Wat betekenen ze en hoe kun je kraaienpootjes voorkomen?

· 7 december 2017
Kraaienpootjes kunnen een boodschap zijn van je lever dat die ontgift moet worden. Als je dit probleem aanpakt, dan zul je ook automatisch die lijntjes rondom je ogen tegengaan.

Kraaienpootjes zijn niet alleen een uiterlijke kwestie. Geloof het of niet, maar kraaienpootjes laten je ook iets meer weten over wat er gaande is in je lever. Daarom kun je op natuurlijke wijze kraaienpootjes voorkomen en tegelijkertijd ook je algehele gezondheid verbeteren.

Kom er hieronder achter wat kraaienpootjes werkelijk betekenen en hoe je ze gemakkelijk, effectief en natuurlijk kunt voorkomen, zonder al te veel geld uit te hoeven geven aan dure cosmetische behandelingen en producten.

Wat zijn kraaienpootjes en wat betekenen ze?

Kraaienpootjes zijn fijne rimpels die zich vormen rond je ogen en richting je slapen reiken (de lijntjes die benadrukt worden wanneer je glimlacht en lacht). Dit zijn dus ‘lachrimpels’, maar de reden waarom sommige mensen sterker last hebben van deze rimpels dan anderen, is dat hun leverfunctie dan niet optimaal is. Zeer duidelijke kraaienpootjes, met name op jonge leeftijd (bijvoorbeeld rond je twintigste), wijzen op een slechte leverfunctie.

Door goed voor je lever te zorgen, kun je dus het vroegtijdig verschijnen van kraaienpootjes voorkomen.

Lees ook: Verminder fijne rimpels met deze etherische oliën

Wat veroorzaakt een slechte leverfunctie?

Een zwakke lever die de oorzaak is van kraaienpootjes

Er zijn genoeg factoren die schadelijk kunnen zijn voor je lever en als gevolg de ontwikkeling van die vervelende kraaienpootjes kunnen bevorderen.

 • Niet goed eten. Te veel gefrituurd voedsel en ongezonde vetten (uit gebak, margarine, room, zuivel etc.), suiker, kunstmatige zoetstoffen en geraffineerde bloem.
 • Een overschot aan vlees en zuivel. Deze voedingsmiddelen zouden met mate moeten worden geconsumeerd.
 • Smaaktoevoegingen die vaak worden gebruikt bij niet-biologische producten.
 • Bepaalde medicijnen.
 • Ongezonde gewoontes zoals drinken of roken.
 • Negatieve emoties, met name woede.
 • Stress
 • Milieuvervuiling

Hoe kan ik mijn leverfunctie verbeteren en kraaienpootjes voorkomen?

Je lever is een orgaan dat een belangrijke rol speelt in je stofwisseling, immuunsysteem en de bloedzuivering. Hoewel de lever het effect voelt van allerlei dingen die je gedurende de dag meemaakt, heeft het ook het geweldige vermogen om zichzelf te regenereren. Daarom kunnen bepaalde remedies en natuurlijke technieken helpen om de gezondheid van de lever te verbeteren en het verschijning van kraaienpootjes voorkomen of de kans hierop verkleinen.

Lees ook: 12 voedingsmiddelen die je lever zullen versterken

Het optimaliseren van je leverfunctie kan zo simpel zijn als het toevoegen van wat ideale voedingsmiddelen aan je dieet en het opgeven van schadelijke gewoontes, zoals roken en drinken. Probeer deze gezonde voedingsmiddelen eens uit! Lees meer.

Hitte aanbrengen

Dokter met een lever

De temperatuur van je lever daalt meestal wanneer hij zwakheid ervaart. Daarom kan het uitwendig aanbrengen van warmte in dit gebied helpen om de temperatuur te verbeteren.

Dit kun je op verschillende manieren doen:

 • Warmtekussen
 • Kruik
 • Een warm vochtig washandje met een droge doek er bovenop.

Breng elke dag een half uur warmte aan op je lever. Doe dit het liefst vlak voor het slapengaan. Je kunt hier namelijk slaperig van worden.

Koffieklysma

Een koffieklysma kan de activiteit van het GGT-enzym (ook wel gamma-glutamultransferase genoemd) verbeteren. Dit enzym is essentieel om de lever gezond te houden. Het helpt namelijk om gal en gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Voor een koffieklysma gebruik je geroosterde, gemalen koffie. Je kunt dit soort klysma’s een of twee keer per week toepassen.

Geneeskrachtige planten

De lever ondersteunen en kraaienpootjes voorkomen met paardenbloemthee

Bittere geneeskrachtige planten zijn zeer goed voor je lever en kunnen ook helpen om je algehele spijsvertering te verbeteren.

Bepaalde theeën kunnen helpen om de leverfunctie te reguleren en verbeteren, zonder ongewenste bijwerkingen te veroorzaken, waardoor ze ook helpen om kraaienpootjes tegen te gaan. Drink daarom elke avond een plantaardige geneeskrachtige thee voor je lever:

Je kunt je kopje thee iets zoeter maken door een beetje stevia toe te voegen en de effectiviteit ervan verbeteren met een beetje citroensap.

Lees ook: De zes beste kruiden om je lever te beschermen

Aminozuursupplementen

Een van de makkelijkste manieren om je lever te ontgiften, is door een plantaardig supplement in te nemen dat in staat is om de leverfunctie te verbeteren.

Een optie is een aminozuursupplement, met name:

 • L-Arginine
 • L-Ornithine
 • L-Citrulline

Let op: Hoewel aminozuren zeer goed kunnen zijn voor je lever, kun je ze beter niet innemen als je last hebt van levercirrose.

Groene smoothies

Groene smoothie om de leverfunctie te verbeteren en kraaienpootjes tegen te gaan

Groene groenten beschikken over het vermogen om je lever te regenereren. Een van de manieren om zo veel mogelijk van deze groenten binnen te krijgen, is door er groene smoothies van te maken. Bovendien zul je op deze manier ook meer van de voedingsstoffen die ze bevatten binnenkrijgen, aangezien je de groenten rauw consumeert.

Voor groene smoothies kun je groene bladgroenten als spinazie, snijbiet, bieten en rucola combineren met vruchten als appels, aardbeien en bananen. Het resultaat is een zeer voedzame en ontgiftende smoothie die een felgroene kleur en een heerlijke smaak heeft.

Lees ook: 7 smoothies met groene appel om je dag goed te beginnen

Je kunt elke ochtend bij het ontbijt een groene smoothie consumeren en er zelfs nog meer ingrediënten aan toevoegen, zoals: melkalternatieven, noten, zaden, cacao etc. Probeer het zelf eens en help zo kraaienpootjes voorkomen!