • Uitdroging wordt geaccentueerd.
 • De huid wordt ruwer en droger.
 • De huid verliest licht en kleur.

Na verloop van tijd veroudert het gezicht nog meer door de afname van elastine en collageen in de huid. Expressierimpels worden geaccentueerd en de huid gaat door de zwaartekracht hangen.

Op dezelfde manier benadrukt het verlies van de vetlaag bepaalde botgebieden van het gezicht en accentueert het de tekenen van veroudering. De meestvoorkomende hiervan zijn onder andere te zien in:

 • De hals
 • De zijkanten van de kin
 • Voor je oren

Gemengde rimpels

Deze treden op vanwege verschillende factoren, zoals veroudering, overmatige blootstelling aan de zon, zwaartekracht en gezichtsbewegingen. Dit zijn de groeven die van de uiteinden van de mond naar de zijkanten van de basis van de neus lopen en ook de verticale rimpels aan de voorkant van de hals.

Slaap rimpels

Slaap heeft ook invloed op vroegtijdige veroudering (Engelse link). Ze verschillen van dynamiek in hun vorm. Deze lijnen verschijnen verticaal op de halslijn, het gezicht en de nek. Deze verschijnen meestal vanaf de leeftijd van 30 jaar, wanneer de natuurlijke productie van collageen, elastine en hyaluronzuur in het lichaam afneemt.

Richard Glogau’s classificatie voor de verschillende soorten rimpels

Er is een ander systeem om de verschillende soorten rimpels te onderscheiden. Het is door huidexpert Richard Glogau uitgewerkt. Het onderscheidt rimpels dan in vier categorieën, afhankelijk van de mate van veroudering van de huid.

 • TYPE I: Geen rimpels: dit wordt vaak gezien bij patiënten tussen 20 en 30 jaar oud, gekenmerkt door milde fotoveroudering van de huid, matige pigmentveranderingen, geen keratose en minimale rimpels. Er is dan geen make-up nodig om ze te bedekken.
 • TYPE II: Expressierimpels: deze verschijnen tussen de 30 en 40 jaar. Er is matige fotoveroudering, waarbij lentigos en keratose aanwezig zijn (maar niet zichtbaar). Expressierimpels verschijnen vooral rond de ogen bij het glimlachen. Soms heb je make-up nodig om ze te bedekken.
 • Type III: Rimpels in rust: van 50 tot 60 jaar verschijnen deze met geavanceerde fotoveroudering, opmerkelijke dischromie, telangiëctasieën, zichtbare keratose en duidelijke rimpels, zelfs als je geen uitdrukkingen maakt. Make-up bedekt ze niet volledig.
 • TYPE IV: Alleen rimpels: bij mensen ouder dan 60 jaar treden deze op met ernstige fotoveroudering, geelachtig grijze huidskleur, premaligne laesies en rimpels over het hele gezicht. Je kunt hiervoor geen make-up dragen, omdat het barst en breekt.

Wat je over de verschillende soorten rimpels moet onthouden

Niet alle soorten rimpels zijn dus het gevolg van veroudering. Een aantal van hen verschijnen veel eerder, hetzij door onbeschermde blootstelling aan de zon, hetzij door gezichtsuitdrukkingen. Het aannemen van gezonde leefgewoonten en een schoonheidsroutine is cruciaal om het verschijnen van rimpels te vertragen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Manríquez JJ, Majerson Gringberg D, Nicklas Diaz C. Wrinkles. BMJ Clin Evid. 2008;2008:1711. Published 2008 Dec 16.
 • Zhang J, Hou W, Feng S, Chen X, Wang H. Classification of facial wrinkles among Chinese women. J Biomed Res. 2017;31(2):108-115. doi:10.7555/JBR.31.20150175
 • Fujimura T, Hotta M. The preliminary study of the relationship between facial movements and wrinkle formation. Skin Res Technol. 2012
 • Small R. Botulinum toxin injection for facial wrinkles. Am Fam Physician. 2014
 • Farage, Miranda A et al. “Characteristics of the Aging Skin.” Advances in wound care vol. 2,1 (2013)
 • https://sfderm.com/glogau-wrinkle-scale/
 • El-Domyati M, Medhat W, Abdel-Wahab HM, Moftah NH, Nasif GA, Hosam W. Forehead wrinkles: a histological and immunohistochemical evaluation. J Cosmet Dermatol. 2014;13(3):188-194. doi:10.1111/jocd.12097
 • Zhang S, Duan E. Fighting against Skin Aging: The Way from Bench to Bedside. Cell Transplant. 2018 May
 • Flament F, Bazin R, Piot B. Influence of gravity upon some facial signs. Int J Cosmet Sci. 2015;37(3):291-297. doi:10.1111/ics.12198

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.