Hoe kun je kraaienpootjes voorkomen en wat betekenen ze?

Kraaienpootjes kunnen veel betekenen. Zo kunnen ze een gevolg zijn van vele jaren rookgedrag, of simpelweg een teken van ouderdom. Ze kunnen echter ook als signaal van je lever dienen. Hoe? Dat lees je hieronder.
Hoe kun je kraaienpootjes voorkomen en wat betekenen ze?
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 09 februari, 2019

Kraaienpootjes zijn niet alleen een uiterlijke kwestie. Geloof het of niet, maar kraaienpootjes laten je ook iets meer weten over wat er gaande is in je lever. Daarom kun je op natuurlijke wijze kraaienpootjes voorkomen en tegelijkertijd ook je algehele gezondheid verbeteren.

Kom er hieronder achter wat kraaienpootjes werkelijk betekenen en hoe je ze gemakkelijk, effectief en natuurlijk kunt voorkomen. Dit zonder al te veel geld uit te hoeven geven aan dure cosmetische behandelingen en producten!

Wat zijn kraaienpootjes en wat betekenen ze?

Kraaienpootjes zijn fijne rimpels die zich vormen rond je ogen en richting je slapen reiken. Het zijn de lijntjes die benadrukt worden wanneer je glimlacht en lacht. Dit zijn dus “lachrimpels.”

De reden waarom sommige mensen er meer last hebben van hebben dan anderen, is omdat hun leverfunctie niet optimaal is

Zeer duidelijke kraaienpootjes, met name op jonge leeftijd (bijvoorbeeld rond je twintigste), wijzen op een slechte leverfunctie. Door goed voor je lever te zorgen, kun je dus het vroegtijdig verschijnen van kraaienpootjes voorkomen.

Wat veroorzaakt een slechte leverfunctie?

Een zwakke lever die de oorzaak is van kraaienpootjes

Er zijn genoeg factoren die schadelijk kunnen zijn voor je lever. Een gevolg hiervan is de bevordering van de ontwikkeling van die vervelende kraaienpootjes.

 • Niet goed eten. Hierbij kun je denken aan teveel gefrituurd voedsel en ongezonde vetten (uit gebak, margarine, room, zuivel , enzovoorts), suiker, kunstmatige zoetstoffen en geraffineerde bloem.
 • Een overschot aan vlees en zuivel. Deze voedingsmiddelen zouden met mate moeten worden geconsumeerd.
 • Smaaktoevoegingen die vaak worden gebruikt bij niet-biologische producten.
 • Bepaalde medicijnen.
 • Ongezonde gewoontes zoals drinken of roken.
 • Negatieve emoties, met name woede.
 • Stress
 • Milieuvervuiling

Hoe kan ik mijn leverfunctie verbeteren en kraaienpootjes voorkomen?

Je lever is een orgaan dat een belangrijke rol speelt in je stofwisseling, immuunsysteem en de bloedzuivering. Hoewel de lever het effect voelt van allerlei dingen die je gedurende de dag meemaakt, heeft het ook het geweldige vermogen om zichzelf te regenereren.

Daarom kunnen bepaalde remedies en natuurlijke technieken helpen om de gezondheid van de lever te verbeteren en het verschijning van kraaienpootjes voorkomen of de kans hierop verkleinen.

Het optimaliseren van je leverfunctie kan zo simpel zijn als het toevoegen van wat ideale voedingsmiddelen aan je dieet en het opgeven van schadelijke gewoontes, zoals roken en drinken. Probeer deze gezonde handelingen eens uit!

Hitte aanbrengen

Dokter met een lever

De temperatuur van je lever daalt meestal wanneer hij niet goed functioneert. Daarom kan het uitwendig aanbrengen van warmte in dit gebied helpen om de situatie te verbeteren.

Dit kun je op verschillende manieren doen:

 • Warmtekussen
 • Kruik
 • Een warm vochtig washandje met een droge doek er bovenop.

Breng elke dag een half uur warmte aan op je lever. Doe dit het liefst vlak voor het slapengaan. Je kunt hier namelijk slaperig van worden.

Koffieklysma

Een koffieklysma kan de activiteit van het GGT-enzym(gamma-glutamultransferase) verbeteren. Dit enzym is essentieel om de lever gezond te houden. Het helpt namelijk om gal en gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Voor een koffieklysma gebruik je geroosterde, gemalen koffie. Je kunt dit soort klysma’s een of twee keer per week toepassen.

Geneeskrachtige planten

De lever ondersteunen en kraaienpootjes voorkomen met paardenbloemthee

Bittere, geneeskrachtige planten zijn zeer goed voor je lever. Ze kunnen bovendien helpen om je algehele spijsvertering te verbeteren.

Bepaalde theeën kunnen helpen om de leverfunctie te reguleren en verbeteren, zonder ongewenste bijwerkingen te veroorzaken, waardoor ze ook helpen om kraaienpootjes tegen te gaan. Drink daarom elke avond een plantaardige geneeskrachtige thee voor je lever:

Je kunt je kopje thee iets zoeter maken door een beetje stevia toe te voegen. Ook kun je de effectiviteit ervan verbeteren met een beetje citroensap.

Aminozuursupplementen

Een van de makkelijkste manieren om je lever te ontgiften, is door een plantaardig supplement in te nemen. Idealiter is deze specifiek gericht op het verbeteren van je leverfunctie.

Een optie is een aminozuursupplement, met name:

 • L-Arginine
 • L-Ornithine
 • L-Citrulline

Let op: Hoewel aminozuren zeer goed kunnen zijn voor je lever, kun je ze beter niet innemen als je last hebt van levercirrose!

Groene smoothies

Kraaienpootjes voorkomen met een groene smoothie

Groene groenten beschikken over het vermogen om je lever te regenereren. Een van de manieren om zo veel mogelijk van deze groenten binnen te krijgen, is door er groene smoothies van te maken.

Bovendien zul je op deze manier ook meer van de voedingsstoffen die ze bevatten binnenkrijgen dan wanneer je ze doorkookt. Ze worden immers rauw toegevoegd aan de smoothie.

Voor groene smoothies kun je groene bladgroenten als spinazie, snijbiet, bieten en rucola combineren met vruchten als appels, aardbeien en bananen.

Het resultaat is een zeer voedzame en ontgiftende smoothie die een felgroene kleur en een heerlijke smaak heeft.

Je kunt elke ochtend bij het ontbijt een groene smoothie consumeren en er zelfs nog meer ingrediënten aan toevoegen. Denk hierbij aan melkalternatieven, noten, zaden, cacaopoeder, enzovoorts. Probeer het zelf eens en help zo kraaienpootjes voorkomen! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Newswire, P. R. (2013). Los veinteañeros enfrentan signos tempranos de envejecimiento: empiezan a aparecer las líneas finas, las arrugas, y la falta de brillo. Hispanic PR Wire (Spanish).
 • Nacionales, I., & Nacional, B. (2016). Cambios en la piel por el envejecimiento.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.